Ergenekon soruşturmasında tutuklanan öğretim görevlisi serbest

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 11 Haziran 2009 16:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ERGENEKON soruşturması kapsamında Diyarbakır'da tutuklandıktan sonra Silivri Cezaevi'ne konulan Dicle Üniversitesi'nde öğretim görevlisi Abdurrahim Doğru, 3 aylık tutukluluğun ardından serbest bırakıldı. Doğru, tekrar göreve dönmek için üniversite yönetimine başvururken, evinde ele geçen eski Devlet Bakanı Salih Yıldırım ile Vali Hüseyin Başkaya'ya ait silahların ise halen adli emanette tutulduğu öğrenildi.

Ergenekon soruşturmasını yürüten özel yetkili savcılığın talebi üzerine Diyarbakır'daki evinden gözaltına alınan Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde Atatürk İlke ve İnkılapları dersine giren Abdurrahim Doğru, tutuklanarak Silivri Cezaevi'nei kondu. Bir dönem Diyarbakırspor'un asbaşkanlığı görevini de yürüten öğretim görevlisi Abdurrahim Doğru, 3 aylık tutukluluğun ardından serbest bırakıldı.

Doğru'nun avukatları müvekkilinin tutuklanmasına ilişkin Ergenekon davasının görüldüğü İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne itirazda bulundu. İtiraz dilekçesinde, tutuklamanın bir tedbir olduğu, müvekkilinin kaçma ve delilleri karartma gibi bir durumu olmadığı gibi görevi gereği sabit ikametgah sahibi olduğu, istenildiği taktirde savcılık ve mahkeme huzurunda ifade verebileceği belirtildi. İtirazda, Doğru'nun 3 aydan beri tutuklu olması nedeniyle gerek kendisinin, gerekse ailesinin ileride telafisi mümkün olmayan mağduriyet yaşayabileceği gerekçesiyle serbest bırakılması talebinde bulundu.

İtirazı değerlendiren mahkeme, dilekçede belirtilen talepler doğrultusunda şüpheli Abdurrahim Doğru'nun başka suçtan tutuklu veya hükümlü değilse serbest bırakılmasına, hakkındaki soruşturma dosyasının tutuksuz olarak incelenmesine karar verdi.

GÖREVE İADE İÇİN BAŞVURDU

Serbest kalan Abdurrahim Doğru, Dicle Üniversitesi'ndeki görevine tekrar dönebilmek için üniversiteye yazılı başvuruda bulundu. Bu arada Doğru'nun gözaltına alınırken evinde ele geçen ve 55'inci hükümet döneminde GAP'tan sorumlu Devlet Bakanı olan Salih Yıldırım adına OHAL silahı olarak ruhsatlı olduğu tespit edilen 7.65 mm çapındaki Polonya menşeili Astra marka tabanca ile OHAL Vali Yardımcısı ve eski Şırnak Valisi Hüseyin Başkaya adına kayıtlı olan Simirnoff marka uzun namlulu vahim nitelikli keskin nişancı gece görüş dürbünlü silahın ise balistik incelemesinin tamamlandığı ve Beşiktaş adli emanetinde tutulduğu bildirildi. Doğru'nun 6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet etmek, Ergenekon terör örgütü üyesi olmak suçlarından tutuksuz yargılanacağı bildirildi.

OHAL SİLAHLARI ADLİ EMANETTE

3 ay süren soruşturma kapsamında yapılan araştırmada, Doğru'nun evinde ele geçen 4 silahtan 2'sinin OHAL uygulamasının yürürlükte olduğu 1990'lı yıllarda olası terör saldırılarına karşı güvenlik amacıyla mülki amirlere ve üst düzey kamu görevlilerine dağıtılan ?OHAL silahı' olduğu; OHAL uygulamasının sona ermesiyle birlikte iade edilmesi gerekirken, gerek vali, gerekse bakan tarafından teslim edilmediği belirlendi. Hüseyin Başkaya'nın Şırnak'ta vali olduğu dönemde, Simirnoff marka tüfeğin Uludere İlçesi'nde silah kaçakçılığı yapan bir köylüde yakalandığı, köylünün vahim nitelikli silah bulundurmaktan tutuklanıp cezaevine konulduğu, silahın ise adli emanete alındığı bildirildi. Bu silahın MKE'ye gönderildiği, Vali Başkaya'nın silahı Ankara'dan Şırnak'a geri getirtip kendi adına ruhsatlandırdığı, Şırnak'tan ayrılırken de silahı Abdurrahim Doğru'ya teslim ettiği belirlendi. Doğru'nun evinde ele geçen ve eski devlet bakanı Salih Yıldırım'a ait Astra marka tabancanın da ruhsat süresi geçmesine rağmen yetkili makamlara teslim edilmediği tespit edildi.

Abdurrahim Doğru evinde ele geçen silahlarla ilgili özel yetkili Ağır Ceza hakimine verdiği ifadesinde, ?Hüseyin Başkaya adına kayıtlı tüfek uzun zamandan beri evimdeydi. Hüseyin Başkaya OHAL uygulaması sona erdikten sonra tayini çıkıp gittiği zaman bu silahı bana bıraktı ve ?OHAL silahıdır, sen teslim edersin' dedi. Ben de araya hafta sonu girdiği için Pazartesi günü teslim etmeyi düşünüyordum, ama evime yapılan baskın sonucu ele geçti. Salih Yıldırım'ı yakınen tanırım. Silahlara olan merakımdan dolayı aldım. İade etmek için aradığımda bana ?Alırım acelesi yok' dedi. Ben de uygun bir zamanda kendisine, ya da silah ruhsat şubesine veririm diye öylece evde tuttum? demişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber