Memur, 4/B'li eşi için eş durumundan tayin isteyebilir mi?
Devlet memurlarının eş durumundan dolayı nakil hakkı belirli şartlara bağlıdır. 2004 yılında hazırladığımız geniş bir dosyada bu konuyu detaylı bir şekilde açıklamıştık. Yer değiştirme suretiyle atamaya tabi memur, 657 sayılı Kanun 72. maddesi hükmüne göre eşi sadece "memur" ise nakil isteyebilmektedir. Ancak, bazı kamu kurumları (Örneğin MEB), kanundaki bu sınırlamayı kendi bakanlık personeli için genişletmiş ve eşi 4/B'li, 4/C'li, işçi veya serbest çalışan için nakil hakkı vermiştir. Devamı için başlığa tıklayınız.
Yer değiştirme suretiyle atamaya tabi olan doktor, öğretmen, polis gibi personel açısından 657 sayılı Kanunun 72. maddesi çok açıktır. Buna göre, eş memur ise nakil istenebilmektedir.
Yine bu kanun hükmüne dayanılarak Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan "Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğin" Eş Durumunun Belgelendirilmesini düzenleyen 14'üncü maddesinde; "(B) özür grubuna dayanarak memurun yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi için; eşinin Devlet Personel Dairesi Kurulması Hakkındaki 13/12/1960 tarih ve 160 sayılı Kanuna tabi bir kurumda memur statüsünde çalıştığını, görev yeri belgesi ve nüfus kağıdı örneği ile belgelendirmesi gerekir. Ayrıca, eşlerden birinin bağlı olduğu nüfus idaresinden alınacak evlilik durumunu kanıtlayan belgenin de eklenmesi gerekir.Bu özür grubuna dayanarak yerleri değiştirilenler her yıl Ocak ayı içinde durumlarının devam ettiğini aynı şekilde alınmış belgelerle belgelendirirler." hükmüne yer verilmiştir.
İşte 4/B'li eşten dolayı nakil istenip istenemeyeceğinin yukarıdaki madde hükümlerine göre olumsuz değerlendirilmesi gerekmektedir. Nitekim, Danıştay 5. Dairesinin E: 2008/500 nolu kararında Eşi 4/B'li hemşire olarak çalışan sağlık personelinin eş durumundan nakil istemeyeceğine karar verilmiştir.
Aşağıda bu konuya ilişkin yeni tarihli bir Danıştay kararı bulunmaktadır.
İşte Sağlık Bakanlığı Hukuk Müşavirliğinin savunması ve Danıştay'ın kararı