Karpuz 'altın' oldu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Haziran 2009 12:11, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Türkiye'nin karpuz üretiminin önemli bir bölümünü karşılamasının yanı sıra en erkenci turfanda karpuzun yetiştiği Adana'da, ekim alanların daralmasıyla yükselen fiyatlar üreticinin yüzünü güldürüyor.

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önceki yıllar ''kabak aşısı'' nedeniyle yaşanan pazarlama sorunları başta olmak üzere, üreticisinin girdi maliyetlerini karşılamadığı gerekçesi ile karpuzun üretim alanlarında önemli derecede azalma olduğunu söyledi.

En erkenci turfanda karpuzun yetiştiği Adana'da, geçen yıl yaklaşık 150 bin dekar alanda üretim yapıldığını anımsatan Girmen, ''Bu yıl üretim alanları 80 bin dekara geriledi. Neredeyse yarı yarıya düşen ekim alanları ise fiyatların yükselmesine neden oldu'' dedi.

Karpuzun bu yıl adeta ''altın'' olduğunu belirten Girmen, şöyle konuştu:

''Son yıllarda artan girdi maliyetlerine rağmen kilogram fiyatı 15 kuruşu geçmeyen karpuz bu yıl tarlada 60-80 kuruşa kadar yükseldi. Şimdiye kadar hiç görülmeyen bu fiyat üreticinin yüzünü güldürdü. Artan fiyatların önümüzdeki yıllarda ekim alanlarını yeniden artırmasını bekliyoruz.''

-''TEMMUZ SONUNA DOĞRU FİYATLAR DÜŞER''-

Piyasada bulunan karpuzların ''örtü altı'' karpuzlar olduğunu hatırlatan Girmen, tarla ürünü karpuzların çıkmaya başlaması ile fiyatların da düşeceğini bildirdi.

Tarla karpuzlarının temmuz ayı sonlarına doğru hasat edileceğini anlatan Girmen, ''Bu yıl ekim alanlarının daralmasına karşın kalite ve verim yüksek. Tüketicilerin zaman zaman dert yandığı fiyatlar temmuz ayı sonunda az da olsa düşüşe geçer'' dedi.

Girmen, ayrıca, karpuz alırken tırnakla hafifçe kabuğu kazındığında yeşil kısmı kolayca çıkan, şekli simetrik olan ve toprakla teması bulunan kısmının renginin ise açık sarı olmasına dikkat edilmesini önerdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber