Aylık bin liraya çoban bulamıyorlar

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Haziran 2009 11:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Küresel ekonomik krizin etkisiyle işsizliğin yüzde 15'in üzerine çıktığı Türkiye'de sığır, koyun ve keçi yetiştiricileri, yemek masrafının dışında aylık ücretin bin liraya kadar çıkmasına rağmen çoban bulmakta sıkıntı yaşıyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Türkiye'de 12 milyona yakın büyük baş, 30 milyonun üzerinde ise küçükbaş hayvan bulunuyor. Küçükbaş hayvanların yaklaşık 25 milyonunu koyunlar oluşturuyor.

Yetiştiricilikte büyük çiftliklerde üretim yaygınlaşsa da meralar, canlandığı bahar ve yaz aylarında özellikle maliyetlerin düşürülmesi adına hayvancılıkta oldukça cazip hale geliyor.

Hayvan sahipleri, et ve süt verimleri artarken maliyetlerinin düşmesi yolunda, sığır, koyun ve keçilerinin meralarda beslenmesi için nisan başından eylül, hatta ekim ayına kadar çobanlarla anlaşıyor. Yetiştiriciler bazen sezonluk, fazla sayıda hayvanları olanlar da yıllık olmak üzere çoban buluyor.

Bu arada, zor meslek olması nedeniyle son yıllarda çoban sayısının azalması yetiştiricileri zor durumda bırakıyor. Hayvan sahipleri, işsizliğin yüzde 15'in üzerine çıktığı bir dönemde aylığı bin liraya bile çoban bulmakta sıkıntı yaşıyor.

Hayvan yetiştiricisi Selman Tankurt (80), birçok gencin çalışmak denilince masa başında, rahat edeceği işler aradığını belirterek, ''Televizyonlarda izliyorum, işsizlik artıyor. Bu işsizlikte ben ayda bin liraya çalışacak çoban bulamıyorum. Sadece ben değil tanıdığım birçok çiftçi arkadaşım aynı sorunu yaşıyor. Günlük yemek ihtiyaçlarını da ben karşılayacağım, ama çoban yok' dedi.

Bursa Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Müdürü Yıldırım Oran da son yıllarda şehir hayatının sunduğu imkanların daha cazip geldiğini, bu yüzden çobanlığın fazla önemsenmediğini söyledi.

İlkbahara girerken ücretlerin oluşmaya başladığını dile getiren Oran, aylık 600 liradan başlayan çoban ücretlerinin bugün bin liraya kadar ulaştığını, bunun yanı sıra yemek ihtiyaçlarının da karşılandığını bildirdi.

İç Anadolu Bölgesi'nden batıya doğru geldikçe çoban ihtiyacının daha da arttığını vurgulayan Oran, şunları kaydetti:

''24 saat çalışılan bir iş sahası. Çobanlık kolay değil. Koyunun yaşam tarzını benimsemesi, onlarla uyuyup gezmesi gerekiyor. Gündüz sıcakta uyuyan koyunlar, sabah ezanına kadar gezer. Bu şartlarda ücretler yüksek olsa da bölgemizde çoban bulmak zor. Çoban ihtiyacını Güneydoğu ve Doğu illerinden karşılıyoruz. Aylığı 800 liraya çoban zor buldum.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber