Polis, çip ve parmak izli kimliğine kavuşuyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 24 Eylül 2009 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Polis, teknolojik donanımlı yeni kimlik kartlarına 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren kavuşacak. Bütün illerde personelin parmak izleri alındı ve yeni fotoğrafları çekildi.

Kimliklere yerleştirilen mikroçiplerde emniyet mensubunun göreviyle ilgili bilgileri ve parmak izleri bulunacak. Kimliğin sahtesinin yapılması mümkün olmayacak.

2009'un Mart ayında İçişleri Bakanlığı'nca alınan bir kararla 200 bin polis memurunun kimliklerinin yenilenmesi kararlaştırıldı. Bu bağlamda il emniyet müdürlüklerinde çalışma başlatıldı. Olay yeri inceleme şube müdürlüklerinde polislerin 10 parmak izleri alındı. Ayrıca sivil polisler de dahil bıyık ve sakalsız fotoğrafları yeniden çekildi. Bu işlem ülke genelinde 4 aya yakın bir sürede tamamlandı. Emniyet kaynaklarından edinilen bilgilere göre yeni kimlik kartları teknolojik donanımı barındırıyor. Kartlar özel plastik kaplamadan oluşuyor. Mikroçip, görünmeyecek şekilde kartın içine yerleştirilecek. Mikroçiplerde kart sahibi polis memurunun, parmak izi, kimlik bilgileri, görev yeri, sicili, kan grubu, görev yaptığı yerler gibi bilgiler bulunacak.

Yeni kimliklerin sahtesinin yapılması mümkün olmayacak. Fotoğraf özel olarak yerleştirilecek ve özel bir soğuk damgaya sahip olacak. Yeni kimlikler kamuoyuyla da paylaşılarak vatandaşın bilgilendirilmesi sağlanarak kandırılmaların önüne geçilecek. Öte yandan polislerin parmak izleri Otomatik Parmak İzi Sistemi'ne de (AFPS) aktarıldı. Ayrıca parmak izleri ve fotoğraflar polisin iletişim ağı POL-NET'e de yüklendi. ALPER SANCAR ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber