Özel Yabancı Ortaöğretim Okullarına Giriş Sınavı Soruları ve Cevap Anahtarı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 01 Haziran 2009 22:14, Son Güncelleme : 16 Eylül 2020 02:29

Türkiye'nin 14 ilinde dün, özel yabancı ortaöğretim okullarına giriş sınavı yapıldı. Sınavda bir genel, bir de İstanbul'a özel iki zorluk vardı. Uzmanlara göre sorular bu yıl hayli zordu. İstanbul'da sınav Tuzla ve Beylikdüzü gibi iki uzak merkezde yapılınca, öğrenciler ulaşmakta büyük güçlük yaşadı.

31 Mayıs 2009 Tarihinde Yapılan Özel Yabancı Ortaöğretim Okullarına Giriş Sınavı Soruları Ve Cevap Anahtarı

TEST A SORU VE CEVAPLARI

TEST B SORU VE CEVAPLARI

ÖZEL yabancı ortaöğretim okullarına giriş sınavı, dün 14 ilde yapıldı. Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Mersin, Muğla, Samsun, Zonguldak ve İstanbul'da yapılan sınavda en zor durumda kalan İstanbullular oldu. Merkezdeki okullar aynı gün yapılan Açıköğretim Sınavı için ayrılınca, Özel Yabancı Ortaöğretim Okulları'na girecek öğrenciler İstanbul'da şehrin iki yakasına dağıtıldı.

Veliler tepki gösterdi

Anadolu yakasında oturanlar Tuzla, Avrupa yakasında oturanlar da Beylikdüzü'ndeki okullarda sınava girdi. Bu durumda uzakta oturanlar sınav salonlarına ulaşmakta güçlük çekti. Sınava yüzlerce öğrenci geç kaldı. Bu da birçok velinin tepkisine yol açtı. Sınava giren 18 bin 512 öğrenciden anacak 1667'si bir yabancı özel okula yerleştirilecek.

Sonuçlar 25 Haziran'da

Sonuçlar 25 Haziran'da açıklanacak. Adaylar, okul tercihlerini sınav sonuçları açıklandıktan sonra 26 Haziran-15 Temmuz tarihleri arasında yapacaklar.

Sınavda soruların yüzde 90'ı Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji ile Sosyal Bilgiler'den geldi. Bu soruların yüzde 70'i 8'nci sınıf öğretim programından, yüzde 30'u ise 7'nci sınıf öğretim programlarından alındı. Soruların yüzde 10'luk dilimi de dil öğrenme yeteneğini ölçmeye yönelikti.

Final Dershanesi Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz başkanlığındaki uzmanlar soruları Hürriyet için değerlendirdi. Yılmaz, "Geçen yılki Seviye Belirleme Sınavı'na göre bu sorular daha zor. SBS mantığında değil, geçmiş yıllada yapılan OKS'de sorular soruların benzeriydi. Bilgi ağırlıklı sorular vardı. Konuyu bilmeyen öğrenciler başarılı olamaz. Daha zor ve eleyici bir sınavdı" dedi.

Bir soru cevapsız mı

Uğur Dershanesi öğretmenleri Matematik A kitapçığı 18'nci sorusunun cevabının bulunmadığı için iptal edilmesini önerdi. Ancak, diğer uzmanlar ise, bu sorunun tartışmaya açık hiçbir yanı olmadığı görüşünde. Yine sınavı değerlendiren uzmanlar, puanlamada Türkçe soruların belirleyici olduğunu, bilgi ve dikkat gerektiren, orta zorlukta, açık ve anlaşılır sorular sorulduğunu da kaydettiler.

Uzmanlara göre bu yılki sınavda bir ayırt edici özellik de, 8'nci sınıflarda müfredata eklenen yeni konulardan neredeyse hiç soru yöneltilmemiş olması.

Düzenli çalışana kolay tekrar yapmayana zor

ÖZEL yabancı ortaöğretim okullarına giriş sınavıyla igili, Final Dershanesi Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz başkanlığındaki uzmanların Hürriyet için değerlendirmeleri şöyle:

Sosyal Bilgiler: 20 sorunun 6'sı 7'nci sınıftan, 14'ü sekizinci sınıftan soruldu. Sınav soruları bilgiye dayalı ve kısa sorulardan oluşuyor. Düzenli çalışan ve tekrar yapan öğrenciler için kolay, aragrafa göre bilgi çıkarımı yapmak isteyenler için zor bir sınav. 7'nci sınıflarda şekilli sadece iki grafik sorusu var.

Fen ve Teknoloji: 20 sorudan 4'ü 7'nci sınıf, 16'sı 8'nci sınıftan soruldu. Belli konulara ağırlık verilmiş. Pek kolay sayılmaz. Hem bilgi, hem yorum gerektiren sorular var. Grafik okumayı bilmeyen çocuk bu soruları yapmakta zorlanır.

Türkçe: İlk kez bu kadar fazla dilbilgisi soruları yer aldı. Sorular, SBS'ye hazırlanan çocuğa göre değil, hiç şekil yok.

Matematik: Öğrencileri yapabileceği düzeyde sorular var. 25 sorundan 7'nci sınıftan 5 soru vardı, geri kalan 8'nci sınıf sorularıydı. Eleyici nitelikte sorular fazlaydı.

Dil Yeteneği: İlk kez karşılaşılan soru tipleri vardı. Ama yine de pek kolay değildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber