Flaş! Albay Çiçek tutuklandı

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 11 Kasım 2009 21:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Albay Çiçek ikinci kez tutuklandı

'İrtica ile Mücadele Planı' belgesinde imzası olduğu iddia edilen Albay Dursun Çiçek, tutuklandı.

'İrticayla Mücadele Eylem Planı' başlıklı belgede ıslak imzası bulunduğu öne sürülen Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek, sevk edildiği mahkeme tarafından tutuklandı.

Çiçek ile birlikte sabah saatlerinde adliyeye gelen ve sorgularının ardından mahkemeye sevk edilen diğer 5 asker ise serbest bırakıldı.

Albay Dursun Çiçek sabah saat 10.00 sularında İstanbul Adliyesi'ne geldi. Bundan 4.5 ay önceki ilk sorgusunda, fotokopi üzerinden ifade veren ve suçlamaları reddeden Çiçek, bu kez ıslak imzalı belge ortaya çıktıktan sonra savcılar tarafından sorgulandı ve mahkemeye sevk edildi.

Daha önce örgüt üyeliğinden tutuklanan Çiçek'in, ortaya çıkan belge nedeniyle, bu kez hükümetin görev yapmasını engellemek ve hükümeti ortadan kaldırımaya teşebbüsten tutuklanmış olabileceği belirtiliyor.

Saat 21.30 sularında tutukllanan Kurmay Albay Çiçek'in Hasdal Cezaevi'ne gönderilmesi bekleniyor.

Öte yandan, Poyraköy'deki kazılarla ilgili olarak da 1 asker tutuklanırken, 3'ü de serbest bırakıldı.

20 SAATLİK TUTUKLULUK

Taraf gazetesinde 12 Haziran'da yer alan ''İrticayla Mücadele Eylem Planı'' hazırlandığı ve bu planda Deniz Kurmay Albay Çiçek'in imzası bulunduğuna ilişkin haber üzerine Albay Çiçek, ''Ergenekon'' soruşturmasını yürüten savcılar tarafından ifadesine başvurulmak üzere savcılığa çağrıldı.

Çiçek'in de aralarında bulunduğu 9 muvazzaf subay, 30 Haziran'da getirildikleri Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde Zekeriya Öz'ün de aralarında bulunduğu Cumhuriyet savcılarına ifade verdi.

Savcılık ifadesinin ardından tutuklanması istemiyle İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edilen Çiçek, gece geç saatlere kadar süren mahkemedeki işlemlerinin ardından TCK'nın 314/2. maddesi uyarınca ''silahlı terör örgütü üyesi olmak'' suçundan tutuklandı.

Dursun Çiçek, kararın ardından 1 Temmuz'da saat 01.00 sıralarında Hasdal Askeri Cezaevi'ne konuldu. Avukatı ise adliyeden ayrılmadan ''tutukluluğa itiraz'' dilekçesini mahkemeye sundu.

Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcılarının ''itiraz'' talebi hakkında mütalaalarını bildirmelerinin ardından talebi değerlendiren mahkeme heyeti, askeri savcılığın soruşturmasının yer aldığı dosyayı da inceledikten sonra ''delil yetersizliği'' nedeniyle Çiçek'in tahliyesini kararlaştırdı.

Albay Çiçek, bu kararın ardından tutuklu bulunduğu Hasdal Askeri Cezaevi'nden saat 21.00 sıralarında tahliye edildi.

Çiçek'in adı, üçüncü ''Ergenekon'' iddianamesinde de hakkındaki soruşturma devam eden şüpheliler arasında yer alıyor.

SAVCI VE HAKİMİ ŞİKAYET ETTİ

Albay Çiçek, 23 Temmuz'da Zekeriya Öz'ün de aralarında bulunduğu ''Ergenekon'' soruşturmasını yürüten savcılar ile tutuklanmasına karar veren Hakim Rüstem Eryılmaz'ı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na şikayet etti.

Çiçek, 7 Ağustos'ta ise kendisiyle ilgili ''maksatlı ve gerçek dışı bilgileri içerecek şekilde yayın yaptığını'' iddia ettiği bazı televizyon kanallarıyla ilgili gerekli tedbirleri almadığı gerekçesiyle RTÜK üyeleri hakkında da ''görevi ihmal'' suçundan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.


Albay Dursun Çiçek kimdir?

"İrtica ile Mücadele Eylem Planı"nda imzası olduğu belirtilen Albay Dursun Çiçek, 2004 yılında Genelkurmay Harekat Başkanlığı'na bağlı Bilgi Destek Daire Başkanlığı'na atandı.

"İrticayla Mücadele Planı"nın içeriği kadar altında imzası bulunan Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek ismi de tartışılıyor. Peki Dursun Çiçek kim? İşte yanıtı...

Kamuoyu Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek ismini ilk kez Haziran 2008'de Taraf gazetesinde yayınlanan "Lahika 1" başlığını taşıyan "Bilgi Destek Planı ve Faaliyet Çizelgesi" belgesiyle duydu.

Genelkurmay Harekat Başkanlığı tarafından hazırlandığı iddia edilen 2006 tarihli belgede, TOBB, TÜSİAD, TESEV gibi sivil toplum örgütlerine yönelik suçlamalar vardı. Belgenin Kurmay Albay Dursun Çiçek tarafından hazırlandığı ileri sürüldü.

Dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, tepki toplayan bu belge için "Genelkurmay'da hazırlanmadı, birilerinin ucuz propagandası" ifadesini kullandı.

Dursun Çiçek ismi neredeyse bir yıl boyunca unutuldu, ta ki yine Taraf gazetesinde irticayla mücadele planı adıyla yeni bir belge yayınlanana kadar. Bu belgenin altında da yine Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek'in imzası vardı.

Albay Dursun Çiçek, 1960 yılında Tokat'ta doğdu. Sivas Yıldızeli'ne bağlı Pamukpınar Öğretmen Okulu'nu bitirdi. 1976 yılında kazandığı Kara Harp Okulu'ndan 1980 yılında dönem üçüncüsü olarak mezun oldu. Deniz Piyade sınıfıyla tanışması Foça'daki Amfibi Deniz Piyade Alay Komutanlığı'ndaki göreviyle oldu. Kara Harp Akademisi ve Silahlı Kuvvetler Akademisini de dönem ikincisi olarak bitirdi.

PKK terörüyle mücadelenin en yoğun olduğu 1990'lı yıllarda bu mücadeleye Deniz Kuvvetleri'nin özel birlikleri de katılıyordu. Çiçek, Şırnak'ta konuşlu özel amfibi taburunun komutanlığını yaptı. Şırnak'ta görev yaptığı bu dönemde Ergenekon operasyonunda tutuklanan eski özel kuvvetçi Levent Göktaş ve Kayseri Jandarma Alay Komutanı Cemal Temizöz'le birlikte çalıştığı ileri sürüldü.

Çiçek, 1997-99 yılları arasında Arnavutluk?taki Türk birliğinde de görev yaptı.

Albay Dursun Çiçek'in aynı zamanda akademik kariyeri de bulunuyor. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme anabilim dalında doktora eğitimi yaptı ve "Örgütlerde motivasyon ve iş yaşam kalitesi üzerine bir araştırma" konulu doktora tezi hazırladı.

Dursun Çiçek'i bugün tartışmaların odağına yerleştiren görevi ise 2004 yılında başladı. Bu tarihte Genelkurmay Harekat Başkanlığı'na bağlı Bilgi Destek Daire Başkanlığı'na atandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber