Diyetisyenler askere gidince obez hastalar psikologlara kaldı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 07 Aralık 2009 21:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin obezite merkezindeki 3 diyetisyen askere gidince, sayıları bini aşan obez hastalarla psikologlar ilgilenmek zorunda kaldı

ÖZLEM YURTÇU İSTANBUL

Mayıs ayında Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Türkiye'de eşi benzeri olmayan bir sistemle obezite merkezi kuruldu. Merkezde üç diyetisyen, iki psikolog görevlendirildi; başvuran hastaların hastane bünyesinde kardiyolojiden endokrinolojiye dek tüm taramaları yapılacak şekilde sistem düzenlendi. Böylece obezite hastalarının altta yatan hastalıkları tedavi edildikten sonra diyet programına dahil edilmesi sağlanacak; psikolojik destek ve diyete rağmen kilo veremeyen hastaların ise kelepçe, mide balonu gibi cerrahi yöntemlerle zayıflaması sağlanacaktı. Ancak merkezin üç diyetisyeni 15 gün önce askere gidince, binden fazla hasta ortada kaldı; yeni hastalar kapıdan çevrilmeye başlandı.

YENİ DİYETİSYEN ATANMIYOR

Takibi yapılan eski hastalar şimdilik psikologlarla olan seanslarına devam ediyor ve diyet düzenlemesi için hastanenin beslenme konusunda eğitimli hemşirelerinden destek alınıyor. Ancak merkezden yararlanmak isteyen yüzlerce hasta bu duruma tepki gösteriyor. Çünkü gerekli yazışmalar yapıldığı halde hastaneye bir türlü diyetisyen atanmıyor. Yeni diyetisyen atanmadığı için yeni hasta alamayan merkezin iki psikoloğu Pınar Bal ve Ayşe Çağırıcı, eski hastalarıyla olan seanslarına halen devam ediyor. Psikologlar, hastalarda en büyük sorunun kendine güvensizlik olduğununa değinerek sözlerine şu uyarılarda bulunuyor: ?30'arlı gruplar halinde hastaları alıyoruz. Sözleşme imzalıyoruz. Ama yenidiyetisyen atanamadığı için iki haftadır yeni hasta alamıyoruz. Oysa sadece diyet ve psikolojik destekle 210 kilodan 160 kiloya düşen hastamız bile var.?

41 yaşındaki Nuriye Dernek, 3 ay önce programa dahil olmuş ve 12 kilo vermeyi başarmış. Hedefi 20 kilo daha vererek 65 kiloya düşmek. Diyetisyen atanmadığı için pekçok obezite hastasının ortada kaldığını belirten Nuriye Hanım ?Hayatım boyunca topuklu ayakkabı giyemedim. Hep terlikle dolaşmak zorundaydım. Bel fıtığı, çarpıntı, tansiyon problemleri olmaya başlayınca muayene geldim. Kardiyolojideki doktorum zayıflamak zorundasın diyerek beni merkeze yönlendirdi. Hayatımda ilk kez diyete başladım.Hayatımda ilk kez rahatça ayakkabı giyiyorum.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber