Belediye gelirlerine tırpan!

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 27 Haziran 2009 11:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Gülümhan GÜLTEN / VATAN

Meclis Genel Kurulu'nda gece geç saatlerde yasalaşan Torba Kanun'la hükümet, ekonomik krizin etkisiyle giderek bozulan bütçe gelirlerini belediyelerden yaptığı kesinti ile bir nebze olsun dengeleme yoluna gitti.

Seçim öncesi belediye gelirlerini büyük ölçüde artıran hükümet, bütçe kanunlarında değişiklik yapan Torba Yasa'ya konulan bir hükümle belediye gelirlerinin önemli bir kısmını genel bütçeye geri aldı. Düzenlemeyle, belediyelerin 31 Aralık 2009 tarihine kadar tahakkuk eden elektrik ve hava gazı tüketim vergilerinin tamamı, genel bütçeye aktarılacak.

Meclis Genel Kurulu'nda düzenlemeyle ilgili tepki gösteren muhalefet milletvekilleri, yerel seçimler öncesinde savurganlıkla bozulan bütçe dengelerinin bu yöntemle toplanamayacağını, bütçe revizyonu yapılması gerektiğini savundular. CHP'li Yaşar Ağyüz, ?Bugün bu payın Maliyenin içerisine alınmasının nedeni bütçenin tıkanmış olması. Bütçe disiplinini sağlayamadınız. Yerel seçimlerde bunun ucunu kaçırdınız ve şimdi de hâlen devam ediyor. Onun için, bütçe revizyonu yapmak zorundasınız, gelir giderinizi yeniden düzenlemek zorundasınız, savurganlığı önlemek zorundasınız. Belediyelerin kaynağını keseceğinize Başbakan'a 60 milyon dolara uçak almayı engelleseydiniz? diye konuştu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Torba Yasa'yla ilgili önceki görüşmelerde yıl sonu itibarıyla 49 milyar lira olarak revize edilen bütçe açığının sadece krizden değil, hükümetin yanlış kararlarından kaynaklandığı eleştirileri karşısında çarpıcı bir açıklama yaparak, ?Kabul ediyorum, bütçedeki bozulma, sadece krizle açıklanamaz. Bizim aldığımız bir takım idari kararların da sonucu bu? demişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber