Diyanet'in yurtdışına personel atama şekli değişti
13.01.2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
Diyanet İşleri Başkanlığı Yurt Dışı Teşkilâtına Atanacak Personelin Seçim Esaslarına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
MADDE 1 ? 26/06/1997 tarihli ve 23031 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Diyanet İşleri Başkanlığı Yurt Dışı Teşkilâtına Atanacak Personelin Seçim Esaslarına Dair Yönetmeliğin 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Madde 2 ? Bu Yönetmelik Diyanet İşleri Başkanlığının yurt dışı teşkilâtına sürekli görevle atanacak personeli kapsar."
MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Madde 6 ? Başkanlık yurt dışı teşkilâtına atanacak personelde aşağıdaki özel şartlar aranır:
a) Başkanlık personeli için;
1) Başkanlık teşkilatında Din Hizmetleri Müşavirliği için toplam olarak en az oniki yıl, Din Hizmetleri Müşavir Yardımcılığı için on yıl, Din Hizmetleri Ataşeliği için dokuz yıl, Din Hizmetleri Ataşe Yardımcılığı için yedi yıl başarı ile görev yapmış olmak ve bu sürelerin Din Hizmetleri Müşavirliği, Din Hizmetleri Müşavir Yardımcılığı ve Din Hizmetleri Ataşeliği için beş yılını, Din Hizmetleri Ataşe Yardımcılığı için üç yılını Müftülük, Müdürlük, Vaizlik veya dengi sayılan görevlerden birinde fiilen çalışmış olmak,
2) Son üç yıldır Başkanlık teşkilâtında görevli bulunmak.
b) Öğretim üyeleri için;
1) Din Hizmetleri Müşavirliği ve Müşavir Yardımcılığı için yedi yıl, Din Hizmetleri Ataşeliği ve Ataşe Yardımcılığı için beş yıl İlahiyat Fakültesinde öğretim üyeliği yapmış olmak,
2) KPDS'den İngilizce, Almanca veya Fransızca dillerinin herhangi birinden ya da görevlendirilecek ülkenin dilinden asgari (B) seviyesinde başarılı olmak."
MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Madde 9 ? Başkanlık yurt dışı teşkilâtına atanacak personelin seçimi için açılacak mesleki ehliyet sınavının zamanı, yeri, müracaat edilecek merci, son müracaat tarihi ve seçilecek personelde aranacak genel ve özel şartlar sınav tarihinden en az bir ay önce Başkanlık teşkilâtına ve bünyesinde İlahiyat Fakültesi bulunan üniversitelere duyurulur."
MADDE 4 ? Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"a) El yazısı ile yazılmış özgeçmişi, varsa yayınlarının listesi,"
"b) Fakülte veya yüksekokul diploması örneği veya mezuniyet belgesi, varsa yüksek lisans, doktora ve doçentlik ve sair belgelerin örnekleri,"
MADDE 5 ? Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Madde 12 ? Başkan Yardımcısı, Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi ve İlahiyat Fakültesinde profesör olanlar, bu görevlerde iki yıl çalışmış olmaları şartıyla mesleki ehliyet sınavına tabi tutulmazlar. Ancak Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi ve profesör olanlar temsil yeteneğinin tespiti bakımından sınav komisyonunca mülakata tabi tutulur. Başarı sıralamasında Temsil Yeteneği puanı esas alınır."
MADDE 6 ? Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Madde 13 ? Mesleki Ehliyet Sınavı aşağıdaki konulardan yapılır.
a) Kur'an-ı Kerim ve Tefsir,
b) Mesleki Bilgi,
c) Genel Kültür ve ilgili Mevzuat."
MADDE 7 ? Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Mesleki Ehliyet Sınavının Şekli, Değerlendirilmesi ve Sınava İtiraz
Madde 14 ? Mesleki Ehliyet Sınavı yazılı ve sözlü olarak Başkanlıkça yapılır. Yazılı sınavda başarılı olanlar sözlü sınava alınır.
Yazılı ve sözlü sınavların her birinde; sınav konularından Kur'an-ı Kerim ve Tefsir 30 puan, Mesleki Bilgi 40 puan, ilgili Mevzuat ve Genel Kültür 30 puan olarak değerlendirilir. Sınavlarda başarılı olabilmek için 100 tam puan üzerinden en az 70 puan almak gerekir. Yazılı ve sözlü sınavların aritmetik ortalaması alınarak elde edilen puan, Mesleki Ehliyet Sınavı başarı puanı olarak esas alınır.
Meslekî ehliyet sınavına katılanlar, yazılı sınav sonuçlarına, sınav sonuçlarının tebliğinden itibaren 7 gün içinde bir dilekçe ile Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığına itiraz edebilirler. İtirazlar Mesleki Ehliyet Sınav Komisyonunca en geç 7 gün içinde değerlendirilir ve sonuç ilgililere yazılı olarak bildirilir."
MADDE 8 ? Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Temsil yeteneğinin tespiti amacıyla yapılan mülakatta başarılı sayılabilmek için, 100 puan üzerinden en az 70 puan almak gerekir. Temsil Yeteneği Mülakatı, Mesleki Ehliyet Sınavının sözlü sınavı ile birlikte yapılabilir.?
MADDE 9 ? Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin son cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki ikinci fıkra eklenmiştir.
"Yapılacak atamalarda; sınavlarda başarı gösteren personel için, hizmetin gerektirdiği şartlara uygun şekilde, mesleki safahatı ve gördüğü hizmet içi eğitimi de dikkate alınarak ilgili Dairece yapılan sıralama esas alınır."
"Öğretim üyelerinin görevlendirme ve atamalarında 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun ilgili hükümleri uygulanır."
Yürürlük
MADDE 10 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 11 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Diyanet İşleri Başkanlığının bağlı bulunduğu Bakan yürütür.