Grip aşısı olurken tedbiri elden bırakmayın

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Ekim 2009 18:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sonbaharın gelmesi ve mevsim değişikliğiyle birlikte yeniden kendini göstermeye başlayan grip hastalığı, halsizlik, ateş, öksürük, gibi belirtilerle salgın şeklinde ortaya çıkıyor ve her yıl ciddi işgücü kaybına sebep oluyor. Son yıllarda ortaya çıkan aşı tedavisi ise gripten korunmak için hastalara alternatif bir çözüm sunuyor. Ancak aşı olurken dikkat edilmesi gerekenleri de göz ardı etmemek gerekiyor.

Medical Park Bursa Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Serdal Baysal grip hastalığını çok çeşitli virüslerin oluşturabileceğini söyledi. Dr. Baysal, hastalığın ateş, halsizlik, kırgınlık, boğaz ağrısı, öksürük, burun akıntısı ve baş ağrısı gibi sistemik belirtilerle kendini gösterdiğini kaydetti. Salgının boyut ve şiddetinin en büyük belirleyicisi olarak risk altındaki toplumun bağışıklık seviyesini gösteren Baysal "En sık influenza tip A ve tip B virüsleri insanlarda hastalıklara neden olur. Tip C insanlarda nadiren hastalıklara neden olur. En önemli risk grubunu oluşturanlar; ileri yaş, kronik akciğer ve kalp hastalığı olanlar, şeker hastalığı, böbrek ve bağışıklık sistemi hastalığı olanlardır." diye konuştu.

Hastalığın hızlı bulaştığına dikkat çeken Dr. Baysal kişilerin öksürmesi ve hapşırması sonucu havada oluşan mikro damlacıkların en sık bulaşma nedeni olduğuna dikkat çekti. Ayrıca el teması ve diğer kişisel temaslarında da bulaşmaya neden olabileceğini belirtti. Hastalığın tedavisi hakkında da bilgi veren Baysal, hastalığın tedavisini daha çok istirahat etmek, bol sıvı almak ve ağrı kesiciler kullanmak olarak özetledi. Baysal, "Komplike olmayan hastalıklarda tedavi çoğunlukla rahatlamaya yönelik istirahat, bol sıvı alması, ateş düşürücü-ağrı kesici ve öksürük kesici kullanılması şeklindedir. Spesifik antiviral tedavi mümkündür. Antibiyotik kullanımı da virüsün bakteriyal komplikasyonlarına karşı etkilidir." dedi.

Özellikle son yıllarda grip hastalığına karşı yaygınlaşan aşı konusuna da değinen Baysal, "Grip salgınlarından korunmak için aşı kullanılmaktadır. Grip aşısı sonbahar başında uygulanmalıdır. Kronik kalp ve akciğer hastalığı olanlar, huzur evlerinde yaşayanlar, şeker hastaları, kronik böbrek hastalığı olanlar, kronik kan hastalığı olanlar, yüksek riskli gebelikler, uzun süre aspirin tedavisi verilen 6 ay - 18 yaş arası çocuklar ve 65 yaşın üstündeki sağlıklı bireylere aşı tavsiye edilmektedir. Yüksek riskli hastaların bakımını sağlayan kişiler ve sağlık çalışanlarına enfeksiyon geçiş ihtimalini azaltmak için aşılanma yapılmalıdır." diye konuştu.

Aşının yan etkilerine de değinen Baysal, aşılamadan 8 -24 saat sonra bireylerin bir kısmında hafif ateş ve gribin diğer sistemik belirtilerinin hafif olarak görülebileceğini söyledi. Baysal, bazı hastalarda aşı yerinde hafif kızarıklıkların olabileceğini hatırlatarak, yumurtaya alerjisi olanların aşı olmamasının uygun olacağını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber