ÖTV'si ucuz otomobili peşin aldık

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Mayıs 2009 19:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

ÖTV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesiyle hareketli günler yaşayan otomotiv sektöründe, satışların önemli bir kısmının peşin alımlardan oluştuğu bildirildi

Mersin Yetkili Otomobil Satıcıları Derneği Başkanı (MODER) Alper Gürsoy, yaptığı açıklamada, ABD'de başlayan ve Avrupa'dan dünyaya yayılan ekonomik krizin Türkiye'yi de belirli bir ölçüde etkilediğini söyledi.

Bu etkilenmeden, özel bir tüketim olması nedeniyle otomotiv sektörünün daha fazla etkilendiğini ifade eden Gürsoy, sıfır kilometre otomobil piyasasının durma noktasına kadar geldiğini anımsattı.

Ancak ÖTV'de indirim uygulamasına gidilmesinin ardından sektörün yeniden hareketlenmeye başladığını anlatan Gürsoy, şöyle devam etti:

?İndirimle birlikte hemen her otomobil markası ile buralarda çalışanlar, rahat bir nefes aldı. Çünkü fabrikalar eski hareketliliğine kavuştu. Yılbaşına oranla yüzde 50 ve üzerinde bir hareketlenme yaşarken, farklı bir tespitimiz oldu. Geçmiş yıllarda satışlarımızın neredeyse tamamını banka kredili satışlar oluşturuyordu. Ancak şimdi gördük ki ÖTV'si ucuz otomobillerin yüzde 80'inini peşin sattık. Yani otomotiv sektöründeki ÖTV yüzde 8'e indirildiğinden beri, sattığımız her 10 otomobilden 8'inin ödemesi, yastık altından çıktı.?

Bu sayede piyasada yer almayan paraların piyasayı rahatlattığını, bunun da sadece otomotiv sektörüne değil, beraberindeki hemen her sektöre olumlu yansımalarının olduğunu dile getiren Gürsoy, ÖTV indiriminin 15 Haziranda sona ereceğini hatırlatarak, şöyle konuştu:

?Piyasaya çok ciddi bir katkısı olan bu indirimin en azından yıl sonuna kadar devam etmesini istiyoruz. Çünkü kriz, eski şiddetiyle olmasa da halen etkisini gösteriyor. İndirim süresinin uzatılmaması halinde, şu an günlük 20 saat çalışan fabrikalar, yeniden işçi çıkarmaya, üretimine ara vermeye, çalışanlarını süresiz izne göndermeye başlayabilir. Yani bir anlamda krizin etkisini istemeden de olsa yoğunlaştırırız. Bu durgunluk belki hemen hissedilmez ama 1-2 ay içinde yoğun olarak yaşarız.?

TİCARİ ARAÇLARDAKİ DURUM

Gürsoy, ÖTV indiriminin 1600 cc ve altındaki araçları kapsadığını belirterek, doğal olarak ticari araçların önemli bir bölümünün bu kapsamın dışında kaldığını dile getirdi.

Kriz ve ÖTV indiriminin dışında kalan ticari araçlardaki satışların durma noktasında olduğunu vurgulayan Gürsoy, talep ettikleri yeni düzenlemeye ticari araçların da dahil edilmesini istediklerini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber