Sözleşmeli öğretmenden kadro tepkisi

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 23 Haziran 2009 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in 2009 yılı için kadro müjdesi vermesine rağmen hala 50 bin sözleşmeli öğretmen kadro bekliyor.Yürürlüğe girdiği günden bu yana hiç gündemden düşmeyen sözleşmeli öğretmenlerin sorun ve tepkilerine her geçen gün yenisi ekleniyor.

Geçtiğimiz aralık ayında dönemin Eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'ten kadro müjdesi almasına rağmen halen 50 bin sözleşmeli öğretmen kadro bekliyor. Eski Bakan Çelik, 26 Aralık 2008 tarihinde yaptığı açıklamada bir plan dahilinde sözleşmeli öğretmenlere kadro verileceğini belirtmişti. Bu söz 2009/1 atama kılavuzuna da yazılmıştı. Görevi yeni devralan Bakan Nimet Çubukçu'ya yöneltilen soruda Çubukçu, sorunlar olduğunu ancak bugünden bir söz vermesinin mümkün olmadığını belirtti. Eski Bakan Hüseyin Çelik'in bu müjdesiyle ümitlenen öğretmenler aylar geçmesine rağmen konuyla ilgili henüz somut adım atılmamasından dolayı şikayetler yağdırıyor. 3'üncü hizmet bölgesinde çalışan sözleşmeli öğretmenlerin 3'üncü yılını doldurmasına rağmen kadro alamayan sözleşmeli öğretmenler konunun bir an önce netliğe kavuşması için adeta çırpınıyor. Bakan Çubukçu'nun yaptığı son açıklamadan tatmin olmayan 10 binlerce sözleşmeli öğretmen tam bir çıkmaza saplandı.

VEKİL ÖĞRETMEN ALIMI YERİNE SÖZLEŞMELİLERE KADRO VERİLSİN

Konuyu BUGÜN'e değerlendiren Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Türkiye'deki öğretmenlik kavramının içinin doldurulma biçiminde sıkıntıların varlığına ve bu sıkıntıların en önemlisinin sözleşmeli öğretmen yerine ücretli vekil öğretmenlerin tercih edilmesi olduğuna dikkat çekti. Vekil öğretmen uygulamasına baştan beri karşı olduklarını kaydeden Gündoğdu, "Bunun yerine eğitim fakültesini bitirmiş, KPSS'ye giren, pedagojik formasyon alan kadrolu öğretmen alınmalı" diye konuştu.

Gündoğdu, "Sözleşmelikte kadroya alınanlar doğru kişiler ama alınma biçimleri yanlış.

Ücretli yani vekil öğretmenlerde ise hem alınma biçimi yanlış hem de alınmalar" dedi.

Gündoğdu ayrıca sözleşmeli öğretmelerde parasal yönde fazla bir sıkıntı olmadığına vurgulayarak şunları ekledi: " Sözleşmeli öğretmenlerin kadro dışında en önemli sorunlarından bir tanesi de okul yönetimi için hakkının bulunmaması. Bu ikinci sınıf istihdam biçimidir. Çünkü böylelikle sözleşmeli öğretmenler hem istihdam biçiminde hem de özlük haklarında mağduriyete uğramaktadır."

SAĞLIKLI EĞİTİM VEREMİYORUZ

Şanlıurfa'nın Viranşehir İlçesinde 4 yıldır görev yapan Abdülkadir Köğebakan, " Sözleşmeli-kadrolu farkının hem bize hem eğitim camiasının bütün unsurlarına (öğretmen-öğrenci-kurum) zarar verdiği aşikardır. Bu konuda verilmiş olan sözlerin tutulmasını istiyoruz. Eski Bakan'ın verdiği sözü şimdiki bakan neden görmezlikten geliyor. Bu bizim en doğal hakkımız. Eğitimde ikilikten kurtularak geleceğe güvenle bakabilen öğretmenler olmak istiyoruz " diyerek duruma tepki gösterdi.

1 YILDIR EŞİMDEN AYRIYIM

Köğebakan ayrıca sözleşmeli olduğundan dolayı tayin isteme haklarının olmadığını yıllarca aynı okulda çalışmak zorunda kaldığı için de psikolojisinin bozulduğunu bunun da eğitim verme noktasındaki verimliliği yok ettiğini dile getirdi.

Sözleşmeli öğretmenlerden Yusuf Vurgun da, Bakanlığın kadrolu ve sözleşmeli öğretmen arasında fark yok dediğini hatırlatarak şunları söyledi: "Buna inanarak eşimden ve çocuğumdan 1yıl ayrı kalmayı göze alarak tayin istedim. Fakat eşim 1yılı doldurmasına rağmen benim bulunduğum ilde kadrolu aynı branştan 200 öğretmene kadro verilirken eşime bu hak tanınmadı. Bu yüzden eşimden 1 yıldır ayrı yaşıyorum. Bu mudur ailenin korunması?"

KAFAMIZ KARIŞTI, TEREDDÜTLERİMİZ VAR

Füsun Güneş de "Sözleşmeli öğretmenlerin kadroya alınmasına ilişkin farklı yöndeki bu açıklamalardan dolayı öğretmenlerin kafası karıştı. Ben de bir sözleşmeli öğretmen olarak bu konuda tam bir tereddüt içindeyim" diye konuştu.

30 BİN ÖĞRETMEN ATANACAKTI

Geçen yılın aralık ayında sözleşmeli öğretmenler için verilen kadro müjdesinde dönemin Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 1. atama bölgesinde zorunlu hizmet yerlerinde 5 yıl, 2. atama bölgesinde 4 yıl, 3. atama bölgesinde ise 3 yıl görev yapan sözleşmeli öğretmenlerin, hiçbir değerlendirmeye tabi tutulmadan kadroya alınacağını açıklamıştı. Çelik ayrıca, ilk atamalarının şubat ayında yapılacağını ancak bununla sınırlı kalmayıp ağustos ayında da atamaların devam edeceğini söylemişti. Açıklamada ayrıca "Bütün kamuya bu sene bütçe kanunu kapsamında serbest bırakılan kadro 25 bindir. Biz yine en az yüzde 40-45'ini alacağız. 2009 yılı içinde atanan öğretmen sayısında 30 bin rakamını bulacağız, belki de geçeceğiz" demişti.

Nesrullah SONAY/İSTANBUL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber