Bakanlar Kurulu sonrası Cemil Çiçek'in açıklaması
Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısında, sınır ticaretinin düzenlenmesine ilişkin kararnamenin ele alındığını belirterek, ''Bu kararın amacı ülkemizin Doğu ve Güneydoğu Anadolu coğrafi bölgelerine kara sınırı bulunan komşu ülkelerle sınır ticareti kapsamında yapılacak ihracat ve ithalat işlemlerine ilişkin esasları belirlemektir'' dedi.
Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.
Cemil Çiçek, 60. Hükümet'in 56. toplantısını yeni atanan bakanlarla birlikte gerçekleştirdiklerini belirterek, değişikliğin, millete, ülkeye ve devlete hayırlı olmasını diledi.
Toplantıda devlet bakanlarının görev alanlarıyla ilgili düzenleme yapıldığını anlatan Bakan Çiçek, bunu daha sonra yazılı dağıtacaklarını söyledi.
Sınır ticaretinin düzenlenmesine ilişkin kararın ele alındığını anlatan Çiçek, şöyle konuştu:
''Bu özellikle içinden geçtiğimiz ekonomik sıkıntılar ve zorluklar açısından bu kararın çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu kararın amacı ülkemizin Doğu ve Güneydoğu Anadolu coğrafi bölgelerine kara sınırı bulunan komşu ülkelerle sınır ticareti kapsamında yapılacak ihracat ve ithalat işlemlerine ilişkin esasları belirlemektedir. Artvin, Ardahan, Iğdır, Ağrı, Van, Hakkari, Şırnak, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis ve Hatay illerini içine almaktadır. Bu sınır ticareti ile ilgili düzenlemeler...Buralardan yapılacak ihracat ve ithalat ile ilgili o bölgelerin canlanmasına, netice itibarıyla Türk ekonomisinin biraz daha hareketlenmesine imkan verecektir. Usul ve esaslar bu kararname ile yürürlüğe girmiş olmaktadır. 3. olarak bu aynı zamanda Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu sayın bakanın yürüteceği bir karardır.''
Hükümet Sözcüsü Çiçek, toplantıda ayrıca, yeni katılan kabine üyeleri ile birlikte Türkiye'nin genel politikasıyla ilgili değerlendirmeler de yapıldığını bildirdi.
-SORULAR-
Bakan Çiçek, bir gazetecinin, ''Yeni kabinenin önceliklerinin neler olacağını'' sorması üzerine şunları söyledi:
''Böyle bir sorunun geleceğini hesaba katarak, demek istedim ki 60. hükümetin 56. toplantısını yaptık. Dolayısıyla bu yeni bir hükümet değil, AK Parti hükümetindeki bir yenilenmelidir. Yeni bir hükümet değil, yenilenmiş bir hükümettir. Dolayısıyla hükümet programında, 60. Hükümet programında TBMM'de sunduğumuz o programda, hangi önceliklerimiz varsa onlar devam ediyor. Ancak yeni katılan arkadaşlarımızla birlikte bu hedeflerin yakalanması konusunda daha büyük bir coşkuyla bu hedeflere doğru bir çalışmayı sürdürmüş olacağız.
Zaten dünyada, çevremizde, ülkemizde olup bitenler, öncelikleri de kendisi zaten belirliyor. Bunun başında ekonomik konuları var. İkincisi Türkiye'nin bütün ısrarlarımıza rağmen başkaları başka türlü söylese bile AB konuları var, demokratikleşme ve reformlar, açılımlar var. Bu ana başlıklar zaten Türkiye'nin en önemli konularını belirlemiş oluyor.
Bu hedeflere nasıl varacağız? Bunun bir ayağı yasal düzenlemelerdir, önümüzdeki yasama yılı sonuna kadar hangi yasaları öncelikle çıkarmış olacağız, önümüzdeki 2 aylık süre var, aksine bir karar alınmadığı sürece 1 Temmuz'da Meclis tatile giriyor. Girmediğimiz çok zaman oldu ama bu süre zarfında hangi yasaları öncelikle çıkarmamız lazım, bununla ilgili açıklamayı da belki önümüzdeki hafta yapma imkanımız olur.''
-SINIR TİCARETİ VE TERÖRLE MÜCADELE-
Sınır ticaretiyle ilgili bir başka soruyu yanıtlarken de Çiçek, sınırların mayınlardan temizlenmesine ilişkin bir yasanın bulunduğunu anlattı.
Bu tasarının, bu hafta çıkmasını ümit ettiklerini belirten Cemil Çiçek, ''Arkasından diğer yasaları sırasıyla önümüzdeki hafta belirtebiliriz'' dedi. ''Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde mi?'' sorusu üzerine Çiçek, ''Zaten mayınlar büyük ölçüde orada, o arazileri ekonomiye, tarıma kazandırmak için çalışmalar orayla ilgili...'' dedi.
''Terörle Mücadele Yüksek Kurulu devam edecek mi?'' sorusuna ise Çiçek, zaman zaman ihtiyaç duyulduğunda kurulun toplanabileceği yanıtını verdi.
Sınır ticaretiyle ilgili kararın ayrıntılarının sorulması üzerine de Bakan Çiçek, şu yanıtı verdi:
''Her biri kişi ve şirket tarafından ayda toplam 50 bin ABD doları karşılığı Türk Lirası kadar değerde, eşya ithal edebilme imkanı getiriliyor. İthalat işlemlerinde il ihtiyacının esas alınması ve yetkili iller dışına satış yapanlar hakkında yaptırım uygulanması var.
İthal edilecek ürünler ile miktarlarının ilgili kurumlarla koordine edilerek Dış Ticaret Müsteşarlığı'nca belirlenmesi, petrol ve petrol ürünlerinin sınır ticareti kapsamı dışında tutulması var. Gerektiğinde ithalat kotası yerine ilgili komşu ülke ile yapılan müzakerelerde mutabık kalınan sınır ticareti hedefleri kapsamında ve belirlenen limitler dahilinde, tarım ve sanayi ürünü ithal edilebilmesi var. Ağrı, Hakkari ve Van illerine ilaveten, Iğdır Dilucu sınır hattında bir sınır ticaret merkezi kurulması var. Sınır ticaret merkezlerinin, illerdeki il özel idaresi tarafından işletilmesi gibi hususları öngörmektedir.''
-TERÖRLE MÜCADELEYE YÖNELİK YENİ YAPILANMA-
Bakan Çiçek, ''Genelkurmay Başkanı açıklamalarında, terörle mücadeleye yönelik açıklamalarına ek olarak TCK'nın 221. maddesinin daha anlaşılır hale getirilmesinden söz etti. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna ise şu cevabı verdi:
''Benim açıklamamdan sonra o soru Sayın Genelkurmay Başkanı'na soruldu. Yeni düzenlemeden ne kastettiğini kendileri açıkça ifade etti. Yeni bir yasal düzenlemeden daha çok, konunun iyi anlaşılabilmesi, anlatılabilmesi bakımından bu tip yeni yapının bir kurumsal yapıya ihtiyaç olmasının nedeni buradan kaynaklanıyor.
Terörle mücadeleyi hem planlama hem strateji geliştirme açısından aynı bakanlık bünyesinde olması, bu yeni kurulacak müsteşarlık bu işin planlamasını yapacak. Dünyada olup bitenleri, Türkiye'de olup bitenleri değerlendirecek, 'neleri yaparsak aldığımız tedbirler daha etkili hale gelebilir' bununla ilgili düzenlemeleri, tavsiyeleri, çalışmaları, bilimsel çalışmaları yapacak ve yaptıracak. Bürokratik engeli olmayan, yeri geldiğinde dışarıdan hizmet satın alabilen üniversitelerle kuruluşlarla işbirliği yapacak bir kuruluş olacak.''
''Yeni kurulacak müsteşarlık koltuğuna hangi ismin oturacağına'' ilişkin soru üzerine de Çiçek, ''Kuruluş kurulmadan isim olur mu? TBMM'ye tasarıyı göndereceğiz, TBMM gündemini kendisi belirliyor, yasa yürürlüğe girdikten sonra bunlar belirlenir'' diye konuştu.
''Terör elebaşı Abdullah Öcalan'ın ameliyat olduğuna'' ilişkin haberlerin sorulması üzerine de Hükümet Sözcüsü Çiçek, toplantıda özel konuları görüşmediklerini söyledi.
Cezaevlerinde sağlık görevlilerinin bulunduğunu, ister hükümlü, ister tutuklu olsun tedavinin yolunun belli olduğunu vurgulayan Çiçek, ''Devlet herkesin tedavisini yapıyor'' derken, olayın doğru olup olmadığı sorusuna da ''Ben bilmiyorum'' yanıtını verdi.
-ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ-
Yapılması beklenen anayasa değişikliğine yönelik bir soruya da cevap veren Çiçek, şöyle konuştu:
''Şimdi bu anayasa değişikliği bize hep sorulur. Anayasal çerçevede cevap vermeye çalışıyorum. Anayasa değişikliği hükümet işi değildir, baştan beri 'Anayasa çalışmaları tartışmalarını, kendi zemini dışına çıkarmayalım' diye, Anayasa değişikliği işi TBMM'nin işidir. Herkes hazırlığını yapar, sonra TBMM, varsa gündemdeki bir teklif onun üzerinden veya birlikte oluşturur. Onu bilemiyoruz. Ama bildiğimiz husus şudur; Geçtiğimiz hafta sonu TOBB'un genel kurulu vardı. Türkiye'nin en büyük çatı kuruluşudur. Genel Kurulu'nda Anayasa değişikliğine vurgu yapılmıştır, bir talep olarak ortaya konulmuştur. Bir çok meslek odasının, kuruluşunun gündeminde hep vurgu olarak bir Anayasa değişikliği konusu vardır. Demek ki toplumun gündeminde bir anayasa değişikliği konusu var. Siyasi partilerin bunu görmezlikten gelmesi söz konusu olamaz, doğruda olmaz.
Bir değişiklik yapılacaksa yapmalıyız, çok askıda tutmanın bir anlamı yok. Yapılmayacaksa da bunun kamuoyu tarafından bilinmesi lazım, görülmesi lazım. Eğer yapılamıyorsa neden yapılamadığının da kamuoyu tarafından bilinmesi lazım. O nedenle bu hükümetin gündeminde olan değil, ama AK Parti'nin gündeminde olan, üzerinde çalıştığı, hazırlıklı olduğu bir konudur. Bu, partinin organlarında ve TBMM'de çözülecek bir konu. Biz bugün bu konu üzerinde durmadık. Akşam AK Parti MYK toplantısı var, mümkündür ki orada gündeme gelebilir.''
Bakan Çiçek, ''Terörle mücadele konusunda kurulacak müsteşarlığa, MİT ve askerden istihbarat gelip gelmeyeceği'' sorusu üzerine, kendisinin bu konuyla ilgili ana başlığı ve çerçeveyi söylemeye çalıştığını, kısa bir süre içinde İçişleri Bakanı'nın bu konuyla ilgili ayrıntılı bir basın toplantısı yapacağını söyledi.
-ERMENİSTAN SINIRI-
Hükümet sözcüsü Çiçek, ''Sınır ticaretiyle ilgili düzenlemeyi kapsayan iller arasında Ermenistan'a da sınırı olan vilayet bulunduğunun'' hatırlatılması üzerine, şunları söyledi:
''Bu, sınır ticaretiyle ilgili kararname, karar çıkarılırken şurayı burayı hedef alarak değil, Artvin, Ardahan, Gürcistan ile ilgili, Iğdır Nahçivan ile ilgili. Siz sadece 'Ermenistan' dediniz ama Nahçivan'ı unuttunuz. Sadece oradan niye bakıyoruz.
Ağrı, Van, Hakkari İran ile ilgili, Şırnak Irak ile ilgili, geri kalan Mardin, Gaziantep, Kilis, Hatay'da Suriye ile ilgilidir. Beli bir noktayı hedefleyerek ya da hedeflemeyerek değil, bu sınırlarda hangi iller varsa onların hepsini buraya yazdık.''