KKKA hastalığı bulaşma şüphesiyle 2 sağlık personeli takibe alındı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Temmuz 2009 16:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kayseri'de Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle cuma günü Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisi'ne gelen ve daha sonra hayatını kaybeden hastaya müdahale eden iki sağlık personeli, KKKA hastalığı şüphesiyle takibe alındı.

Birisi doktor, diğeri hemşire olmak üzere iki sağlık personelini, KKKA hastalığı bulaşmış olabilme ihtimalini göz önünde bulundurarak kontrol altında tuttuklarını açıklayan Erciyes Üniversitesi Gevher Nesibe Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. kudret Doğru, "Tıbbi müdahale sırasında bir personelimizin parmağına iğne battı. Bir diğer personelimizin de gözüne müdahale sırasında kullanılan materyalden kan sıçrama hadisesi yaşandı. KKKA hastalığı şüphesiyle müdahale edilen 32 yaşındaki Sabiha Opak acil servisteki ilk müdahalesinden sonra tıbbi durumunun ağır olması nedeniyle dahiliye yoğun bakım ünitesine yatırıldı. Burada yapılan tüm müdahalelere rağmen cumartesi gece hayatını kaybet. Hastalık bulaşma riski taşıyan iki personelimiz de enfeksiyon kurulu tarafından takibe alındı. Anında müdahale edilip tıbbi tedaviye başlandı. Şuanda evlerinde istirahattalar. Ayakta takip ve tedavileri devam ediyor. Hastalık bulaşma riski bulunan iki personelimizde bulaşıcı hastalıklar, özellikle de KKKA konusunda gerekli korunma eğitimlerini almış profesyonel çalışanlarımız." diye konuştu.

Erciyes Üniversitesi Hastaneleri Klinik Bakteriyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim Üyesi Doç. Dr. Orhan Yıldız da takibe alınan her iki sağlık personelinde KKKA belirtisi görülmediğini ancak bunun için erken olduğunu açıkladı.

Şu an için sadece riskli temas olduğuna dikkat çeken Yıldız, "Hastalıkla ilgili hiçbir kanı yok. Bugün dördüncü günü. 6-7 günlük dönem riskli dönem. Çıkacaksa bu dönemde çıkar. Personelimizi hastalık bulaşmış olabilme şüphesiyle takibe aldık ve ikişer üçer gün arayla kan kontrollerini yapıyoruz. Tehlike geçinceye kadar yani iki haftalık süre kendilerini yakından takip edeceğiz." şeklinde konuştu.

KKKA ölüm oranları yüzde 5'ten 20'ye çıktı

KKKA'nın bu yıl daha ölümcül seyrettiğine değinen Doç. Dr. Yıldız, mevsim itibariyle hastalığın yeni görülmeye başlandığını ve yaz dönemi boyunca ölüm olaylarının daha da artabileceği endişesini taşıdıklarını söyledi.

Kayseri'ye 2005 yılından bu güne kadar 60'a yakın hasta geldiğini ve bu yıl bunlardan iki tanesinin hayatını kaybettiğini dile getiren Yıldız, şunları söyledi: "Yavru keneler baharla birlikte yumurtadan çıktı ve yeni yeni aktif olmaya başladılar. Keneler aktif oldukça da vaka ve ölüm haberleri yaşanıyor. Keneler bu yıl geçen yıla oranla daha ölümcüller. Geçen yıl KKKA hastalığında ölüm oranı yüzde 5 olmasına rağmen bu yıl yüzde 20'ye çıktı. Türkiye'yi önümüzdeki günlerde zor bir dönem bekliyor. Çünkü havaların soğumaya başladığı Aralık-Ocak ayına kadar keneler aktif olarak doğada bulunacak."

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekim Yardımcılarından Doç. Dr. Murat Borlu ise sağlık personelleri açısında bulaşıcı hastalıkların yüzde 100 önlenmesinin mümkün olmadığını açıkladı.

Hastalığın bulaşma riskini azaltmak için özel kıyafet ve giysilerin bulunduğunu ve Erciyes Üniversitesi personelinin de bunlara dikkat ettiğini kaydeden Borlu, "Hastalık bulaşma riski olan personelimiz hayatını kaybeden hastaya müdahale ederken haberdardılar ve gerekli önlemleri almışlardı. Ama iğne batması tüm personelin başına gelebilir." açıklamasında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber