'Hazine borçlanmasında 154 milyon lira zarar var'

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 12 Temmuz 2009 11:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sayıştay, Hazine'nin Devlet İç Borçlanma Senetleri'nin vadesinden önce geri alınması formülüyle 154 milyon lira zarar oluştuğunu tespit etti

Hazine Müsteşarlığı'nın borçlanma işlemlerini denetleyen Sayıştay, şok bir rapor hazırladı. Sayıştay denetçileri, Hazine'nin ihraç ettiği Devlet İç Borçlanma Senetleri'nin (DİBS) vadesinden önce geri alınması veya yeni kağıtlarla değiştirilmesi sürecinde, 154 milyon lira kamu zararı oluştuğunu belirledi. Borçlanmayı yapan bürokratlardan tazminini istendi. Soruşturma sonucunda; Hazine Müsteşarlığı'nın 9 yöneticisi hakkında, 2006'da Hazine'nin 12 bankadan geri aldığı tahviller nedeniyle, Sayıştay'da dava açıldı. Davada, "zimmet, görevi kötüye kullanma ya da ihmal" tespit edilirse sorumlular hakkında dava açılabilecek.

HESAPLAMA YÖNTEMİ DEĞİŞTİ

Sayıştay raporunda, "Gelecekteki borç yükünü azaltmak veya vadeyi uzatmak amacıyla Hazine'nin daha önce ihraç edilen borçlanma senetlerini erken ödenme veya yeni senetlerle değiştirme yoluna gittiği anımsatıldı ancak bankalara verilen faizin, piyasa şartlarında olması gereken oranın üstünde hesaplandığı sonucuna varıldı" denildi. Hazine Müsteşarlığı ise savunmasında, daha önce satılan borçlanma senetlerinin geri alınmasının ileride oluşabilecek ek maliyetlerden kaçınmayı sağladığını, aynı zamanda bir risk yönetim aracı olarak kullanıldığını ileri sürdü. Sayıştay denetçileri, Hazine'nin hesaplama yöntemini değiştirdiğini ve değişiklikle daha önceki zararı kabullendiğini rapora yansıttı.

100 LİRALIK TAHVİLDE HAZİNE 2 LİRALIK ZARARA UĞRATILIYOR

HAZİNE geri alacağı tahvillerin fiyatını, "iç verim oranı" yöntemine göre belirliyor. Buna göre Hazine'den değeri 100 lira, vadesi 2 yıl olan bir tahvil 90 liraya alınmışsa, birinci yıl sonunda Hazine, bu tahvilleri geri almaya kalktığında fiyatını 95 lira olarak belirliyor. Ancak geri alım işleminde piyasa faizi yüksekse tahvilin fiyatı 95 lira yerine 93 oluyor. Böylece Hazine 93 liralık tahvili 95 liraya alarak zarara uğruyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber