MERNİS'le gelen devrim...

Haber Giriş : 28 Aralık 2004 07:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kimlik Paylaşım Sistemi projesi ile artık, nüfus cüzdan sureti tarih oluyor. Bütün devlet kurum ve kuruluşları ile banka ve noter gibi kamu yararına hizmet veren yerlerde yapılacak işlem için artık kimlik fotokopisi istenmeyecek. İşlemler için ad, soyad ve kimlik numarası yetiyor. Gerisi memurun ya da gişe görevlisinin işi...
MERNİS Projesi kapsamında geliştirilen ve kısa adı KPS olan Kimlik Paylaşım Sistemi 2005 yılı Ocak ayından itibaren hizmete giriyor. Türkiye'deki bütün nüfus kayıtları bilgisayar ortamına aktarılacak ve aynı anda 923 il-ilçedeki kamu hizmeti veren bütün kurum ve kuruluşlar bu bilgilerden yararlanabilecek. Böylece, herhangi bir kuruma gidildiğinde artık kimlik bilgileri istenmeyecek, kişinin kimlik numarası ile on line üzerinden kimlik tespiti yapılacak. Bu sistem hayatımıza da büyük kolaylık getirecek.

Kimlik no yeterli
KPS hakkında bilgi veren Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Cengiz Aydoğdu şunları söyledi: ?MERNİS veri tabanındaki bilgilerden, vatandaşların özel hayatlarını ilgilendirmeyen, kimliğini ispata yarayan genel bilgilerden ikinci bir ulusal veri tabanı oluşturuyoruz. Elektronik alt yapılarını tamamlayan tüm kamu kurum ve kuruluşları buraya on line bağlanarak, kendi hizmet alanlarına giren isimlerin kimlik bilgilerini alacaklar. Bu şu demektir, herhangi bir kuruma gidildiğinde artık kimlik bilgileri veya nüfus cüzdan sureti değil, sadece kimlik numarası verilecek ve on line üzerinden kimlik tespiti yapılacak.?

Bürokrasi bitiyor
KPS'nin hizmete girmesiyle kişinin kendini ispatlamak için giriştiği kırtasiye hizmetlerinin ortadan kalktığını ve böylece bir çok kurumun da iş yükünü azalttıklarını kaydeden Aydoğdu, ?Örneğin Adalet Bakanlığı memur alıyor. Sadece isminizi, soyadınızı, kimlik numaranızı veriyorsunuz. Annenizin adını, babanızın adını söylemenize ve nüfus cüzdanınızın noter veya muhtarlıktan tasdikli suretini getirmenize gerek yok. Artık vatandaş kimliğini ispatlamaya mecbur olmayacak. Devlet, vatandaşının varlığını ispat edecek? diye konuştu.

Planlama hizmeti
Bu projenin sadece günlük işlemler için gerekli olan kimlik tespiti işlemlerine yaramayacağını kaydeden Aydoğdu, her kurumun verdiği hizmet alanında açılım yaparak yıllar itibariyle planlama yapabileceğini söyledi. Aydoğdu bunu örneklerle açıkladı: ?Mesela Türk Silahlı Kuvvetleri, KPS sayesinde 1984-85 doğumluların sayısını öğrenecek ve bu yıl içinde tahmini olarak kaç askeri çağıracağını bilecek. Hatta Türk Silahlı Kuvvetleri, 2020 yılında askere alabileceği kişi sayısını bu günden itibaren hesaplayacağından planlamasını 15-20 yıl öncesinden ayarlayabilecek. Bunun dışında Milli Eğitim Bakanlığı, hangi ilde kaç öğrencinin bu yıl okula başlayacağını birkaç yıl öncesinden bilecek ve ona göre derslik, okul, kırtasiye, öğretmen ihtiyacını planlayacak?

Sahtecilik önleniyor
Bu sistemle bir çok kolaylığın gündeme geldiğini kaydeden Aydoğdu, bir çok yanlışlığın da önüne geçileceğini hatırlatıyor: ?Evlenmelerde memur kimlik bilginiz ile on line bağlanarak, akrabalık derecesini ve ikinci eş durumunu görebilecek. Bu şekilde yanlış evlilik ve sahtekarlık önlenecek. Ayrıca ölen bir kişinin Bağ-Kur aylığının yakınları tarafından alınmaya devam edilmesi gibi sahtekarlıkların da önüne geçilecek. Okul kayıtlarında, fatura yatırmalarda, iş başvurularında ikamet adresi online üzerinden öğrenilebilecek. Böylece, zaman zaman yapılan yanlış adres verme durumu da ortadan kalkacak. Kısacası KPS ile, sahte nüfus cüzdanı, sahte ehliyet, sahte pasaport, sahte kimlik bildirimi, sahte evlilik gibi kimlik bilgilerinden kaynaklanan tüm sahtekarlıkların önüne geçilecek. Ayrıca, Nüfus Cüzdan Sureti, Aile Toplum Kâğıdı ve Tasdikli Suretler artık tarih olacak.

Yargı sistemi hızlanacak
Projenin hayata girmesiyle kurumlar arasındaki yazışmalarda hem kırtasiye kalkacak hem de zamandan kazanma olacak. Örneğin, mahkemedeki bir davada tanığın kimlik tespiti için bile bir dava bir ay ertelenebiliyor. Ancak şimdi kimlik bilgisine anında ulaşılabilecek ve yargı daha hızlı işleyecek. Ayrıca kimlik bilgilerine resim de konularak suiistimaller önlenecek.

100 yıllık bir birikimi bünyesinde barındıran sistem özel bir hat üzerinde çalışacak ve internete kapalı olacak. Kayıtlar bütün il ve ilçelerde hem elektronik ortamda hem de kâğıt üzerinde olacak.

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber