Görevde Yükselme Yönetmeliğinde Yapılan Değişikliğin Anlamı

Uzun süredir değişiklik yapılması beklenen "Devlet Memurlarının Görevde Yükselme Esaslarına Dair Genel Yönetmelik" sonunda değişti. Yapılan değişiklikler ile görevde yükselme niteliğindeki kadrolara (şef, şube müdürü vb.) eğitim ve sınav ile unvan değişikliği niteliğindeki kadrolara (öğrenim ile kazanılan unvanlar) ise sadece sınav ile atama yapılacaktır. Sitemiz uzmanlarının hazırladığı özel dosya için tıklayın.

Haber Giriş : 28 Aralık 2004 12:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Görüş alış verişi için Forum bölümünü kullanabilirsiniz.

GÖREVDE YÜKSELME KAPSAMINDAKİ

Özel kanunlardaki düzenlemeler saklı kalmak kaydıyla;

a) 18/7/1984 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) ve (III) sayılı cetvellerde yer alan kadrolarda,

b) İl özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmelere ait memur kadrolarında,
(Açıklama: I sayılı cetvel: Genel ve katma bütçeli kuruluşlarla bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşların, kanunlarla kurulan fonların ve kefalet sandıklarının, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi memur kadroları; III sayılı cetvel: Özel kanunla kurulan kuruluş ve teşekküller ve hizmetlerini genel veya katma bütçelerin transfer tertiplerinden aldıkları ödeneklerle yürüten kamu kurum ve kuruluşlarının 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi memur kadroları ifade eder.)

c) Özelleştirme kapsam ve programında bulunan kuruluşlar da dahil olmak üzere kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıklarına ait memur kadroları ile sözleşmeli personel pozisyonlarında,

istihdam edilen personelin, müdür ve daha alt görevlere yapılacak görevde yükselme mahiyetindeki asaleten atamaları hakkında uygulanır.

Yukarıda belirtilen kamu kurumlarındaki müdür ve daha alt görevlere yapılacak asaleten atamalariçin kamu kurumunca görevde yükselme eğitimi düzenlecek ve bu eğitim sonunda yapılan sınavdan başarılı olmak gerekmektedir. Eğitimler en az 75 saat olarak düzenlecektir. Bugün yapılan düzenlemede bu konuya ilişkin olarak iki değişiklik daha yapılmıştır. 1- Eğitim programı sürecince kurumlar tarafından, zorunlu hallerde en fazla 10 saate kadar mazeret izni verilebilir. Kanunen verilmesi gerekli olan izinlerde bu süre şartı aranmaz. 2- Sınav sadece ÖSYM veya MEB'e değil yükseköğretim kurumlarına da yaptırılabilecektir.

Sınava herhangi bir sebeple katılmayanlar ile başarısız olan veya başarılı olup da müteakip sınava kadar atanmamış olanlar aynı unvanla ilgili düzenlenecek eğitim ve sınava ilişkin bütün usul ve esaslara tabidir.

UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVI

En az ortaöğretim düzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin görevlere atanmaları, eğitime tabi tutulmaksızın yapılacak unvan değişikliği sınavı sonundaki başarısına göre gerçekleştirilir.

Unvan değişikliği sınavları, kurumlarca belirlenecek görev alanları ve atama yapılacak görevin niteliğine ilişkin konularda yazılı olarak yaptırılır ve bu sınavlara katılacaklarda, kurumda veya öğrenim durumları ile ilgisi bulunmayan görevlerde belirli süre hizmet yapmış olma şartı aranmaz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber