YAŞ'ta gözler iki kararda

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 02 Ağustos 2009 12:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ergenekon ve 'Darbe Andıcı' nedeniyle kritik hale gelen YAŞ başladı. Şura'da orgenerallik kadrosuna atanacak isim 2013'te Kara Kuvvetleri Komutanı olacak. Bu kadro için bekleyen korgenerallerden Kalyoncu'nun adı Ergenekon'da geçiyor. 'Darbe Andıcı'nda imzası bulunan Albay Çiçek de terfi bekliyor.

HABER MERKEZİ/ANKARA

Yüksek Askeri Şura'nın (YAŞ), Ağustos ayı olağan toplantısı Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın başkanlığında Genelkurmay Karargah Salonu'nda toplandı. Başbakan Erdoğan'ı Genelkurmay'ın kapısında Orgeneral İlker Başbuğ karşıladı. Sabah 9.45'te başlayan toplantı öncesinde basın mensuplarının görüntü almasına izin verildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık ettiği toplantıya Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, kuvvet komutanları, ordu komutanları Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız ile diğer orgeneral rütbesindeki komutanlar katıldı.

124 ÜST RÜTBE GÖRÜŞÜLECEK

YAŞ'ta terfi sırasında bulunan 124 general ve amiral ile albayların bir üst rütbeye atanması, üst rütbeli subayların emeklilik işlemleri ele alınacak. Şura kararları 4 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayının ardından açıklanacak.

ALBAY ÇİÇEK AMİRALLİK BEKLİYOR

Bu yılki YAŞ, muvazzaf subayların şüpheli ya da sanık olduğu Ergenekon soruşturması ve 'İrticayla Mücadele Eylem Planı' nedeniyle her zamankinden daha kritik olarak değerlendiriliyor. 'Darbe Andıcı'nda imzası bulunan ve amirallik bekleyen Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek'in dosyası da YAŞ üyelerinin önünde olacak. Ergenekon kapsamında tutuklandıktan sonra tahliye edilen Albay Çiçek gibi 3'ü yarbay rütbesinde 19 muvazzaf subay Ergenekon'da şüpheli ya da sanık durumunda.

ORG.'LİK İÇİN 8 ADAY VAR

YAŞ'taki kritik kararlardan biri de bir orgenerallik kadrosuna yapılacak atama olacak. Genelkurmay Başkanı Org. Başbuğ ve Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Koşaner bir yıl daha görevinde kalacağı için gözler, 1. Ordu Komutanı Org. Ergin Saygun'dan boşalacak orgeneral kadrosunda. Bu kadroya 8 korgeneral terfi sırasında bekliyor. Orgeneral olacak isimin, 2013'te Kara Kuvvetleri komutanı olmasına 'kesin' gözüyle bakılıyor. Bu korgeneralden 7. Kolordu Komutanı Hasan Kalyoncu'nun adı Ergenekon'da İbrahim Şahin'in suikast hazırlıklarıyla ilgili verdiği ifadede geçmişti.

Erdoğan: TSK demokrasinin teminatıdır

YAŞ üyeleri toplantıya verilen öğle arasında Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında Anıtkabir'i ziyaret etti. Şura üyeleri, üzerinde 'YAŞ üyeleri' yazan kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan çelenk eşliğinde Aslanlı Yol'dan yürüdü. Başbakan Erdoğan'ın, mozoleye çelenk koymasının ardından saygı duruşunda bulunuldu. Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayan Erdoğan, daha sonra yazdıklarını yüksek sesle okudu. Erdoğan deftere "Kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, üstün disiplini, değişen güvenlik şartlarına intibak kabiliyeti ve hazırlık durumuyla, milli güvenliğimizin olduğu kadar demokrasimizin de en büyük teminatlarından biri olmaya devam ediyor" diye yazması dikkat çekti. Başbakan Erdoğan daha önce "Türkiye'de demokratik rejimin teminatı polistir" demişti. Anıtkabir ziyaretinin ardından Genelkurmay Başkanı Başbuğ, Erdoğan ve diğer Şura üyelerine öğle yemeği verdi.

Hava ve Deniz'de hareketlilik

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç iki yıllık görev süresini doldurduğu için YAŞ'ta emekliye ayrılacak. Yerine donanma komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit'in atanması bekleniyor. Yiğit'ten boşalacak donanma komutanlığı için terfi sırasında bekleyen üç koramiral bulunuyor. İki yıllık görev süresini dolduran Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu da emekliye ayrılacak. Yerine Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay'ın gelmesi bekleniyor. Bu kuvvette de boşalan orgeneral kadrosu için terfi bekleyen üç korgeneral var.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber