Mahkemeye rağmen işe alınmadı; Ankara'ya yürüyor
Samsun'da gece bekçiği yapmadığı için işine son verilen engelli, mahkeme kararına rağmen işe geri alınmayınca koltuk değnekleriyle Ankara'ya yürüyüş başlattı.
12 yıldır İlkadım Belediyesi'nde engelli kadrosunda çalışan Hüseyin Kılıç, eski yönetim tarafından 2007 yılında bir spor salonunda gece bekçisi olarak görevlendirildi. 2 ayağı tutmayan ve ancak koltuk değnekleriyle yürüyebilen Kılıç, görevini yerine getirmediği gerekçesiyle iş akdi sonlandırıldı. İş mahkemesine dava açan Kılıç, mahkemece engelli durumunun göz önüne alınıp, bekçilik görevini yapamayacağına kanaat vererek şahsı işine geri iade etti. Belediye yönetimi ise engelli eski çalışanını işe
almayarak tazminatları ve tüm yasal haklarını verdi ve mahkeme kararını uygulamadı.
Belediyede çalışamayınca çeşitli işler deneyen ve başarılı olamayan bir çocuk babası Kılıç'ın, fiziki durumu nedeniyle hayatta tutunamayınca borçlarından dolayı evine icra gelme, ailesiyle de ayrılma noktasına geldi.
İşine geri dönmek isteyen Kılıç, sesini kimseye duyuramayınca Ankara'ya yürüyüş başlatma kararı aldı. Göğsünde 'İşimi geri istiyorum, ailem için', yazılı dövizle yola çıkan Kılıç, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde Ankara'da olmayı planlıyor. Engelli Kılıç'a, eşi Hatice ve 5 yaşındaki oğlu Muhammet Yusuf ve engelli arkadaşları destek verdi. Yola çıkmadan önce ailesine sarılarak gözyaşı döken engelli, eşini, çocuğunu arkadaşlarını da ağlattı. Daha sonra Kılıç, konvoy ve alkışlar eşliğinde, hakkını geri almak için 18 gün sürecek Ankara yürüyüşüne başladı.
"Bu halimle gece bekçiliği yapabilir miyim?" sorusunu yönelten Kılıç, 2007 yılından bu yana sürdürdüğü mücadelede tükendiğini belirtti. Kılıç, "Artık gücüm kalmadı. Yuvam dağılmak üzere. İşime geri dönmek için Ankara'ya yürüyüp yardım isteyeceğim. Mahkeme beni işe geri iade etti ama belediye kabul etmedi. Yasal ücreti ödeyip beni sokakta bıraktı. İnsan haklarına aykırı her türlü uygulama yapıldı. Hayatım mahvoldu. Bir çözüm bulamadım, kimse yardım etmedi. Yürüyemiyorum ama ailem için ekmeğim için Ankara'ya kadar hayatımı hiçe sayarak yürüyeceğim" dedi.
Eş Hatice Kılıç, eşinin işten atılmasının ardından hayatlarının her gün kötüye gittiğini, eşinin işe geri alınmasını istediğini kaydetti. Karadeniz Engelliler Federasyonu Başkanı Selman Saruhan da engellilere karşı büyük bir hukuksuzlukla karşı karşıya olduklarını ifade etti.