Çocuklarda kemik ölçümüyle yaş ve boy tespiti

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Mayıs 2009 13:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Muharrem İnan, çocuklarda kemikten yaş tespitinin pek çok işlevi olduğunu belirterek, bu tespitin yasaya göre çocuk olduğunu belgelemek isteyenlerde, boy uzatması ya da bacak uzunluk eşitsizliği nedeniyle operasyon planlanan çocuklarda gelişim takibi amacıyla yapıldığını söyledi.

Çocuklarda kemikten yaş tespitinin nasıl yapıldığıyla ilglii bilgiler veren İnan, "Büyüme ve gelişmenin değerlendirilmesinde kullanılan en iyi ölçütlerden birisi kemiklerin olgunluk derecesinin saptanmasıdır. Kemik yaşı tespiti el bilek röntgen filmlerinin radyolojik incelenmesi ile gerçekleştirilir. Bu yöntemle de el bilek röntgen filmi atlastaki şablonlarla karşılaştırılarak kemik yaşı tespit edilir" diye konuştu. Kemikten yaş tespitinin daha çok yasaya göre çocuk olduğunu belirlemek isteyenlerce

yapıldığının altını çizen İnan, bu tespitin sporculardaki gelişim takibi amacıyla da yapıldığını söyledi. İşlemi yaptırmak için belirli yaş aralığının da kızlarda doğumdan 16 erkeklerde ise 18 ve yaşına kadar olduğunu ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber