Güneş ışınlarına karşı açık renkli elbise giyin

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 21 Haziran 2009 20:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaz güneşinin etkisini azaltmak ve cildinize nefes aldırmak istiyorsanız, açık renkli elbiseler tercih edin. Açık renklerin insanları zararlı ışınlardan koruduğunu belirten Özel Şifa Hastaneleri Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Saffet Solak, koyu renklerinse güneş ışınlarını adeta yuttuğunu ve hastalıkları tetiklediğini söyledi.

Yaz aylarında deriyi sağlıklı tutan çok sayıda krem icat edildiğini belirten Solak, bunları almaya gücü yetmeyenlerin, hiç olmazsa zeytinyağıyla kendini korumasını istedi: "Zeytinyağı, ışığı yansıtıp geri gönderir. Deriyi yumuşak tutar."

Türkiye'de beyaz ve esmer tenli vatandaşların çoğunlukta olduğunu, esmerlerin güneş ışınlarından fazla etkilenmediğini ifade eden Prof. Dr. Solak, beyaz tenlilerinse güneşten son derece mağdur olduğunu söyledi. Beyaz tenlilerin ultraviyole ışınlarına maruz kalmamak için elbiselerine dikkat etmesini ve koruyucu kremler kullanmalarını tavsiye eden Solak, aksi takdirde hücrelere renk veren pigmentlerin artacağını belirtti. Bu durumun da deride güneş yanıkları olarak karşımıza çıkacağına, biraz daha ileri boyutlarda ise cilt kanserine yol açacağına dikkat çekti. Yakıcı güneşte dolaşmak yerine iş veya gezi programlarının sabah ve öğleden sonra planlanmasını tavsiye eden Solak, böylece hem fazla su kaybının önleneceğini hem de güneş yanıklarından korunulacağını vurguladı.

Bazı kişilerin zeytinyağıyla güneş ışınlarından korunma yoluna gittiğini söyleyen Saffet Solak, "Bitkisel ilaç uzmanlarının kullandıkları ilaçlar vardır, Tabiplerin kullandıkları ilaçlar vardır. Mesela zeytinyağı, ışığı yansıtır ve deriyi yumuşak tutar. Günümüzde ise çok sayıda cilt koruyucu krem var, bunlar da göz ardı edilemez." şeklinde konuştu. Özellikle çocuk ve yaşlıların güneşte fazla kalmamasını öneren Solak, sedef hastalarınınsa tam tersine güneşten çok istifade ederek deniz kenarında durabileceğini, bu sayede hastalıktan kurtulabileceğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber