EPDK ikiye bölünüyor, amaç ?hız kazanmak'

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 06 Mayıs 2009 18:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÜNSAL EREKE

Petrol, doğalgaz, elektrik ve LPG sektörlerinin büyüklüğü 120 milyar TL'ye ulaşınca, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) daha hızlı bir yapıyla çalışması için ikiye bölünüyor

Böylece EPDK, ?petrol-LPG? ve ?doğalgaz-elektrik? olmak üzere iki ayrı yapıda hareket edecek. 2 ay içerisinde elektrik ve petrol kanunlarında gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra gerekli personel ihtiyacı karşılanacak ve EPDK iki farklı kuruma ayrılacak.

Son zamanlarda enerji üretim konusunda özel sektör yatırımlarının gündeme gelmesi ve elektrik bölgeleri dağıtım özelleştirmelerinin yoğun olarak yapılması EPDK'nın iki ayrı yapıda hareket etmesi ihtiyacını gündeme getirdi.

Denetlediği sektörlerin toplamı 120 milyar TL'yi bulan EPDK, böylece 75 milyar TL'lik büyüklüğe sahip olan akaryakıt ve LPG ile elektrik ve doğalgaz piyasasını denetleyen diğer bir kurum olarak iki ayrı yapıya kavuşacak.

Yasa çalışmalarının ardından kurumun Elektrik ve Gaz Piyasası Düzenleme Kurumu ile Petrol Piyasası Düzenleme Kurumu isimlerini alacağı bildiriliyor. Bu iki kurumun başına hangi ismin geçeceğine, Başbakan Tayyip Erdoğan ile yeni Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız karar verecek.

EPDK'nın gündemi yoğun

Şimdiye kadar elektrikle ilgili olarak 7 bölgede 30 ili kapsayan elektrik dağıtım özelleştirmeleri yapılırken, yakın zamandaki özelleştirmelerle bu sayının 40'a çıkması gündemde.

EPDK tarafından şimdiye kadar 900'e yakın proje için toplam 37 bin megavatlık elektrik üretim lisansı verilirken, kurum tarafından 73 bin megavatı rüzgâr olmak üzere 150 bin megavatlık başvuruya ?olur' verildi.

EÜAŞ Genel Müdürü görevden alındı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanı Sefer Bütün görevden alındı. Bütün, bazı santralların rehabilitasyon ihalelerindeki usulsüzlük iddiaları nedeniyle açığa alınmış ve hakında soruşturma açılmıştı.

Milli Savunma, Ulaştırma, Kültür ve Turizm, Çevre ve Orman ile Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlıklarına ait atama ve görevden alma kararları dünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Konu taciz!

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) 1'inci Hukuk Müşaviri Nilgün Özgür, başka bir göreve atanmak üzere bu görevinden alındı. Özgür, geçen yıl SHGM Genel Müdürü Ali Arıduru'nun kendisine cinsel tacizde bulunduğunu, karşılık vermeyince de yıpratmaya çalıştığını öne sürerek savcılığa şikâyette bulunmuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü'ne ise Ayla Mirmahmutoğulları atandı. Yatırım ve İşletmeler Genel Müdür Yardımcısı olduğu 2005'te turizm belgelerinin verilmesi konusunda görevi kötüye kullandığı gerekçesiyle 10 ay hapis cezasına çarptırılan Mirmahmutoğulları, buna karşın 2008'de genel müdür olarak atanmıştı. Yerine atandığı, Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü Şenol Aydemir'in mahkeme kararıyla geri dönmesi üzerine koltuğuna oturamayan Mirmahmutoğulları, Aydemir'in görevden alınmasının ardından yeniden atandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber