Gençlerin en gözde mesleği öğretmenlik
Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği'nin (TÖDER) 224 bin 350 öğrenci ile yaptığı anket çalışması ilginç sonuçları ortaya çıkardı. Ankete göre öğrencilerin yüzde 45'i ÖSS'ye hazırlık sürecinde ailesinin kendisine daha anlayışlı davranmasını isterken, yüzde 37'si ailesinin diğer öğrencilerle kıyaslama yapmasını istemiyor.
Anket sonuçlarına göre öğrenciler, üniversiteye giriş sisteminin değişmesini isterken en fazla okumak istedikleri bölümün öğretmenlik olduğunu ifade etti.
TÖDER Akademik Direktörü Prof. Dr. Adil Çağlar koordinatörlüğünde mayıs ayında üniversiteye hazırlanan öğrencilere yönelik yapılan anketin sonuçları açıklandı. Ankete katılan öğrenciler, üniversiteye giriş, tercihler ve sınav sistemiyle ilgili görüşlerini belirtti. "ÖSS'nin yeteneğimi ve ilgimi ölçeceğine inanıyorum." yargısına öğrencilerin yüzde 54'ü 'hayır' cevabını verdi. Bu durum için Prof. Dr. Adil Çağlar, "ÖSS, eğitimsel katkı bakımından öğrencinin gözünde tam bir angaryaya dönüşüyor. Öğrencilerin üstündeki sınav baskısı bu yüzden daha da artıyor." dedi. Ankette öğrencilere, "ÖSS'ye hazırlıkta ailenizden beklentileriniz nelerdir?" şeklinde bir soru yöneltildi. Öğrencilerin yüzde 45'i bu soruya 'daha anlayışlı olmalı' yorumunu yaptı. Öğrencilerin yüzde 37'sinin ise 'Ailem beni diğer öğrencilerle kıyas etmemeli' diye cevap vermesi dikkat çekti. Prof. Dr. Adil Çağlar, çıkan sonuca, "Aileler bu dönemde çocuklarına çok da anlayışlı davranmıyor. Özellikle bu durumdan en çok kız öğrenciler şikâyetçi. Kız öğrencilerin 39,7'si bu dönemde ailelerinden daha fazla anlayışa ihtiyaç duyuyor. ÖSS'ye hazırlanan öğrencilerin en önemli beklentileri, anlayışlı bir anne-baba ve aile ortamı. Bu konuda ailelerin eğitilmesi gerekir." yorumunu yapıyor. Öğrenciler, üniversitede okumak istedikleri bölüm olarak da yüzde 18,5 oranında öğretmenliği işaretlerken öğretmenliği yüzde 14,5 oranla mühendislik takip ediyor. Çağlar, bu sonuca, "Öğrenciler program tercihi yaparken iş garantili meslekleri tercih ediyor." diyor.