Bürokrasi duvarı Türkiye'yi frenliyor
AB yolunda gerçekleştirdiği reformlarla dünyada hayranlık uyandıran hükümet, bürokrasi engelini aşmakta zorlanıyor. Başbakan Erdoğan, "Benim takip ettiğim dosyalar bile sümenaltı ediliyor" dedi.
İki yılda AB uyum kapsamında reform niteliğinde çok sayıda kanun çıkaran ve
uygulamada da aynı başarıyı yakalamak için bürokratik oligarşi ile mücadele
eden hükümete karşı bürokrasinin direnci sürüyor. Başbakan Tayyip Erdoğan, "Benim
takip ettiğim dosyalar bile sümenaltı ediliyor" diyerek durumun vehametini
ortaya koydu.
Hükümet, AB'ne uyum kapsamında sadece son bir yılda 1 anayasa değişikliği, 2'si uyum paketi olmak üzere 29 kanunun Meclis'ten çıkmasını sağladı.
Uygulamada sınıfta kaldık
Ancak bu kanunlarla ilgili olarak uygulama yönetmelikleri ya gecikmeli olarak çıkarıldı ya da uygulamada ortaya çıkan sorunların giderilmesi konusunda bürokratik engeller aşılamadı. Bakanlıklar tarafından hazırlanan genelgelerin bile ilgili birimlere zamanında ulaştırılmadığı ortaya çıktı.
Bilgi Edinme Kanunu geçtiğimiz yıl ekim ayında çıkarılırken, kanunun yönetmeliği tam 6 ay sonra yürürlüğe girdi. 15 Ocak 2004'de Meclis'ten geçen Elektronik İmza Kanunu'nun yönetmeliği ise bir yıldır hazırlanamadı. Aralık 2003'de çıkarılan Petrol Piyasası Kanunu'nun yönetmeliği 16 Haziran 2004'de hazırlandı.
'Şeffaf yönetim' yavaşladı
Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'in yürüttüğü, "bürokratik engellerin azaltılması ve şeffaf yönetim" projesi de henüz sonuçlandırılamadı. Özellikle emlak, gümrük, tapu, sağlık ve enerji alanlarında yoğunlaşan bürokrasinin azaltılması için oluşturulan komisyonlar çalışmalarını sürdürürken, bürokrasinin arkasına sığındığı aynı konudaki yönetmelikleri ayıklama çalışmaları da yavaş yürüyor. Geçmiş yıllarda çıkarılan 25 binin üzerindeki yönetmeliklerin yaklaşık yarısının yürürlükten kaldırılarak genel bir yönetmelik temizliği yapılması planlanıyordu.
Erdoğan'ın bürokrasi isyanı
Uzun süredir bürokratik oligarşiden şikayet eden ve değişime karşı bürokrasinin direndiğini söyleyen Başbakan Erdoğan, Kızılcahamam'da yapılan AK Parti İstanbul teşkilatının toplantısının basına kapalı bölümünde, partililere bu konuda çok önemli mesajlar verdi. Erdoğan, bürokrasiden şikayet eden belediye ve teşkilat başkanlarına şunları söyledi: "Bürokraside bazı şeyler sümenaltı ediliyor. Bu sümenaltı öyle kahrolasıdır ki, giren bir daha çıkmıyor. Benim bile takip ettiğim bazı şeyler sümenaltı oluyor. Her Bakanlar Kurulu'nda Maliye, Sağlık ve Çalışma bakanlarına SSK'lıların özel eczanelerden ilaç alma konusunun ne aşamada olduğunu sordum. Benim yakından takip etmeme rağmen geç netice aldık. Düşünün takip etmesem ne olur? Siz de mutlaka yaptığınız işleri takip edin."
Yaşamanın gücü yetmiyor
"AK Parti, AK Parti'ye oy verenlerin değil AK Partiliyim diyenlerindir.
Bununla ilgili kimlik kazananların partisidir" diyen Erdoğan, Türkiye'de
her şeyin yasama organının güçlü olmasıyla bitmediğini vurguladı ve "Yüzde
60 çoğunluğa sahibiz. Kuvvetler ayrılığı ilkesi var. Yargı var. Cumhurbaşkanı
onay makamı. Bazı konularda bu nedenle yüzde 100 netice elde edemiyor, başarıyı
yakalayamıyorsunuz" dedi.
yenişafak