Üniversiteli kızlar, itfaiyede meslekî eğitim görüyor
Karabük Üniversitesi (KBÜ) Meslek Yüksekokulunda 4'ü kız 64 öğrenci, donanımlı iyi bir itfaiyeci olabilmek için teorik ve uygulamalı eğitim görüyor.
Okulun Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programı'nda eğitim gören 4'ü kız 64 öğrenci, haftada 3 gün teorik, 2 gün de Karabük Belediyesi İtfaiye Müdürlüğünde uygulamalı eğitim alıyor.
Öğrenciler, itfaiyecilik spor eğitimi, yangına müdahale teknikleri, yangın güvenliği, elektrik tesisat bilgisi, hidrolik pnömatik sistemler ve orman yangınlarının yanı sıra tarih, beden eğitimi, matematik, genel kimya, Türk dili, yabancı dil, müzik, resim, kurtarma teknikleri ve ilk yardım gibi dersleri de görüyor.
Öğretim Görevlisi Nuray Vural Çınar, geçen yıl kurulan Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümünde ilk mezunların bu yıl verileceğini söyledi.
Üniversitelerinin yeni kurulmasına rağmen, Türkiye'de böyle bir eğitime ihtiyaç duyulması nedeniyle bu bölümü açtıklarını anlatan Çınar, şunları söyledi:
"Kız öğrencilerimiz 'Acil Tıp Teknisyenliği'nden mezun oldukları için okulumuzu tercih ettiler. Buradan mezun olduklarında yangın güvenliği, müdahalesi, acil yardım, arama kurtarma gibi birçok konuda uzmanlaşmış olarak hizmet vermeye başlayacak. Eğitimler sadece yangınla alakalı değil, sivil savunma, arama kurtarma ve ilk yardımı da kapsıyor.
Ancak, altyapıda sıkıntılar çekiyoruz. Ekipmanlarımız, kullandığımız aletler, koruyucu ekipmanlar çok pahallı. İlgili sektörle bağlantılı olan firmaların yardımları gerekli."
Derslerin yanı sıra Karabük Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleriyle birlikte yangın ve kurtarma tatbikatı da gerçekleştirdiklerini anlatan Çınar, "Özellikle kız öğrencilerimizin güç gerektiren işlerde ne kadar başarılı ve tecrübeli olduklarını gördük. Bütün kız öğrencilerimizi okulumuza davet ediyorum, çalışma ortamını görsün ve bu mesleğe başlasınlar" dedi.
Öğrencilerden Kezban Ezer, bu bölümü tercihinde ailesinden büyük destek gördüğünü belirterek, "Öğrenim gördüğüm bölümü araştırdığımda ihtiyaç duyulduğunu ve önümün açık olduğunu gördüm. Bu yüzden itfaiyeci olmaya karar vererek Van'dan buraya geldim. Güç gerektiren meslek olduğu için bizi bu işte görenler biraz yadırgıyor, fakat yaptığımız işleri görünce şaşırıyorlar. Kendimize güveniyoruz" diye konuştu.
Elif Demir ise acil tıp teknisyeni olduğunu ve mesleğini bu yolla geliştirebileceğine inandığı için bu bölümü seçtiğini söyledi.