Yüksek tansiyona dikkat

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 16 Ağustos 2009 16:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dahiliye Uzmanı Dr. Filiz Canlı Turan, sıcak havalardan dolayı tansiyonun akşam saatlerinde yükseldiğini belirterek, bu riski taşıyanları uyardı. Aşırı sıcak havalarda hipertansiyon hastalarında gündüz tansiyonlarının düşük seyrettiğinin belirten Turan, aşırı sıcaklarda oluşabilecek sıvı kaybının da kan basıncını arttırabilen bir faktör olduğuna dikkat çekti.

Sıvı kaybına bağlı olarak tansiyona yatkınlığı olan kişilerde hipertansiyonun ortaya çıkabileceğini beliren Uzman Dr. Turan, bu gibi durumlarda mevcut yüksek tansiyonun daha da yükselebileceği uyarısında bulundu.

Özellikle 4 yaşından küçükler ve 65 yaş ve üzeri olanların, sıcak havalarda dikkat etmezlerse gece tansiyonlarının yükselebileceğine dikkat çeken Aydın Anka Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Turan, bu nedenle sıcak havalarda tansiyonu ideal noktada tutmaya yarayan ilaçlara devam edilmelisinin önemine değindi. Aşırı sıcak ile birlikte yüksek nemin bir araya gelmesiyle birçok kişinin yüksek tansiyon riski taşıdığını belirten Dahiliye Uzmanı Dr. Turan, şöyle dedi:

"Sıvı kaybı ve mineral dengesindeki bozulma konfüzyon, kişi uyumadığı halde ve çaba göstermesine rağmen çevresinde olanları tam fark edememe durumu, yorgunluk, huzursuzluk, hızlı soluk alıp verme, kalp hızında artma ve dolayısıyla çarpıntıya neden olabilir. Sıcak çarpması komaya sokar, acil müdahale gerektirir. Normal şartlarda terleme ve terin vücut yüzeyinden buharlaşması vücudumuzu soğuk tutar. Ancak aşırı sıcak havalarda, hava sıcaklığı 35 dereceden 40'lara doğru artmaya başladığında bu mekanizma yeterli olmamaya başlar, vücut iç sıcaklığı da artar, baş ağrısı, sersemlik hissi, kaslarda kramplar görülebilir. Sıcak çarpması olarak tanımlanan bu durum, belirtilerin sinsice başlaması ve tablonun hızla ilerlemesi nedeni ile tehlikelidir. Aşırı sıcaklara kusma ve ishal gibi su kaybını arttıran hastalıkların eşlik etmesi sıvı kaybını ciddileştirir, sıcak çarpması bu durumda daha çabuk gelişir. Eşlik eden kalp, damar, böbrek hastalıkları veya diyabet bu tabloyu daha da çabuklaştıracak ve ağırlaştıracaktır. Bu gibi durumlara düşmemek için sıcaklardan korunmalı."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber