MEB'in teftiş kurulu yönetmeliği (KPSS-A) değişti
Memurlar.net'in Notu: Aşağıdaki değişilik KPSS-A'ya yönelik bir değişikliktir. Muhtemelen MEB müfettiş yardımcılığı sınavı açacaktır.
27.01.2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır
Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
MADDE 1 ? 3/10/1993 tarihli ve 21717 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Yönetmeliğinin değişik 4 üncü maddesindeki "Eleme Sınavı" tanımı, "Kamu Personel Seçme Sınavı" olarak aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, bu tanımdan sonra gelmek üzere "Giriş Sınavı" tanımı eklenmiştir.
"Kamu Personel Seçme Sınavı: Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik hükümlerine göre Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından yapılan Kamu Personel Seçme Sınavını (KPSS),"
"Giriş Sınavı: Kamu Personel Seçme Sınavı sonuçlarına dayalı olarak kamu görevlerine ilk defa atanacaklar ile Bakanlığa bağlı okul ve kurumlarda branşında öğretmenlik veya yöneticilik yapanlar arasından müfettiş yardımcılığına atanabileceklerin seçimine ilişkin olarak Bakanlıkça yapılacak Giriş Sınavını,"
MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin değişik 14 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Madde 14 ? Kamu Personel Seçme Sınavı sonuçlarına dayalı olarak kamu görevlerine ilk defa atanacaklar ile Bakanlığa bağlı okul ve kurumlarda branşında öğretmenlik veya yöneticilik yapanlar arasından Milli Eğitim Bakanlığı müfettiş yardımcılığına atanabilmek için, Bakanlıkça yapılacak giriş sınavını kazanmak şarttır.
Giriş sınavları, Bakanlığa bağlı okul ve kurumlarda branşında öğretmenlik veya yöneticilik yapanlar ile kamu görevine ilk defa atanacaklar veya diğer kamu görevlerinde çalışanlar için, birlikte ilan edilerek aynı tarihlerde yapılabileceği gibi, branş ihtiyacına göre ayrı olarak da yapılabilir.
Bakanlığa bağlı okul ve kurumlarda branşında öğretmenlik veya yöneticilik yapanlar dışında; kamu görevlerine ilk defa atanacak adayların müfettiş yardımcılığı giriş sınavına katılabilmeleri için, Kamu Personel Seçme Sınavına girmeleri ve sınav sonucunda Bakanlıkça belirlenerek ilan edilecek taban puan üzerinde puan almış olmaları gerekir. Bu giriş sınavına, Kamu Personel Seçme Sınavı sonuçlarına göre başvuran adaylardan, puan sıralaması dikkate alınarak, atama izni alınmış kadro kontenjanının 20 katından fazla olmamak üzere Başkanlıkça belirlenen sayıda aday çağrılır.
Giriş sınavı, yazılı ve sözlü olmak üzere iki bölümden oluşur. Sözlü sınava girebilmek için, Bakanlıkça yapılacak yazılı sınavı kazanmış olmak gerekir. Yazılı sınavı kazananların sayısı, atama izni alınmış kadro kontenjanının iki katının üzerinde olması halinde; sözlü sınava, yazılı sınavı kazananlardan başarı sırasına göre ilan edilen branşlar itibarıyla, atama izni alınmış kadro kontenjanının iki katı aday çağrılır.
Giriş sınavında, adayların bilgi, genel kültür, yetenek, tutum ve davranış bakımlarından yeterlilikleri belirlenir.
Bakanlığa bağlı okul ve kurumlarda branşında öğretmenlik veya yöneticilik yapanların müfettiş yardımcılığı giriş sınavına katılabilmeleri için, fakülte veya en az dört yıllık yüksek okul mezunu olmaları ve bu yönetmelikte belirtilen nitelikleri taşımaları; kamu görevine ilk defa atanacaklar ile diğer kamu görevlerinde çalışanların müfettiş yardımcılığı giriş sınavına katılabilmeleri için Hukuk, Siyasal Bilgiler, İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinden veya bunlara denkliği yetkili makamlarca kabul edilen yurt içi veya yurt dışındaki yüksek öğretim kurumlarından mezun olmaları ve Kamu Personel Seçme Sınavında (KPSS) başarılı olmaları ve bu sınav sonucunda kılavuzda ve/veya ilanlarda Milli Eğitim Bakanlığının belirteceği şartları taşımaları gerekir.
Başkanlıkça gerekli görüldüğü takdirde, Giriş Sınavı Kurulunun kararını da almak suretiyle, Başkanın önerisi ve Bakanın Onayıyla kamu görevine ilk defa atanacaklar için Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS), giriş sınavının yazılı-test bölümü olarak kabul edilebilir. Bu durumda adaylar, bu Yönetmeliğin ilgili hükümleri çerçevesinde sadece sözlü sınava alınırlar."
MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Sınav duyurusunda; sınavların açıldığı, giriş sınavının Bakanlığa bağlı okul ve kurumlarda branşında öğretmenlik ve yöneticilik yapanları ve/veya kamu görevine ilk defa atanacaklar ile diğer kamu görevlerinde çalışanları kapsadığı, taban KPSS puanı, KPSS sonuçlarının geçerlilik süresi, yazılı sınavın yapılacağı yer ve gün, sınav konuları, aranacak nitelikler, gerekli belgeler, başvuru yeri ve şekli ile süresi, hangi branştan kaç müfettiş yardımcısı alınacağı, yazılı sınavı kazananlardan branşlar itibariyle sözlü sınava çağrılacakların atama izni alınmış kadro kontenjanına göre sayısı belirtilerek; Türkiye genelinde günlük yayınlanan tirajı en yüksek ilk beş gazetenin en az birinde iki kez ve Resmî Gazete'de bir kez duyurulur."
MADDE 4 ? Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin değişik (b) bendi ile (e) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"b) Bakanlığa bağlı okul ve kurumlarda branşında öğretmenlik veya yöneticilik yapanların katılabilmesi için; fakülte veya en az dört yıllık yüksek okul mezunu olup, Bakanlığa bağlı okullarda branşında en az on yıl öğretmenlik veya branşında beş yıl öğretmenlik yaptıktan sonra Bakanlık teşkilatında veya okul ve kurumlarında asıl olarak en az üç yıl yöneticilik yapmış Bakanlık mensubu olmak,
Kamu hizmetine ilk defa atanacaklar ile diğer kamu görevlerinde çalışanların katılabilmesi için; Hukuk, Siyasal Bilgiler, İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinden veya bunlara denkliği yetkili makamlarca kabul edilen yurt içi veya yurt dışındaki yüksek öğretim kurumlarından mezun olup, Kamu Personel Seçme Sınavında (KPSS) belirlenecek taban puanı almış olmak,"
"e) Müfettiş yardımcılığı giriş sınavının açıldığı yılın Ocak ayının birinci gününde, Bakanlığa bağlı okul ve kurumlarda branşında öğretmenlik veya yöneticilik yapanlarda kırk ve kamu hizmetine ilk defa atanacaklarda otuz yaşından gün almamış olmak,"
MADDE 5 ? Aynı Yönetmeliğin değişik 18 inci maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
"g) Bakanlığa bağlı okul ve kurumlarda branşında öğretmenlik veya yöneticilik yapanlar dışında, kamu hizmetine ilk defa atanacaklar ile diğer kamu görevlerinde çalışanların, Kamu Personel Seçme Sınavı belgesinin aslı veya noterden tasdikli sureti;"
"KPSS, Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik hükümleri çerçevesinde ÖSYM tarafından yapılır. Bakanlık, giriş sınavına başvuran adayların KPSS numaraları, ad ve soyadları ile KPSS puanlarını ÖSYM'ye bildirir. ÖSYM bu adayların KPSS puanlarının doğruluğunu kontrol ederek sonucu Bakanlığa gönderir. ÖSYM tarafından sınav sonuç belgesinin sahte olduğu veya bu belgede tahrifat yapıldığı belirlenen adaylar giriş sınavına kabul edilmezler, sınava girmişler ise sınavları geçersiz sayılır. Ayrıca, haklarında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulur."
MADDE 6 ? Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
"Yazılı giriş sınavı, test tekniğine uygun olarak Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Ölçme Değerlendirme ve Yerleştirme Merkezi (ÖDYM) veya Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) aracılığı ile yaptırılabilir."
MADDE 7 ? Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
"Giriş sınavı sonucu kamu görevine ilk defa atanarak göreve başlatılanlar, Başkanlıkça 15 gün içinde Devlet Personel Başkanlığı ve ÖSYM'ye bildirilir."
Yürürlük
MADDE 8 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 9 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Milli Eğitim Bakanı yürütür.