Toplu görüşme priminin artması sendikaların kasasına mı gidecek?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Ağustos 2009 00:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toplu görüşmelerin başlaması ile birlikte sendikaların istekleri doğrultusunda Toplu Görüşme Primi gündeme gelmektedir.

4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanuna göre sendika kesintisi 25. madde de şöyle belirtilmiştir: ?Kamu görevlileri sendikasına, kamu görevlisinin ödeyeceği üyelik ödentileri, 14 üncü madde çerçevesinde doldurulan üyelik başvuru formuna ve sendika tüzüğünde belirtilen aylık ödenti tutarına göre kamu işverenince aylığından kesilerek beş gün içinde sendikaların banka hesaplarına yatırılır ve ödenti listesinin bir örneği ilgili sendikaya gönderilir. Kamu işvereni, sendikaya üye olan ve üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerinin listesini her ayın son haftasında, işyerinde herkesin görebileceği yerde ilan eder.
(Değişik ikinci fıkra: 1/7/2006-5538/14 md.) Aylık üyelik ödenti tutarı; kamu görevlisinin kadro ya da pozisyonuna bağlı ve her ay mutat olarak ödenmekte olan damga vergisine tâbi aylık brüt gelirleri toplamına, sendika tüzüğünde belirtilen oran uygulanmak suretiyle hesaplanır. Ödenti tutarı, 15 inci derecenin birinci kademesinden aylık alan Devlet memurunun damga vergisine tâbi brüt gelirleri toplamının binde dördünden az, otuzda birinden fazla olamaz.
Sendika tüzüğüne, üyelik ödentisi dışında her ne ad altında olursa olsun, üyelerden başka bir kesinti yapılmasını öngören hükümler konulamaz.
Sendika merkez genel kurul kararıyla üyelikten çıkarılan üyelerin isimlerinin sendikaca onbeş gün içinde işverene bildirilmesi zorunludur.
Konfederasyonlara üyelerince ödenecek ödenti miktarı, sendikaların ödenti tutarlarının yüzde beşinden aşağı olmamak üzere konfederasyonların genel kurullarınca belirlenir.? (1)

4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanuna göre sendika tüzükleri ise şu şekildedir:

Eğitim Sen:

?Madde 12- Sendikanın gelir kaynakları şunlardır.
Üye Ödentileri:
Ödentiler, üyelerin aylık gelirlerinin (damga vergisi matrahından) binde beş (%0,5) oranında işyerindeki mutemet tarafından bordro üzerinden kesilir. Mal Müdürlükleri veya saymanlıklar ödentileri kesintiyi izleyen en geç 5 gün içerisinde Genel Merkez hesabına aktarır. İşyeri temsilcileri işyerindeki üyelerin kesinti listesinin bir örneğinin o işyeri mutemedi tarafından Genel Merkeze gönderilmesini sağlar. Bir adedini ise şubesine verir. Şubeler, işyerinden gelen kesinti listesini üye kayıtları ile karşılaştırdıktan sonra icmalini yaparak genel merkeze gönderir. Mali işler dairesi işyerlerinden gelen kesinti listeleri ile şubelerden gelen icmal listelerini kontrol ederek kayıtlara geçirir.? (2)

Türk Eğitim Sen:

?MADDE 52- Üyeler; kanun, tüzük ve yönetmeliklerdeki amaçların gerçekleştirilmesi için yapılacak harcamalara karşılık olmak üzere; aylık, taban aylığı, kıdem aylığı, her türlü zam ve tazminatlar ile ödenekler toplamının brüt tutarının binde beşi (% 0,5)'i nispetinde üyelik ödentisi öderler. Merkez yönetim kurulu bu oranı iki katına kadar çıkarabilir. (3)
Aylık ödenti tutarı; 15 inci derecenin birinci kademesinden aylık alan devlet memurunun, aylık, taban aylığı, kıdem aylığı, her türlü zam ve tazminatlar ile ödenekler toplamının net tutarının otuzda birini geçemez.?

Eğitim Bir Sen:

?Madde 10- Sendikanın gelirleri:
a) Üyelerden alınan aidatlar,
Üye Aidatları; Sendika üyelik aidatı 15.Derecenin birinci kademesinden aylık alan Devlet memurunun aylık, taban aylığı, kıdem aylığı ve her türlü zam ve tazminatlar ile ödenekler toplamının net tutarının otuzda birini geçmemek kaydıyla Genel Merkez Yönetim Kurulu tarafından belirlenen miktardır. Sendika aidatı üyenin görev yaptığı kurumun mutemeti tarafından maaş bordrosu üzerinden kesilir. Mal müdürlükleri veya saymanlıklar üye aidatını kesintiyi izleyen en geç 5 gün içerisinde Genel Merkez hesabına aktarır. İşyeri temsilcileri işyerindeki üyelerin kesinti listesinin bir örneğinin o işyeri mutemedi tarafından Genel Merkeze gönderilmesini sağlar. Bir adedini ise şubesine verir. Şubeler, işyerinden gelen kesinti listesini üye kayıtları ile karşılaştırdıktan sonra icmalini yaparak Genel Merkeze gönderir. Mali işler bürosu işyerlerinden gelen kesinti listeleri ile şube ve temsilciliklerden gelen icmal listelerini kontrol ederek kayıtlara geçirir.? (4) (Eğitim Bir Sen tarafından yapılan kesinti % 0,5 tir.)

Yukarıdaki tüzük hükümlerinde de görüleceği üzere, sendika kesintisi olarak bir devlet memurunun maaşının % 0,5 (binde 5) i kadarı kesilmektedir. Ortalama 1500 TL maaş alan bir devlet memurunun maaşından sendikasına kesilecek miktar 7,5 TL dır.

Yapılmakta olan Toplu Görüşmelerde Memur Sen Toplu Görüşme Priminin 28 TL, Kamu Sen ise Toplu Görüşme Priminin 50 TL olmasını talep etmektedir. Sendikalarımızın taleplerini incelediğimizde Toplu Görüşme Priminin 28 TL olması durumun de bir memurdan ortalama kesilecek miktar yukarıda belirttiğimiz gibi 7,5 TL dır. Bu durum da aradaki 21,5 TL lik fark nereye yansıyacaktır. Bazılarının belirttiği gibi sendikalara mı gidecektir? Elbette hayır. 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanuna ve sendika tüzüklerine göre binde 5 i sendikalara yansıyordu yani ortalama 7,5 TL. Aradaki 21,5 TL fark veya Toplu Görüşme Priminin 50 TL olması durumun da ise 42,5 TL lik fark sendika üyesi olduğu için sendika üyesi memurun maaşına yansımakta ve bu durum sendikalı ? sendikasız memurun farkını ortaya koymaktadır.

Melih DURMAZ

Üyelik Ödentisi - Sendika Ödeneği ve Gerçekler başlıklı detaylı yazı için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber