Maliye'den, hayat sigortasından 10 yılı dolmadan çıkana daha az vergi müjdesi

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 02 Eylül 2009 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul 3. Vergi Mahkemesi hayat sigortasından erken ayrılana ödenen paranın tamamından vergi kesilmesini haksız bularak, sadece getiriden vergi kesilebileceğine karar verdi. Böylece binlerce kişiye ödeme yapılabilecek

ANKARA - Maliye Bakanlığı, 10 yılı dolmadan hayat sigortasından ayrılanlara ?borçlu' çıktı. Referans Gazetesi'nin haberine göre, İstanbul'daki bir vergi mahkemesi, hayat sigortasından çıktıktan sonra kendisine yapılan anapara ve faiz ödemesinin tamamından vergi kesilen Max Steinbuchel isimli vatandaşın itirazını kabul etti. Vatandaş, kendisine yapılan ödemenin sadece getiri bölümünden kesinti yapılabileceğini, anaparanın ise vergi kesintisine konu olamayacağını savundu.

Mahkeme, vatandaş lehine karar vererek sadece getiri üzerinden kesinti yapılmasını karara bağladı. Maliye'nin 4 bin 460 TL tutarındaki vergiyi haksız kestiği gerekçesiyle geri ödemesine karar verildi. Steinbuchel,16 Nisan 2003 tarihinde Aviva Hayat ve Emeklilik A.Ş'den hayat sigortası yaptırdı. Ancak üç yıl sonra sigortadan ayrıldı ve 20 Ekim 2006'da sigortada biriken parası sigortalıya ödendi. Ancak Gelir Vergisi Kanunu'nun 75. maddesinin 15-a benti dikkate alınarak, sigortalıya yapılan tüm ödemeden yüzde 15 oranında stopaj kesintisi yapıldı.

Kazançtan kesilebilir

Sigortalı ise konuyu mahkemeye taşıyarak, sadece elde ettiği menkul sermaye iradı gelirinden stopaj kesintisi yapılabileceğini iddia etti. Avukat İsmet Köymen ve Hüseyin Erden sigortalının vekilliğini üstlenirken, dava İstanbul 3. Vergi Mahkemesi'nde görüldü. Anadolu Kurumlar Vergi Dairesi Müdürlüğü tarafından dava için mahkemeye gönderilen savunmada; yapılan Gelir Vergisi kesintisinde hukuka aykırılık bulunmadığı, kesintinin ilgili yasa maddesine dayanılarak yapıldığı belirtilerek, davanın reddi talep edildi. Ancak İstanbul 3. Vergi Mahkemesi Hâkimi Nermin Yurt, 31 Ocak 2009'da verdiği kararda, kesintinin hukuka aykırı olduğu saptamasında bulundu. 21 Ağustos'ta yani 10 gün önce de kesinleşme şerhi düşülen karara göre, bireysel emeklilik sisteminden ayrılan davacıya ödenen meblağın (anapara dahil) tamamı değil, elde ettiği getiri (gelir) vergilendirmeye tabi tutulmalı ve vergilendirme getiri üzerinden yapılmalı.

?Para davacıya ödensin'

Mahkeme kararında, yüzde 15 stopaj kesintisinin davacının elde ettiği getiri üzerinden yapılması gerektiği, bu nedenle de davacıdan fazladan kesilen 4 bin 460 TL'nin iade edilmesi gerektiği belirtildi. Kararda, davacının söz konusu tutarın faiziyle geri ödenmesi talebi ise, bu yönde bir yasal düzenleme bulunmadığı için kabul edilmedi. Kararın tebliğinden itibaren Maliye'nin 30 gün içinde itiraz yolunun açık bulunduğu da kararda belirtildi.

?Düzeltme istemelisiniz'

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Şükrü Kızılot, kararın makul olduğunu belirterek, ?Krizde ödeyemediği için sigortadan süresi dolmadan çıkan onbinlerce kişi var. Bunlardan anapara dahil paranın tamamından vergi kesilmiş olabilir. Vergi dairesinden ?düzeltme' istesinler. Gerekirse mahkeme kararlarını göstersinler? dedi. Kızılot şöyle devam etti: ?Dilekçeyi verdikleri tarihten itibaren 60 günlük süre dolduğunda, ?şikâyet' yolu ile Maliye'ye başvuracaklar. 60 gün dolduğunda kişiler 30 gün içinde Vergi Mahkemesi'ne dava açma hakkına kavuşacaklar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber