2003 yılında taban aylığa yapılan 100 TL'lik zam emekliye de yansıtılmalıydı

Kaynak : Cumhuriyet
Haber Giriş : 22 Temmuz 2009 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YDK de emekliden yana

© Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nun ?SSK 2003 Yılı Raporu?nda, memurlara yapılan iyileştirmelerin, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine de yansıtılmasının yasal bir zorunluluk olduğu belirtilmiş. Bu rapor, haklarını almak için AİHM'ye başvuran emeklilerin davadaki durumunu güçlendirecek.

MURAT KIŞLALI

ANKARA - Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nun (YDK), AKP iktidarı başında memurlara yapılan 100 liralık iyileştirmenin SSK ve Bağ-Kur emeklilerine de yansıtılması gerektiğini tespit ettiği ve bunun sağlanmasına ilişkin harekete geçilmesini istediği ortaya çıktı.

YDK'nin tespiti, Ankara Barosu avukatlarından Sedat Vural'ın, Bülent Ecevit başbakanlığındaki koalisyon hükümeti döneminde memurlara yapılan 100 liralık iyileştirmeyi SSK ve Bağ-Kur emeklilerine de yansıtacak koalisyon hükümeti kararının, AKP iktidarının hemen başında iptal edilmesi nedeniyle açtığı davada önemli bir kanıt olacak. İç hukuk yollarının tükenmesi üzerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşınan davada, emekli başına 5 bin liradan 13 bin liraya kadar tazminat ödenmesi isteniyor.

YDK'nin ?SSK 2003 Yılı Raporu?nda, memurlara yapılan iyileştirmelerin, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine de yansıtılmasının yasal bir zorunluluk olduğu ?4447 sayılı kanunun geçici 4. maddesinde, Sosyal Sigortalar Kurumu'ndan gelir ve aylık almakta olanlara yapılan ödemeler ile Bağ-Kur tarafından ödenen aylıklarda, dönem sonuna kadar yapılan artış oranının, aynı dönemin başında memur aylıklarında yapılan ortalama artış oranının altında kalması halinde, söz konusu ödemeleri, aradaki fark kadar arttırmaya Bakanlar Kurulu yetkili kılınmıştır? ifadeleriyle anlatıldı.

?Aradaki farkın giderilmesi gerekir'

Raporda AKP hükümetinin yasal olarak yapması gereken ödemeyi yapmadığı şu ifadelerle ortaya konuldu: ?Memur emeklilerine Bakanlar Kurulu kararıyla Ekim/2002'de bürüt 75 milyon lira, Ocak/2003'te 25 milyon lira olmak üzere toplam 100 milyon lira SSK emeklilerine göre daha fazla emekli aylığı alma imkânı tanınmıştır.

Emekli Sandığı emeklilerine yapılan 100 milyon liralık artış emekli aylıklarına aynı şekilde yansıtılırken, SSK emeklilerine Ocak/2003'ten itibaren ödenmesi öngörülen tutar, aylıklara Emekli Sandığı'nda olduğu gibi yansıtılmamıştır. Emekli Sandığı emeklilerine yapılan zam ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılan zam oranı arasındaki farkın giderilmesi gerekmektedir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber