Minik Ceylan'ı havan topu değil mayın öldürmüş

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 10 Ekim 2009 09:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ceylan Önkol'un öldürülmesine ilişkin soruşturma sürerken Genelkurmay patlayıcının adını koydu. Basına dağıtılan fotoğraflarda olay, ?mayına basma' olarak gösterildi

KIYMET SEZER ANKARA

Diyarbakır Lice'de Ceylan Önkol'un (12) hayvanları otlatırken havan topu ile öldürüldüğüne ilişkin iddialar araştırılırken, Genelkurmay dün patlamanın bir mayın ve ya el yapımı patlayıcı ile (EYP) gerçekleşmiş olabileceğini açıkladı. Genelkurmay'ın, basına dağıttığı haritalarda ise ?Cemal Tepe'de Vatandaşın Mayına Basma Olayı' ifadesi ise dikkat çekti.

OLAY YERİ HAVAN MENZİLİNDE DEĞİL

Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğg. Metin Gürak, haftalık bilgilendirme toplantısında olay mahalline en yakın Abalı Jandarma Karakolu'nun 9 kilometre, Tapantepe Üs Bölgesi'nin de 8 kilometre mesafede olduğunu, iki karakoldan da olay günü havan atışı yapılmadığını söyledi. Gürak, ?Olay bölgesi havan menzilinin dışında? dedi.

KARAKOLDA OTOPSİ TALİMATI TSK'DAN

Patlamanın olduğu yerde meydana gelen mermi çukurunun, herhangi bir atış sonrası meydana gelen patlamaların oluşturduğu çukurdan farklı olduğunu belirten Gürak, terör örgütüne işaret ederek, son dönemde bölgede yüksek miktarda patlayıcı bulunduğunu kaydetti. Gürak, askerin olay yerine geç gitmesini ve otopsinin neden karakolda yapıldığını ise şöyle açıkladı: ?Olay 2.5 saat sonra haber verildi. Güvenlik güçlerine yönelik genellikle mayın ve el yapımı patlayıcı kullanıldığı görülmüştür. Daha müessif bir olaya sebebiyet verilmemesi için, Lice Cumhuriyet Savcılığı'nca olay yerinin resimlerinin çektirilerek, cesedin otopsisinin yapılması maksadıyla Abalı Jandarma Karakoluna getirilmesi için talimat verilmiştir.? Gürak, TSK'ya karşı asimetrik psikolojik savaş yürütüldüğünü de söyledi.

Gürak, harita üzerinde gösterdi

Olay mahalli haritası üzerinden açıklama yapan Gürak, Abalı Jandarma Karakolu'nda konuşlu havan menzilinin 3 bin 200 metre, Tapantepe Üs Bölgesi'ndeki havanın menzilinin de 5 bin 850 metre olduğunu bildirdi. Gazetecilere dağıtılan fotoğraflarda ise Ceylan'ın ölümü ?mayın patlaması' olarak gösterildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber