Generallere suikat planlayan teğmen timinde Ergenekon izi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 22 Temmuz 2009 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

General ve amirallere suikast planlayan üç teğmen sevk edildikleri nöbetçi mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Uyuşturucu ticareti ve fuhuş yoluyla Ergenekon'a para desteği sağladıkları iddia edilen Teğmenlerin evlerinde, mermi kovanlarının içine saklanan suikast krokileri ele geçirildi. Şüphelilerin savunmasını ise Ergenekon sanıkları Perinçek ve Yarbay Mustafa Dönmez'in avukatının yapması dikkat çekti.

İstanbul Emniyeti'nin gerçekleştirdiği operasyon kapsamında gözaltına alınan üç teğmen tutuklandı. Örgüt üyeliği, uyuşturucu ticareti ve fuhuş yoluyla Ergenekon Terör Örgütü'ne kaynak sağlamakla suçlanan teğmenler, dün getirildikleri Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde Savcı Süleyman Pehlivan'a yedi saat ifade verdi. Teğmenler S.E.N., F. A. ve A. E. sorgularının ardından çıkarıldıkları nöbetçi 11. Ağır Ceza mahkemesi tarafından cezaevine gönderildi. Sivil vatandaş L. Ç. ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Teğmenlerin savunmasını Ergenekon sanığı Doğu Perinçek ile evinde cephanelik ele geçirilen Yarbay Mustafa Dönmez'in avukatı Mehmeti Nuri Aytekin yapması dikkat çekti.

İstanbul Terörle mücadele ekiplerinin, Kocaeli'nin Gölcük ilçesi ve İstanbul Bahçelievler'de belirlenen adreslere yaptığı baskınlarda bazı general ve amirallere yönelik suikast planları da ortaya çıkarıldı. Edinilen bilgilere göre, Gölcük Donanma Komutanlığı'nda görevli teğmenlerin evinde yapılan aramada 500 gram TNT, 10 paket esrar, çok sayıda captagon hap bulundu. Boş mermi kovanlarından birinin içinden "Oramiral Metin" yazılı rulo halinde suikast planı çıkarken, 2 generalle ilgili şifreli ifadeler yer aldı. Operasyonu başlatan ihbarı ise söz konusu teğmenleri yakından tanıyan bir meslektaşları e-posta yoluyla verdi.

Saat 09.20 sularında Beşiktaş'ta bulunan özel yetkili ağır ceza mahkemesine sevk edilen şüpheliler, binaya bir minibüsle alındı. Bahçenin içine kadar araçla gelen şüphelilerin yemekhaneden girişi gerçekleştirildi. 7 saat kadar süren savcılık işlemlerinin ardından şüphelilerin uyuşturucu madde bulundurdukları ve örgüt üyesi oldukları iddiasıyla mahkemeye sevk edildiği öğrenildi. 4 kişi, Nöbetçi İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki sorgularının ardından tutuklandı. Sivil şüpheli L. Ç.'ın Karamürsel'de bir kasap dükkanı olduğu ve uyuşturucu ticareti için bu dükkanı irtibat yeri olarak kullandığı öğrenildi. Alınan bilgilere göre, şüphelilere Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde oluşturulduğu iddia edilen fuhuş çetesi ile ilgili sorular da yöneltildi. Aynı soruların ilk kez bir süre önce tutuklanan avukat Serdar Öztürk, Binbaşı ... ve Deniz Astsubay A. Ş. S.'e de sorulduğu biliniyor.

İstanbul ve Gölcük'te eşzamanlı olarak düzenlenen operasyonda tutuklanan 3'ü muvazzaf subayı yine bir teğmenin ihbar ettiği ortaya çıktı. İstanbul Emniyet'ine gelen bir ihbar e-postası, "Ben de bir teğmenim. Bir yapılanma var. Bu yapılanmadan duyduğum rahatsızlığı dile getireceğim. Artık birilerinin buna dur demesi lazım." şeklinde sözlerle başlıyor. e-postada daha sonra üç teğmenin de ismi tek tek sayılıyor. Teğmenlerin Bahçelievler'de gözaltına alınan ve muhtemelen torbacı denilen uyuşturucu satıcısından çeşitli uyuşturucu maddeleri alarak alem yaptıklarına dikkat çekiliyor. Teğmenlerin ev adreslerini açık şekilde yazıp söz konusu mekana kadın getirerek fuhuş yaptıkları ileri sürülüyor. Mektup, "Bu durumu hazmedemiyorum. Birilerinin buna dur demesi lazım." sözleriyle sona eriyor.

Avukatlardan ilginç taktik

Üç teğmenin avukatları mahkeme sorgusuna girmedi. Avukatların sorguya katılmaması üzerine nöbetçi mahkeme İstanbul Barosu'ndan avukat talep etti. CMK'ya göre 5 yılın üzerinde cezası olan suçlarda avukatsız sorgu yapılamıyor. Ancak İstanbul Barosu da 26 Haziran 2009'da bakanlıktan yeterli para verilmediği gerekçesiyle boykot kararı almıştı. Bu sebeple yaklaşık bir aydır emniyet ve mahkeme aşamalarındaki sorgulara avukat gönderilmiyordu. Mahkemenin talebine barodan da olumlu cevap gelmeyince nöbetçi mahkeme, avukat olmadan şüpheliler hakkında tutuklama kararı verdi. Sivil L. Ç.'ın avukatı ise biten savcılık işlemlerinden sonra mahkemenin sorgusuna katıldı. Teğmenlerin avukatı M. N. A., müvekkillerinin kanunlara aykırı şekilde tutuklandığını belirterek, "İstanbul Nöbetçi 11. Ağır Ceza Mahkemesi sorgu hakimliği bizi beklemeden sorguya başlamış. Müvekkillerimiz de avukat olmadan ifade alınamayacağı için ifade vermeyi reddetti." dedi.

BÜŞRA ERDAL, MUTLU ÖZAY İSTANBUL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber