İşçi toplu sözleşmelerinde kritik randevu yarın
Türk-İş Kamu Koordinasyon Kurulu, yarın kamu kesimi toplu sözleşmelerinden sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile bir araya gelecek. Konfederasyon, makul bir öneri getirilmemesi halinde Salı günü eylem kararı açıklayacak.
Görüşmelerde gelinen noktayı değerlendirdikten sonra eylem programı üzerinde çalışmaya başlayan Türk-İş'in yarın Bakan Yazıcı ile yapacağı görüşmede ortaya çıkacak tablo, Türk-İş'in bundan sonra izleyeceği tutumda belirleyici olacak.
Konfederasyon, mali konularda herhangi bir ilerleme sağlanamaması halinde Salı günü Kamu Koordinasyon Kurulu'nun belirleyeceği eylem programını açıklayacak ve en kısa sürede bu eylemleri hayata geçirecek.
Kamu Koordinasyon Kurulu yaptığı son toplantıda görüşmeden sonuç alınamaması halinde, "sabah iş yerleri önünde oturma, iş yerlerini terk etmeme, tüm illerde AK Parti örgütlerine kitlesel ziyarette bulunma ve Ankara'da miting yapma" gibi eylem çeşitleri üzerinde durmuştu.
Türk-İş, hükümete sunduğu toplu sözleşme teklifinde, ücretleri bin 230 TL'nin altında olan işçilerin ücretlerinin öncelikle bu seviyeye çekilmesi önermişti.
Konfederasyon, ücret zamlarının, toplu iş sözleşmesinin birinci yılı için enflasyon, refah payı ve verimlilik artışları dikkate alınarak yüzde 20, ikinci yıl için ise birinci yılda gerçekleşen enflasyon üzerine 4 puan refah payı eklenerek belirlenmesini istemişti. Türk-İş, sosyal yardımların da yüzde 40 artırılması talebinde bulunmuştu.
Konfederasyon ayrıca, iş yerlerinde ortaya çıkan ücret dengesizliklerinin giderilmesini önermişti.
Hükümet ise kamu işçilerine toplu sözleşmelerin ilk yılında altışar aylık dönemler halinde yüzde 3 3, ikinci yılında yüzde 2,5 2,5 zam teklif etmişti. Düşük ücretler için 25 TL iyileştirme içeren teklifte, enflasyonun ikinci yıl için öngörülen zammın üzerinde gerçekleşmesi halinde, enflasyonun farkının da ücretlere yansıtılacağı belirtilmişti.
SON DURUM
Hükümet ile Türk-İş arasında kamu sözleşmelerinin çerçevesini belirleyecek protokol üzerinde anlaşmaya varılamamış olması nedeniyle iş yeri ve işletme düzeyinde gerçekleştirilen görüşmeler tıkandı.
Kamuda, 111 kamu iş yeri ve işletmesinde çalışan 269 bin 84 işçi adına yürütülen görüşmelerde, 89 bin 915 işçiyi kapsayan grev kararı alınmış durumda.
Halen ara bulucu aşamasında bulunan ve 96 bin 312 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmelerinde de anlaşma sağlanamaması halinde, kısa süre içerisinde grev kararları alınacak.