4/B'li sağlık personeli başka bir yerde görevlendirilmemeli
Mart ayında sözleşmeli personel esaslarında bazı değişiklikler yapılmıştı. Bakanlık bu değişiklik sonrasında nakillere ilişkin bir genelge yayınlamıştı. Ancak uygulamada hala sorunlar oluşmaktadır. Örneğin sözleşmeli sağlık personeli başka bir işte çalıştırılabilmekte veya başka bir yerde görevlendirilebilmektedir. Sağlık Bakanlığı bu uygulamaların yanlışlığına ilişkin olarak bir açıklama yapmıştır. Tüm il sağlık müdürlüklerine gönderilen açıklama için başlığa tıklayınız.
Yazının orjinal hali için tıklayınız.
T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Personel Genel Müdürlüğü
Sayı:B10.0. Per.0.12.00.14/
Konu 4/B sözleşmeli personel
111468
................ VALİLİĞİNE
(İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ)
Bakanlığımız bünyesinde 657 sayılı Develt Memurları Kanunu'nun 4/B maddesine göre istihdam edilen sözleşmeli personel işlemleri hakkında, uygulama birliği sağlanması amacıyla aşağıdaki açıklamaların yapılması gerekli görülmüştür.
1-Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına ilişkin esasların 9'uncu maddesinde, 02//03/2009 tarihli ve 2009/14799 sayılı Bakanlar kurulu Kararı ile yapıları düzenleme ile toplam onaltı hafta süre ile ücretli doğum izni verileceği, doğum izni sebebi ile sosyal güvenlik kurumu tarafından ödenen geçici iş görememezlik ödeneğinin ilgilinin ücretinden düşüleceği hüküm altına alınmıştır.
Bu düzenlemeyle sözleşmeli kadın personele hizmet sözleşmesinin 8/d maddesi uyarınca verilen doğum izni ücretli ücretli izin kapsamına alındığından, sosyal güvenlik kurumu tarafından ödenen geçici iş göremezlik ödeneği sözleşmeli personelin ücretinden düşülecektir.
2- Sözleşmeli personel; anılan esasların 6'ncı maddesinde yer alan "personel, sözleşmede belirtilen görev dışında başka bir yerde çalıştırılamaz" hükmü uyarınca pozisyon ünvanıyla ilgili olmayan bir işte çalıştırılmayacaktır.
3- Sözleşmeli personel; hizmet sözleşmesinin 6'ncı maddesinde sayılan haller hariç olmak üzere, pozisyonun tahsis edildiği yer dışındaki birimlere geçici olarak görevlendirilmeyecektir.
4-Sözleşmeli personele tabip raporu ile kanıtlanan hastalıklar için, yılda otuz günü geçmemek üzere ücretli hastalık izni verilecek, hastalık sebebi ile Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenen geçici iş göremezlik ödeneği sözleşmeli personelin ücretinden düşülecektir. Tabip raporu ile öngörülen istirahat süresinin otuz günü aşması halinde ise aşan süreler için sözleşmeli personele ücret ödenmeyecektir.
5-En az iki hizmet yılını tamamlayan sözleşmeli personelden; hizmet sözleşmesinin 9/d maddesinde belirtilen şekilde ilgilinin kendi isteği ile sözleşmeyi feshetmesi, ölümü ya da sosyal güvenlik mevzuatı uyarınca malüllük veya yaşlılık maaşı bağlanması veya toptan ödeme yapılması hallerinden birinin vuku bulunmasından dolayı hizmet sözleşmesi sona erenlere, anılan esasların 7'nci maddesi hükümleri dikkate alınarak iş sonu tazminatı ödenecektir.
6-5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 40.'ıncı maddesiyle, Radyoaktif ve radyoiyonizan maddelerle yapılan işler "fiili hizmet süresi zammı" kapsamına alınmıştır.
Radyoaktif ve radyoiyonizan maddellerle yapılan işlerde fiilen çalışan ve söz konusu işlerin risklerine maruz kalan sözleşmeli persoenlin "fiili hizmet süresi zammı" hakkında, anılan Kanun ile 27/09/2008 tarihli ve 27010 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Fiili Hizmet Süresi, Zammı Uygulamasının Usul ve esasları Hakkında Yönetmelik" hükümlerine göreişlem yapılacaktır.
7- Sözleşmeli Persoenl pozisyonlarının tahsis edildiği birimlerin kapatılması, niteliklerirnin değiştirilmesii başka bir birimle birleştirilmesi, döner sermaye gelirlerinin yetersiz kalması veya söz konusu birimlerde sözleşmeli personel ihtiyacının ortadan kalkması gibi nedenlerden kaynaklanan sözleşmeli personel pozisiyonlarındaki il içi birim değişikliği teklifleri, gerekçeleri açıkça belirtilerek; 1. basamak sağlık hizmeti sunan birimler için Temel Sağlık Hizmetleri Geenl Müdürlüğü'ne gönderilecektir.
İlgili Genel Müüdürlüklerimiz tarafından; değerlendirilen ve uygun görülen teklifler, sözleşmeli personel pozisyonlarının il içi birim değişikliğine esas olmak üzere Persoenl Geenl Müdürlüğü'ne bildirilecektir.
8- Hizmet Sözleşmeleri 29/03/2009 tarihinden sonra doğum veya askerlik nedeniyle feshedilenlerin İl Sağlık Müdürlüklerimize intikal eden yeniden hizmet alınma talepleri, 07/05/2009 tarihli ve 89505 sayılı yazı uyarınca Bakanlığımıza gönderilecektir.
9- Hizmet Sözleşmeleri 29/03/2009 tarihinden sonra doğum veya askerlik sebebiyle feshedilenlerin yeniden hizmete hizmete alınmasına dair işlemler "Sağlık Bakanlığı 4/B Sözleşmeli Personelinin Yeniden Hizmete alınmas ve Kurum İçi Yer Değişikliğine Dair Yönerge"nin 5.'inci maddesinde belirtilen şekilde İl Sağlık Müdürlüklerimizce yerine getirilecektir.
Yeniden hizmete alınacak sözleşmeli personele ilişkin İKYS Kılavuzu ekte gönderilmekte olup göreve başlatma işlemleri kılavuzda belirtilen şekilde İKYS'den yapılacaktır.
10- Yeniden hizmete alınan veya hizmet sözleşmesi sona eren personel hakkında, 5510 sayılı Kanun'un 8 ve 9.'uncu maddelerinde belirtieln süreler dahilinde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirimde bulunacak. Bakanlık adına hizmet sözleşmelerini imzalayan yetkili amirlerce bu konuda gerekli tedbirler alınacaktır.
11- Personelin; yeniden hizmete alınma, sözleşme feshi ve soyadı değişikliği işlemlerine ait belgeleri, İl Sağlık Müüdrlükleri'nde bulunan şahsi dosyalarında saklanacaktır.
12- İl Sağlık Müdürlüklerince; İKYS Sözleşmeli Personel İşlemleri Sözleşme Yenileme ve Fesih İşlemleri menüüsnden alınacak "Sözleşmesi Sona Eren 4/B Sözleşmeli Personel Listesi"nin onaylı bir örneği takip eden ayın ilk haftasında BAkanlığımızda olacak şekilde gönderilecek, görevden ayrılan sözleşmeli personelle ilgili Bakanlığımıza başka bir evrak gönderilmeyecektir.
Bilgilerinizi ve yukarıda belirtilen hususlara uyulması hususunda gereğini önemle rica ederim.
Prof. Dr. Nihat Tosun
Ek:İKYS Kılavuzu
Dağıtım:
GEreği:81 İl Valiliğine (İl Sağlık Müdürlüğü)
Bilgi:Teftiş Kuurlu Başkanlığına
Tedavi Hizmetleri Genel Müüdrlüğüne