En yaygın 7 uyku sorunu

Haber Giriş : 21 Ekim 2009 20:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

En yaygın uyku sorunlarını öğrenin ve iyi bir gece uykusu için stratejileri keşfedin.

Reader's Digest dergisinde yer alan haberde birçoğumuzu rahatsız eden uyku bozuklukları ve bu durumda neler yapmanız gerektiği belirtiliyor.

Uykusuzluk: Gece boyunca ya da sabahın erken saatlerinde ayakta kalmanıza neden olan uykusuzluğun iç ve dış faktörlerden kaynaklandığı belirtiliyor. Ara sıra kötü bir gece uykusu deneyimi yaşamanız normalken, uyku problemleriniz kronikleşirse, bu konuda birşeyler yapmanın zamanı gelmiş demektir. Uykusuzluk problemleri, gündelik sıkıntılarımızı yatağa taşıyıp, gece kafamızın çok yorulması, bir türlü gevşeyip uykuya geçemememizden kaynaklanıyor.

Uyku apnesi: sabah uyandığınızda kendinizi uykulu, asabi, üzgün, unutkan hissediyorsanız ve başınız ağrıyorsa, uyku apnesi olma ihtimaliniz yüksek. Kısmen hamileleri de etkileyen uyku apnesi, 20 milyon insanda görülüyor. Obstrüktif, merkezi ve kompleks olmak üzere 3 tip uyku apnesi var.

Gece atıştırmak için uyanma: Her gece uyanıp bir şeyler yiyorsanız, yeme bozukluğuyla ilişkili uyku sorunu olup olamayacağını bir doktorunuza sorun.

Jet lag: Jet lag sendromu, hareket edilen noktayla varılan nokta arasındaki saat farkları nedeniyle uzun uçuşlar sonrasında ortaya çıkan uyku problemlerini kapsıyor. Bunu yaşamamak için, varılan yerin saatini benimseyip, yerel saatlerde yatıp kalkmak gerekiyor. Ayrıca kalkıştan hemen sonra uyumak da uykusuzluğun sonuçlarını en aza indirebilir.

Menopoz: Maalesef, kadınlar ne kadar erken menopoza girerse, o kadar az uyuyorlar. 2007 Amerikan Ulusal Uyku Derneği'nin anketine göre, kadınlar 45 ile 51 yaşları arasında menopoza giriyorlar, bu kadınların yüzde 65'i haftada birkaç gece uykuya dalmakta zorluk çektikleri belirtiliyor.

Narkolepsi (Uyuklama hastalığı): Nedeni tam olarak bilinmeyen narkolepsinin, beyinde uyku ile ilgili merkezlerdeki bir nörokimyasal anormalliğe bağlı olabileceği düşünülüyor. Gündüz aşırı uyku eğilimi nedeniyle günlük yaşamsal aktivite bozuluyor. Gece ise uyku kalitesi bozuluyor ve REM uykusunda patolojik değişiklikler meydana geliyor. Tedavide santral sinir sistem uyaranı olan ilaçlar kullanılıyor.

Huzursuz bacak sendromu: Akşam saatlerinde ve istirahatte ortaya çıkan, hareketle rahatlayan bacakları hareket ettirme isteği ve sıklıkla bu istekle birlikte beliren parestezik bir his ile karakterize nörolojik bir hastalıktır. Huzursun bacak sendromlu hastaların büyük kısmı yatmakta veya yatakta uyanık kalmakta güçlük çekmektedirler. Hastalardaki belirtiler bacaklarda önemsiz hafif yakınmalardan, depresyona yol açan, yaşamdan zevk alamama noktasına kadar giden geniş bir yelpazede kendini gösterebilir. www.populergazete.com

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber