Ayakkabı alırken nelere dikkat etmeli

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 03 Ağustos 2009 14:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gün boyu ayağımızda olan ayakkabılarımızın görüntüsü kadar rahat ve sağlıklı olması da önemlidir.

Akmerkez Lostra Salonu'ndan Muhittin Yıldız ayakkabı satın alırken özen göstermemiz gereken noktalara dikkat çekiyor.

Ayakkabının tabanının kösele, üst kısmının ise deri olmasına özen gösterilmedir.

Ayağınıza tam uyan numarada ayakkabı alınmalıdır. Ayağınıza büyük gelen yahut sıkan ayakkabılar ya kendi deforme olur ya da ayağınıza zarar verir.

Ayakkabının ayağınıza temas eden kısmının mümkün olduğu kadar sentetik malzeme olmamasına dikkat edin. Sentetik malzemeler havayı geçirmez ve bu nedenle ayak sağlığına zararlıdır.

Alacağınız ayakkabıda ayağınızın en uzun parmağı ile ayakkabının ucu arasında yarım santim boşluk olmalıdır.

Alacağınız ayakkabının en önemli özelliklerinden biri rahat olmasıdır. Model ve renk daha sonra aramanız gereken özelliklerdir.

Ortopedik özellikler taşıyan ayakkabı, ayakta önemli taşıyıcı noktaları desteklediği için yürüyüşü rahatlatır. Doğru bir ortopedik ayakkabı omiriliğin duruşunu destekler. Böylece kişinin yorulmasını geciktirir.

Üzerinde su geçirmez (waterprof) ibaresi bulunmayan her türlü deri ayakkabının yağmurda su geçireceğini dikkate almanız gerekir.

Ayakkabı alacağınız saatleri öğleden sonraki bir zaman denk getirmeye çalışın. Çünkü insan ayağının hacmi gün boyunca genişler. Bu nedenle en doğru saatler öğleden sonradır.

Ayakkabı alırken her iki ayakkabıyı da giyin. Çoğu kişide, iki ayağın boy ve genişliği aynı değildir.

Çin malı ayakkabılara riayet etmeyin.

Ayakkabının uzunluğu ve genişliği ayağınızla orantılı olmalıdır. Yaş ilerledikçe ayak tabanında çökme sonucu ayaklar uzar ya da genişler, bu nedenle ayak numaranızı aralıklı olarak kontrol edin.

Ayakkabı ayakta üzerine basarak denenmelidir. Çünkü yük bindiğinde ayak genişler ve uzar.

Ayakkabının altının ?şok alıcı? özelliği olmasına dikkat edin. Tahta veya benzeri çok kalın ve esnek olmayan ya da çok ince olan ayakkabılar, ayak bağ ve eklemlerine aşırı yük bindirerek ağrıya neden olur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber