Adliyelerin yenilenen yüzü çevredeki ev sahiplerini ihya ediyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Eylül 2009 11:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de yargı hizmetleri modern mekanlara kavuşurken, birbiri ardına açılan adliye sarayları çevresindeki konut sahiplerini ihya ediyor. Vatandaşların daha kaliteli ve hızlı hizmet alması amacıyla son 7 yıldır yapılan 100'ü aşkın adalet sarayı, bulundukları semtlerde konut ve işyeri fiyatlarını 2 -3 katına çıkardı.

İki yıl önce açılan İstanbul Bakırköy Adalet Sarayı ile birlikte 250 bin TL'lik dairelerin fiyatı 500 bine çıktı. Gaziantep'te ise eskiden 500 liraya kiracı bulunamayan daireler ikiye bölünerek ofise dönüştürüldükten sonra aylık 700 TL'den kiraya veriliyor. Adalet binaları yenilenen Konya, Erzurum, Eskişehir ve Antalya gibi şehirlerde de durum farklı değil. Konya'da Adalet Sarayı'nın bulunduğu Karatay ilçesinde konut fiyatları yüzde 25, Eskişehir'de yüzde 35-40 ve Erzurum'da yüzde 50 oranında artış gösterdi.

Bakırköy Adalet Sarayı ile ilgili bilgi aldığımız emlakçı Bayhan Yazgan, adliyeye yakın çevrelerdeki konutların avukatlarla dolduğunu ve çevredeki evlerin fiyatlarının 250 bin TL'den 500 bin TL'ye ulaşarak ikiye katlandığını söyledi.

Gaziantep'te 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı'nın yanına yapılan ve Aralık ayında faaliyete geçen Adalet Sarayı, Fevzi Çakmak Bulvarı'nı, İpekyolu'ndaki ve Emek Mahallesi'ndeki dairelerin değerini artırdı. Daha önce 90 bin liraya alıcı bulamayan daireler bugünlerde 170 bin TL'den satılıyor. Önceleri 500 liraya kiracı bulunamayan daireler küçük bir tadilatın ardından önce ikiye bölünüp ofis yapılıyor; ardından da 700'er liraya avukatlara kiralanıyor. Bölgedeki potansiyeli gören müteahhitler, hukuk bürosu olarak kullanılabilecek nitelikteki çok katlı 3 işyerinin inşaatı da sürüyor.

Gaziatepli Erkal Emlak'ın ortaklarından İbrahim Erkal da, Adalet Sarayı'nın yapılmasıyla birlikte bölgeye özellikle avukatların taşındığını ifade ediyor. Daha önce 80 bin TL'ye satılamayan dairelerin bugünlerde 180 bin TL'ye alıcı bulabildiğini anlatan Erkal, kiralık daire fiyatlarının da yükseldiğini söylüyor.

Gaziantepli Aliye İsa Açıkgöz çifti daha önce 90 bin liraya satamadıkları daireyi 135 bin TL'ye elden çıkardığını söyledi. İbrahimli semtinden yeni bir ev alan Açıkgöz çifti, "Dairemizin fiyatının artmasına sevindik ancak alıştığımız muhitten taşınacağımız içinde biraz buruk bir mutluluk yaşıyoruz." diyor.

Erzurum'da emlakçılık yapan Cengiz Yurttaş, yeni adliye sarayının açıldığı bölgede, ağırlıklı olarak kamu kurumlarının bulunduğunu, bu nedenle bölgede az sayıdaki konut ve işyeri fiyatlarının aşırı arttığını anlatıyor.

Eskişehir Sakarya Emlak'ın ortaklarından Şevket Kılıç da yeni adliye sarayının yapıldığı bölgedeki konutlara daha önce 250 lira kira ile kimsenin gitmediğini, aynı bölgede daha sonra insanların 350 TL'den oturmaya başladıklarını vurguluyor.

Gayri menkul sahiplerinin yüzünü güldüren yeni adliye sarayları avukatlara pahalıya mal oluyor. 3 yıl öncesine kadar 80 bin TL'ye alıcı bulamadığını söylediği 20 yıllık bir daireye 147 bin TL ödediğini anlatan Avukat Sadık Müftüoğlu, tadilat için de 20 bin TL harcadığını dile getiriyor. Müftüoğlu, adliyenin yeni yerine taşınmasının artı ve eksileri olduğunu belirterek, "Oldukça güzel bir çevre. Bazı arkadaşlarımız, ofislerini temalı olarak yeniden düzenliyor. Ancak bu civarda noter olmayışı bazen müşteri kaçırmamıza sebep olabiliyor." diyor.

5 YILDA 111 YENİ ADLİYE BİNASI YAPILDI

Adalet Bakanlığı'nın başlattığı müstakil adalet sarayları projesi sayesinde yargı hizmetleri ek binalardan kurtulmaya başladı. 2003-2008 yılları arasında yürütülen çalışmalar kapsamında 111 adliye binası inşaatı tamamlanarak hizmete sokuldu.

Türkiye'de 2002 yılı sonuna kadar faaliyet gösteren adalet hizmet binalarının kapalı alanı toplam 569 bin metrekare iken son 5 yılda yapılan 843 bin metrekare kapalı alanla birlikte bu miktar 1 milyon 412 bin metrekareye ulaştı. Devam eden inşaatlarla rakam 2 milyon metrekareyi aşıyor. Bakanlık, 2014 sonuna kadar, il merkezlerindeki tüm adliyeleri müstakil hale getirmeyi; diğer merkezlerde ise her yıl en az 10 hizmet binası yapmayı amaçlıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber