Şeker hastalarının uzak durması gereken meyveler
Şeker hastaları incirden uzak durun
Sıcak havalar, beslenme problemleri ve uyku düzeni bozuklukları gibi etkenler diyabetlinin kan şekerini olumsuz etkileyebilir. Ancak, şeker hastalarının bu dönemde cazip de olsa bazı yaz meyvelerinden uzak durmaları ya da çok az tüketmeleri gerekiyor...
SAĞLIK SERVİSİ
Giderek artan diyabetli sayısı, yanlış beslenmenin düzeltilememesi, organ hasarına bağlı ölümlerin çokluğu, tedavi ile ilgili zorluklar nedeniyle hastalık giderek önemli hale gelmektedir. Bir diyabetlinin hastalık kontrolünde en önemli parametre kan şekerinin düzenlenmesidir. Yaz ayları bir diyabetlinin düzenini daha rahatça bozabildiği aylardır. Memorial Suadiye Tıp Merkezi Dahiliye Bölümü'nden Uz. Dr. İsmail Yağız, bir diyabetlinin yaz tatilinde yapmaması gerekenler hakkında bilgi verdi. Özetleyelim.
GÜNEŞ ALTINDA ÇOK FAZLA KALMAYIN
Sıcaklarla beraber bol terleme, vücuttan su ve elektrolit kaybına neden olarak beklenmedik bir anda kan şekerinizi yükseltebilir. Tansiyon düşüklüğü veya yüksekliğiyle birleştiğinde daha vahim sonuçlar doğurabilir. Güneşin dik açıyla geldiği 11.00- 17.00 saatleri arasında güneşten uzak durun.
SU YERİNE DİĞER SIVILARI TERCİH ETMEYİN
Yaz aylarında genelde şu yanlışı yaparız. Su yerine meyve suları, soda, kola, çay ve kahve gibi suyun yerine geçtiğini düşündüğümüz serinleten özellikli sıvılar tüketiriz. Maalesef bu sıvılar hem kan şekerinin oynamasına neden olur hem de vücuttan sıvı atarak sıvı kaybını daha da derinleştirir. Özellikle diyabetik hastaların meyve suyu, alkol, bol kafeinli içecekler içmemesini, onların yerine bol miktarda su tüketmesini öneriyoruz.
ÇIPLAK AYAKLA DOLAŞMAYIN
Bir diyabetlinin yapmaması gereken en önemli maddelerden biri çıplak ayakla dolaşmaktır. Çıplak ayakla yürüyüşler, diyabetlinin deri bütünlüğü bozulduğundan kan şekeri nedeniyle vücut savunması zayıfladığından ve ayrıca şekere bağlı ayakta sinir zedelenmesi nedeniyle hissizlik, uyuşmalar olabileceğinden ayak enfeksiyonlarına neden olabilir.
YAZ MEYVELERİNDEN BOLCA TÜKETMEYİN
Çilek, üzüm, incir, kavun, karpuz, vişne gibi yaz meyveleri yüksek glisemik indekse sahiptir. Kan şekerinizi aniden yükseltebilir. Diyabetlinin bu tür yaz meyvelerinden uzak durması, kontrollü şekilde sadece tadına bakmak adına bir ölçek yemesi uygundur. Bunlar dışında dondurma, soğutulmuş tatlı içeren her türlü gıda, pastalar diyabetlinin diyetinde bulunmaması gereken gıdalardır.
ÖĞÜN ATLAMAYIN
Yazın yapılan en büyük yanlışlardan biri, sabah geç kahvaltı öğlen öğününü atlanması, gece geç yenen akşam yemekleridir. Bu öğün düzeninde maalesef diyabetlinin yapması gereken 3 ana, 3 ara öğün prensibi bozulmuş olur.
Uyku düzenini bozmayın
Klimalı, çok sıcak ve rutubetli ortamlarda uyumak zor olabilir. Uyku düzenin bozulması bir stres arttırıcı etki olarak kan şekerinizi bozabilir. Uykusunu alamayan bir hasta, enerji veren içeceklere yönelebilir, atıştırmaları artırabilir bunlar da şeker dengesini etkileyebilir. Serin ve sessiz bir ortamda uykunuzu almaya çalışın.
Yağlı yiyeceklere mesafe...
Özellikle ağır ve yağlı yemekler insülin direncinizi daha da artırabilir, kolesterol dengenizi bozabilir. Daha hafif, sıvı içeriği fazla, kızarma değil zeytinyağlı yiyeceklerin, bol sebzenin tüketildiği, kırmızı et yerine balığın tercih edildiği bir beslenme şekli sağlamalısınız.
EGZERSİZE DEVAM
Yaz aylarında dikkat edilmesi gereken önemli kurallar egzersizi bırakmamaktır.
KONTROLLERİ AKSATMAYIN
En çok yaşadığımız sıkıntılardan biri de, diyabetik hastanın yaz tatilinde doktorundan ve kontrolden uzaklaşmasıdır.
İLACINIZI UNUTMAYIN
Gittiğiniz her mekanda kullandığınız ilaçlarınızı bulamayabilirsiniz, ulaşmanız zor olabilir.