Anadolu, Fen Lisesi Öğretmenliği düzenlemesinde göze çarpanlar

Milli Eğitim Bakanlığı, 20/10/2006 tarihli ve 26325 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Spor Liseleri ile Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmeliği yürürlükten kaldıran ve yeni düzenlemeyi içeren bir yönetmelik yürürlüğe koymuştur. Söz konusu bu yönetmelik 19.09.2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmelikte göze çarpan önemli detaylar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Eylül 2009 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni düzenleme yapılmadan önce sendikalardan görüş istenmiş ve sendikaların konuya ilişkin görüşler ile bakanlıkça hazırlanan taslakta yer alan hususlarla ilgili değerlendirme ?Anadolu liselerine atamada sınavsız döneme doğru!...? başlığıyla Memurlar.net'te yayımlanmıştı.

Tüm bu değerlendirmelerin sonucunda bakanlıkça hazırlanan ve sınava dayalı (daha önce 60 olan başarılı sayılma puanı 40'a düşürülerek) yeni yönetmelik yürürlüğe girmiştir.

Yönetmeliğin sınava dayalı yapılmamasına ilişkin olarak özellikle Eğitim Sen çok büyük tepki göstermiş, bakanlığın yeterli öğretmen bulmaktaki zorluk nedenindeki ısrarına rağmen sınav esasında ısrarını sürdürmüştür.

Yönetmelikte göze çarpan hususları ele alacak olursak;

- Daha önce en az 3 yıl öğretmenlik yapmış olmak şeklindeki düzenleme 2 yıla indirilmiştir.

- Sicil notu ortalaması da son üç yılda en az iyi derece olması şeklinde iken doğal olarak son iki yıl olarak düzenlenmiştir.

- Seçme sınavı yazılı ya da internet ortamında yapılabilecek ve en az 30 gün önceden duyurulacak.

- Sınavlar 100 puan üzerinden yapılacak ve 40 puan alanlar başarılı sayılacak. Sınavda sadece doğru cevap verilen sorular değerlendirmeye alınacak. (yanlış cevaplar doğruyu götürmeyecek)

- Güzel sanatlar ve spor liselerinin Beden Eğitimi, Müzik ve Görsel Sanatlar/Resim öğretmenliklerine atanmak isteyenler seçme sınavından sonra uygulama sınavına alınırlar. Adaylar, seçme sınavı ile Ek-2 Değerlendirme Formu üzerinde yapılan değerlendirme sonucu aldıkları puana göre alanlar itibariyle sıralanır ve en yüksek puan alandan başlamak üzere alanlar itibariyle ilan edilen kadro sayısının üç katı aday uygulama sınavına alınır.

- İller arası atamalarda bakanlık, il içi atamalarda Valilikler atamaya yetkili olacak,

- Atama ve sınavlardaki değerlendirmelere itirazlar atama ya da değerlendirmeyi yapan makama belirtilen sürelerde yapılacak.

- Daha önce bu okullarda görev yapıp herhangi bir nedenle başka kurumlara atananlar (Ek-2 ye göre) öncelikli atanacaklar.

- İlk defa atanacaklarda sınavdan aldıkları puan ile Ek-2 den aldıkları puanın toplamına göre en yüksek puana sahip olanın ataması yapılacak.

- Güzel Sanatlar ve Spor Liselerinin Beden Eğitimi, Müzik ve Görsel Sanatlar/Resim Öğretmenliğine; adayların seçme sınavı ve Ek-2 Değerlendirme Formu üzerinde yapılacak değerlendirmenin % 60 ı ile uygulama sınavından almış oldukları puanın % 40 ının toplamı sonucunda oluşan atamaya esas puanlarına göre tercihleri de dikkate alınarak atama yapılır.

- İl içi ve iller arası yer değiştirmelerde diğer öğretmenlerin mevzuatı uygulanacak. Yani hizmet puanı esasına göre yer değiştirebilecekler.

- Norm fazlası öğretmenler öncelikle bu kapsamdaki okullara (ilçe de varsa ilçe de yoksa ilde) değerlendirilecekler. Kapsamda okul bulunmaması halinde kapsam dışındaki okullara atanacaklar.

- Sınavlara girecek olanlar sınav günlerinde kurumlarınca izinli sayılacaklar.

- Ek-2 Değerlendirme formunda resmi ve özel kurumlarda geçen öğretmenlik ve yöneticilik kıdemi, sicil notu, yüksek lisans, doktora, ödüller, kariyer(uzman, başöğretmenlik), yabancı dil bilgisi ve ödüller puan olarak yansıyacak.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber