Kontenjan tartışması

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 30 Mayıs 2009 10:29, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

YÖK'ün devlette yüzde 15, vakıfta yüzde 20 kontenjan artırması öğrencileri mutlu etti. Ancak, bazı akademisyenler, altyapısız artışın kaliteyi düşüreceğini düşünüyorYÖK'ün devlet üniversitelerinde yüzde 15, vakıf üniversitelerinde ise yüzde 20 kontenjan artışı yapması, neredeyse her iki öğrenciden birinin üniversiteli olmasını sağlayacak.

Ancak, kontenjan artışının plansız, programsız yapıldığını söyleyen akademisyenler, bunu ?popülist bir yaklaşım? olarak değerlendirdi.

Uğur Dershanesi ÖSS Koordinatörü Turgay Polat, 2009-ÖSS sonucunda 612 bin 737 öğrenciye üniversite kapısı açıldığını belirterek, ?2008 yılına göre 80 bin öğrenci daha üniversiteli olacak. 2009 ÖSS'ye 1 milyon 426 bin öğrenci başvuru yaptı. Buna göre her iki öğrenciden neredeyse birisi üniversiteli olacak? dedi.

?Öğretim elamanı az'

Akademisyenler, kontenjan artırımı için şunları söyledi:

Prof. Dr. Fevzi Sürmeli (Anadolu Üniversitesi Rektörü): ?Gençlerimizi okutmak hepimizi mutlu eder. Ama, insan ve maddi kaynak artırılmalı. Kontenjan artırımının arkasından gerekli olan öğretim elemanı desteğinin de verileceğini düşünüyorum.?

Prof. Dr. Uğur Erdener (Hacettepe Üniversitesi Rektörü): ?Kontenjan artışının sıkıntı yaratmayacağı bölümler için yardımcı olma gayreti içindeyiz. Temel amaç, yükseköğretimi bekleyen nüfusumuza birşeyler yapabilmek. Sorun, derslik ve laboratuvar gibi limitli olanaklarda çıkıyor. Örneğin, tıp eğitiminde, diş hekimliğinde kontenjan artışı sıkıntılara yol açabiliyor. Bunları YÖK'le karşılıklı görüşmelerle çözmeye çalışıyoruz.?

Prof. Dr. Ural Akbulut (Eski ODTÜ Rektörü): ?Hesapsız, düşünülmeden yapılan popülist bir yaklaşım. Üniversitelere daha fazla sayıda gencimizin gitmesi hepimizin arzusu ama, altyapıyı hazırlamalı. Bu olmazsa, üniversitelerin kalitesini düşürür. Hem öğretim üyesi vermeyeceksiniz, hem de finansal destek... Sonra da kontenjanları artıracaksınız. Bunun, ?Liseyi bitiren herkese 5 yıl sonra üniversite diploması verdim' demekle farkı olmaz. Büyük hata.?

Prof. Dr. Tahsin Yeşildere (Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı): ?Kontenjan, geçen yılla birlikte yüzde 35 artırıldı. Öğretim elemanı artışı yüzde 12, araştırma görevlisi yüzde 8. Üniversite bütçesinde değişme yok. Plansız, programsız, popülist bir yaklaşım. Bu işsiz sayısını az göstermek için hükümet politikası da olabilir. Çünkü, üniversiteye giren işsiz değil öğrenci sayılıyor.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber