Tarım Bakanlığı, yoğurttaki kalite düşüşünü savundu

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 05 Mayıs 2009 13:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Fermente Süt Ürünleri Tebliği'ni yenileyen ve yoğurt üretimindeki standartları düşüren Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, üretimdeki yüzde 12'lik katı madde şartını kaldırırken, yoğurttaki süt proteini miktarını da yüzde 4'ten yüzde 3'e indirdi.

Bakan Mehdi Eker, Türk Standartları Enstitüsü'nün (TSE) yoğurt standardının altına inen bu oranları savundu ve henüz 'geleneksel Türk yoğurdu' tanımının da yapılmadığını belirtti. Yoğurdu dünyaya sevdiren ve en çok tüketen Türklerin hâlâ 'geleneksel Türk yoğurdu' tanımı yok. Tarım Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de yılda 2 milyon 200 bin ton yoğurt üretiliyor. Kişi başına tüketimin 31 kiloyu bulduğu Türkiye'de yoğurtların yüzde 38'i sanayi tarafından, yüzde 62'si ise evlerde üretiliyor. Bakanlık, şubat ayında yenilediği Fermente Süt Ürünleri Tebliği'nde 'yoğurdun kalitesinin düştüğü' eleştirilerine hedef olan bir değişikliğe gitti. Yoğurt üretimindeki katı madde şartı kaldırıldı, süt proteini miktarı da yüzde 25 oranında düşürüldü. CHP Antalya Milletvekili Tayfun Süner, yapılan eleştiriler çerçevesinde yoğurt standartları konusunu TBMM gündemine getirdi. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in cevaplaması istemiyle hazırladığı soru önergesinde değişikliğin gerekçelerini sordu.

Eker, önergeye verdiği cevapta yeni düzenlemeyle yoğurt üretiminin kayıt altına alınmasının ve maliyetinin düşmesinin hedeflendiğini belirtti. TSE standartlarının altına düşüldüğünü kabul eden Bakan Eker, tebliğde 'geleneksel Türk yoğurdu' değil sıradan 'yoğurt' tarifi yapıldığını belirtti. Eker, önergede bulunan "Süt tozunun kalitesini ve içeriğini kim denetleyecektir? İçerisinde 'domuz yağı' olup olmadığını kim sorgulayacaktır?" sorusuna ise net bir cevap vermedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber