Sendikalar, eğitim kurumlarına yönetici atama sınavını ÖSYM'nin yapmasını istiyor
OKUL MÜDÜRLERİ VE YARDIMCILARI SINAVLA BELİRLENECEK
Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yönetici Atama Yönetmeliği taslağına göre MEB'e bağlı her derece ve türdeki eğitim kurumu müdür yardımcılığı ve müdürlüğüne atanacaklar için ?seçme sınavı? adı altında yazılı sınavlar yapılacak. Taslağa göre seçme sınavları, Seçme Sınavı Komisyonu tarafından tespit edilecek merkezlerde MEB EĞİTİK tarafından merkezi sistemle yazılı olarak yapılacak. Seçme sınavları müdür yardımcılığı ve müdürlük için eşzamanlı olarak yapılabilecek. Her görevin soruları ve sınav salonları farklı olacak ve sınavlar ihtiyaç duyulması halinde her görev için farklı tarihlerde yapılabilecek. Yönetici adayları hangi yönetim kademesi için sınava girmişler ise almış oldukları puanlar yalnızca o yönetim kademesi için geçerli olacak. Bir sınav sonucuna dayalı olarak ancak bir kere atama yapılacak.
Bakanlık, sendikaların Eğitim Kurumları Yönetici Atama Yönetmeliği'ne ilişkin istemini reddetti
?Seçme sınavını, ÖSYM yapsın'
MAHMUT LICALI
ANKARA - Eğitim sendikaları, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun kısa sürede hazırlanacağını açıkladığı Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Eğitim Kurumları Yönetici Atama Yönetmeliği taslağında atamada ölçüt olacak ?seçme sınavı?nın Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (EĞİTEK) yerine Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılmasını istiyor. Bakanlık, ÖSYM'nin çok yoğun olduğu gerekçesiyle bu istemi reddederken sendikalar ise EĞİTEK tarafından yapılan sınavların nesnel olmayacağına dikkat çekiyor.
Eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik döneminde Danıştay tarafından defalarca iptal edilen MEB Eğitim Kurumları Yönetici Atama Yönetmeliği taslağı, görüşleri alınmak üzere eğitim sendikalarına gönderildi. Okullarda kadrolaşmanın önünü açan, vekil yöneticilik uygulamasını başlatan ve keyfi atamaların yapılmasını sağlayan yönetmeliğin pek çok maddesi 2004-2008 yılları arasında Danıştay tarafından iptal edilmişti. İptal gerekçeleri doğrultusunda yeniden düzenlenen taslağa göre, yöneticilik görevlerine atanacaklarda seçme sınavlarında başarılı olmanın yanı sıra yükseköğerim görmüş olmak, öğretmenlikte adaylığı kaldırılmış olmak, üç yıllık sicil notu ortalaması olumlu olmak şartları aranacak. Adayların son üç yıllık hizmet süresi içinde adli veya idari soruşturma sonucu görevden alınmamış olmaları gerekecek. Müdür olarak atanacakların en az 1 yıl ile 3 yıl görev yapma şartı da aranacak.
MEB yazılı olarak yönetmelikle ilgili istemlerini ileten Eğitim-İş ve Eğitim-Sen, müdür olarak atanacakların eğitim kurumlarına göre en az 2 yıl ile 5 yıl görev yapma koşulu aranmasını talep etti.
Eşzamanlı sınav yapılsın
Sendikalar, bir kişinin hem müdür hem de müdür yardımcılığı sınavına girerek her iki kademede de yer değiştirme ya da atama isteyebileceğine dikkat çekerek sınavların eşzamanlı yapılması durumunda adayların sınavın birini tercih etmek zorunda kalacağını belirtti.
7. maddeye itiraz
Sendikaların yönetmelik taslağında karşı çıktıkları bir başka konu ise seçme sınavlarının MEB EĞİTEK tarafından yapılması oldu. Seçme sınavlarının ÖSYM tarafından yapılmasını isteyen sendikalar, böylece sınavların daha nesnel yapılabileceği görüşünü belirtirken MEB ise ÖSYM'nin sınav takviminin çok yoğun olduğu gerekçesiyle bu istemi reddetti. Sendikalar yönetmelik taslağında aranan koşulları taşımayanların da fen lisesi, sosyal bilimler liseleri, güzel sanatlar ve spor liseleri ile her türdeki Anadolu liselerine yönetici olarak atanabilmesini sağlayan 7. maddenin 4. fıkrasının tekrar düzenlenmesini istedi.