Alt solunum yolu enfeksiyonu salgınlarına dikkat

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Ekim 2009 10:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Türk Neonatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Yurdakök, bebeklerde alt solunum yolları enfeksiyonlarının en sık görülen nedeni olan Respiratuar Sinsityal Virüsün (RSV) Ekim-Nisan ayları arasındaki dönemde ortaya çıkıp yayıldığını belirterek, bu virüse karşı kullanılmış mendillerin ortadan kaldırılması, kalabalık yerlerden uzak durulması, solunum yolları enfeksiyonu şüphesi veya ateşi olanların bebeğe temasının engellenmesi gibi önlemler alınabileceğini bildirdi.

Türk Neonatoloji Derneği'nce Ankara'da düzenlenen toplantıda RSV enfeksiyonlarına dikkat çekildi.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı'nın yanı sıra Hacettepe, Ege, Ankara ve Uludağ Üniversitelerinin Tıp Fakültelerinden uzmanların katıldığı toplantıda, RSV enfeksiyonlarından korunma ve tedavi yöntemleri konusunda güncel bilgiler masaya yatırıldı.

Toplantıya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türk Neonatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Yurdakök, sonbahar ve kış aylarında salgınlara yol açan tek virüsün grip olmadığını, oldukça bulaşıcı olan RSV'nin her yaşta solunum yolları enfeksiyonuna neden olabildiğini söyledi.

-400 BİN BEBEK RSV VİRÜSÜ NEDENİYLE ÖLÜYOR

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) rakamlarına göre dünyada her yıl yaklaşık 400 bin bebeğin bu virüs nedeniyle öldüğünü ve yine tüm yeni doğanların üçte birinde alt solunum yolu enfeksiyonlarından birinin oluştuğunu anlatan Yurdakök, şunlara dikkati çekti:

"Bebeklerde alt solunum yolları enfeksiyonlarının en sık görülen nedeni olan RSV, Ekim-Nisan ayları arasında ortaya çıkıyor. Prematüre ve yenidoğan döneminde başlayan kronik akciğer ile bazı doğuştan kalp hastalığı olan bebeklerde risk oluşturabiliyor. Virüsün bulaşma yöntemi insanlarla temastır. Kalabalık insan gruplarının bulunduğu yerlerde virüsü kapmak, Ekim-Nisan döneminde çok kolaydır. Virüs özellikle hastane ortamlarında daha da çabuk yayılır."

RSV enfeksiyonları yetişkinler ile üç yaşın üstündeki çocuklarda basit bir "üst solunum yolu" hastalığı şeklinde kırgınlık, burun akıntısı, boğaz ağrısı, hafif öksürük ve baş ağrısı gibi şikayetlerle atlatılırken, küçük prematüre bebekler de ise büyük tehlike oluşturduğuna dikkati çeken Yurdakök, "Respiratuvar Sinsityal Virüs enfeksiyonları, 32 haftanın altında doğanlar ile uzun süre solunum cihazına bağlı kalmış, kronik akciğer hastalığı gelişmiş bebeklerin hastaneye yatırılması gerekebilir. RSV enfeksiyonları, bazen ölümle sonuçlanacak ciddiyette problemlere neden olabilir" şeklinde konuştu.

Bir yaşına kadar çocukların yüzde 50'sinin, iki yaşına kadar olanların ise hemen hemen tamamının bu virüsle tanıştığına dikkati çeken Yurdakök, "Virüs bebeklerde ve çocuklarda burun tıkanıklığı, nezle, boğaz ağrısı ve ateş gibi soğuk algınlığı belirtileri ile ortaya çıkan ve bazen de orta kulak iltihabı ile devam eden üst solunum yolları enfeksiyonu olarak kendini gösterir" ifadesini kullandı.

RSV'nin bebeklerde alt solunum enfeksiyonlarına neden olduğuna dikkati çeken Yurdakök, "RSV'ye yakalanan bebeklerin yüzde 20-40'ı hırıltılı solunum güçlüğü bulguları ile bronşit veya zatürreye varan alt solunum yolları hastalıklarına da yakalanırlar" ifadesini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber