Hekimler gereksiz yere ilaç yazıyor
Sosyal güvenlik açığındaki artışın önü alınamıyor. Sosyal güvenlik reformunun uygulamaya konulduğu 2008'de bir önceki yıla nazaran 30 milyon adetlik artışla 303 milyon reçete yazıldı.
Aynı sayı 2009'un ilk 6 ayında 160 milyona ulaştı. Sosyal Güvenlik Reformu'nun birinci yıldönümü sebebi ile düzenlenen panelde konuşan Sosyal Güvenlik Kurumu İstanbul İl Müdürü Mustafa Kuruca, geçen yıl kişi başına 4 reçete yazıldığını, bu yıl rakamın daha da arttığını söyledi. Her bir reçetenin devlete maliyetinin 48 lira olduğuna dikkat çekti. Türkiye'de sosyal güvenlik harcamalarının yüzde 46'sı ilaca ayrılıyor. Bu rakam ABD'de yüzde 19, Avrupa'da yüzde 16. Devlet hastanelerine 2007'ye göre daha az hasta geldiği halde sosyal güvenlik kurumu faturalandırmasında yüzde 58 artış yaşandığına dikkat çeken Kuruca, "Bu gösteriyor ki hekimler gereksiz sevk yapıyor. Şu an sağlık sistemlerinde 32 milyon hekim kayıtlı. Halbuki gerçek sayı 70 bin civarında. Bu karışıklık yeni düzenleme ile önlenecek ve hekimlerin birebir kaydı tutulacak." dedi. Türkiye'nin yüzde 81'i kamu güvencesinde. Sosyal güvenlikteki aksaklıkların da bundan kaynaklandığını belirten Kuyuca, "Sağlık sistemini artık sadece devletin finanse etmesi mümkün değil. Kişiler de tasarrufta bulunmak zorunda. Ayrıca sağlık alanında hizmet veren özel sektör de kendine çeki düzen vermeli." diye konuştu.
Ortaköy Princess Otel'de düzenlenen panelde söz alan Sosyal Güvenlik Müşavirleri Derneği Başkanı Ali Tezel ise 2007 yılında 27 milyar lira olan sosyal güvenlik açığının, sosyal güvenlik reformunun birinci yıl dönümünde 54 milyar liraya ulaştığına dikkat çekti: "Devletin 2003 yılında 13,87 milyar lira olan sağlık harcamaları 2009 sonunda 44 milyar liraya ulaşacak."