Müfettişler asli görevlerine dönüyor

Haber Giriş : 05 Ocak 2005 13:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğretmenlerin korkulu rüyası müfettişler, artık asli görevlerine döndürülüyorlar. Müfettişler, öğretmenleri 'rapor' edemeyecek; ancak projeler ve yenilikler konusunda okullarda öğretmen ve idarecilere rehberlik edecekler. Bir anlamda müfettişler idarenin taşradaki gözü ve kulağı olacaklar, projelerin ve çalışmaların taşrada yaşam bulmasını sağlayıp kontrol edecekler.

MEB, Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Müfettişleri Başkanlıkları Yönetmeliği'nde değişikliğe hazırlanıyor. Taslak yönetmeliğe göre, MEB Personel Genel Müdürlüğü'ne bağlı bulunan ilköğretim müfettişleri, artık görev yaptıkları ve sorumlu olmaları gereken MEB İlköğretim Genel Müdürlüğü'ne bağlanacaklar. Ancak müfettişlerin göreve atamaları yine Personel Genel Müdürlüğü'nce yapılacak. Her ilde okullardaki çalışmalardan sorumlu tutulacak olan müfettişler, merkezde yapılan değişiklikler konusunda da merkezin taşradaki gözü kulağı olacaklar ve öğretmenlerle idarecilere rehberlik edecekler.

Yönetmelikteki bir başka düzenleme ise, müfettişlerin görev yapma yerleri ve sürelerine ilişkin olacak. Bir hizmet bölgesinde 8 yılı doldurmayan müfettiş, diğer bir hizmet bölgesine geçemeyecek ve çalışamayacak. Müfettiş yardımcıları da önce MEB'in belirlediği 1, 2 ve 3. hizmet bölgelerinde veya serbest bölge olarak adlandırılan zorunlu hizmete tabi olmayan hizmet bölgelerinde 3 yıl çalışmak zorunda olacaklar.

Müfettiş yardımcıları, bu hizmet bölgelerinde belirtilen sürede görev yapıp yeterlilik belgesini aldıktan sonra diğer hizmet bölgelere atanarak çalışabilecekler.

Mevcut yönetmelikte müfettiş yardımcıları 4 ve 5. hizmet bölgelerinde çalışabiliyorlardı. Yetkililer bu konuda bazı sıkıntıların ve olumsuzlukların gözlendiğini kaydediyor. Mevcut yönetmelikte, müfettiş yardımcılarının çalıştıkları hizmet bölgesinde uzman ve tecrübeli bir müfettişin yanında çalışmalarının şart koşulduğunu; ancak uygulama sonucunda 4 ve 5. hizmet bölgelerinde müfettiş bulunamaması sonucu, müfettiş yardımcılarının tek başlarına görev yaptıklarına ve bu durumun da olumsuzluklara yol açtığına dikkat çekiliyor.

GÖREV VE YETKİLER DARALTILIYOR

Müfettiş ve müfettiş yardımcılarının inceleme ve soruşturmaya yönelik emirleri veren makam konumlarında bir değişiklik olmayacak. Başkanın önerisi, milli eğitim müdürünün uygun görüşü ve il valisinin onayıyla soruşturma onayları verilecek.

Hazırlanan taslak yönetmelikte müfettişlerin görev, sorumluluk ve yetkileri azaltılıyor.

Mevcut yönetmelikte müfettiş ve yardımcılarının ilköğretim okulları, yetiştirici ve tamamlayıcı sınıflar ve kurslar, özel eğitime muhtaç çocuklar için açılmış okullar ve sınıflar, okul öncesi eğitim kurumları, uygulama sınıflarıyla tamamlayıcı sınıflar ve kurslar, halk eğitim merkezi ve akşam sanat okulları ile bunlara bağlı kurslar, çıraklık eğitim merkezleri, eğitim araçları ve donatım merkezi ve akşam sanat okulu müdürlükleri, rehberlik ve araştırma merkezlerinde ve akşam sanat okulu müdürlükleri, öğretmen evi ve akşam sanat okulları, öğretmen evi, lokalleri ve sosyal tesisleri, mill3 eğitim yayın evleri, sağlık eğitim merkezleri, hizmet içi eğitim enstitüleri ve akşam sanat okullarıyla hizmet içi eğitim merkezleri, spor ve izcilik merkezleri, gençlik ve izcilik eğitim tesisleri, öğrencileri yetiştirme ve sınavlara hazırlama kursları, özel öğretim kurumlarına bağlı, dershane ve okullarla her türlü özel yaygın eğitim kursları, Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Kur'an kursları, dernek ve vakıflarca açılan ve bakanlığın denetimi ve gözetimi altında bulunan gerçek ve tüzel (şirket) kişilere ait öğrenci yurtları, valilikçe denetimi uygun görülen diğer okul ve kurumlar, görev alanlarını oluşturuyor.

Görev ve yetkiler çokluğuyla dikkat çeken müfettişler, rehberlik, planlama, eşgüdüm ve organizasyon gibi görev ve yetkilerle donatılacaklar.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber