TCDD'de 16 personele geçici uzaklaştırma

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Aralık 2009 16:16, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

- TCDD Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, "Trenleri engellemek suretiyle yolcuları mağdur eden 16 personelin geçici olarak görevlerinden uzaklaştırıldığı bildirildi.

Açıklamada, bazı memur sendikaları ile sivil toplum kuruluşlarının 25 Kasımda toplu iş bırakma girişiminde bulunduğu belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Gerçekleşen grev niteliğindeki eylemler, gerek memur sendikaları kanununda gerekse ilgili diğer mevzuatta yeri olmadığından hukuka aykırı ve izinsiz olup, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 51. maddesi ile TCDD Personel Yönetmeliği'nin 133-d ve kuruluşumuz Teftiş Kurulu Yönetmeliği'nin 12-Ç hükümleri çerçevesinde hareket edilmiş, trenleri engellemek suretiyle yolcularımızı mağdur eden 16 personel geçici olarak görevlerinden uzaklaştırılmıştır. İdari soruşturmamız, hukuk çerçevesinde hak arayışına değil, trenlerimizin kanunsuz bir şekilde yolda önü kesilip durdurulmasına ve yolcularımızın mağduriyetine ilişkindir."

Yapılan bu idari işlemler, eylem karşısında yöneticilerin yapma zorunluluğunda olduğu hususlar olup, mevzuata göre gerçekleştirilmektedir. 50 yıldır çok zor şartlarda çalışan fedakar demiryolcuların trenlerini, son zamanlardaki büyük demiryolu yatırım ve desteği karşısında cebir ve şiddet kullanan az sayıdaki kişinin hiç durduramayacağı açıktır."


Açığa alınan makinist: TCDD ayağını denk al!

ESKİŞEHİR -İHA- Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğü tarafından bir günlük uyarı grevi sonrası makinistlik görevinden açığa alınınca kahraman gibi karşılanan Türk Ulaşım-Sen Eskişehir Şube Başkanı Dursun Gözen, "TCDD Genel Müdürlüğü ayağını denk alsın. Ülkenin her yerinden beni arayan arkadaşlarım, trenleri durdurmak için emir bekliyor" dedi.

25 Kasım'da gerçekleştirilen bir günlük iş bırakma eylemi esnasında Eskişehir Garı'ndaki trenlerin durdurulmasından sorumlu tutularak açığa alındığı öne sürülen sendika başkanı makinist Gözen, istasyonda sendika üyesi arkadaşları tarafından kahraman gibi karşılandı. Arkadaşlarının, "Geçmiş olsun" dileklerini kabul eden Türk Ulaşım-Sen Eskişehir Şube Başkanı Dursun Gözen, 25 Kasım'da memurların kanuni haklarını kullandıklarını savunarak, "Ama maalesef TCDD Genel Müdürlüğü, Ankara'dan İstanbul yönüne gidecek trenleri Eskişehir Garı'nda benim durdurduğumu ima ederek Teftiş Kurulu'nun emri doğrultusunda beni görevden uzaklaştırdı. Bu benim için bir madalyadır ve ben bundan onur duyuyorum. Hiçbir zaman da üzülmedim. Burada sade bir üyemiz görevden alınmış olsaydı bunun vicdan azabından kahrolurdum. Dolayısıyla benim görevden alınmam, benim için bir şereftir. Buradan TCDD Genel Müdürlüğü'ne sesleniyorum. Ya bu düzeni kaldırırlar ya da bundan sonra olacakların önüne geçemeyiz. Kendilerini uyarıyorum.

Türkiye'nin her yerinden arkadaşlarım üç günden beri beni arayarak her an trenleri bırakmak için emir bekliyorlar. Buradan yine TCDD Genel Müdürlüğü'ne sesleniyorum. Ya bu haksız uygulamaları durdurun ya da sonucuna katlanacaksınız" diye konuştu.

Gözen, daha soruşturmanın başlamadığını ve kendisine soruşturmayla ilgili bir şey gelmediğini ifade ederek şunları söyledi:

"25 Kasım'da bir günlük iş bırakma eylemini yaptıktan sonra ben 9 gün çalıştım. 9 gün sonra beni açığa aldılar. Eğer beni açığa alacaklarsa 25 Kasım'ın akabinde 26 Kasım'da görevden uzaklaştırmaları gerekiyordu. Ama ne hikmettir ki, 9 gün görevimin başında kaldıktan sonra gerekçe sunmadan sadece varsayımlar üzerinde beni açığa aldılar. Bundan hiçbir zaman üzülmüyorum. Her zaman üyelerimizin, demiryolu çalışanlarının yanındayım, destekçisiyim. Bütün demiryolcu, diğer sivil toplum örgütündeki arkadaşlarımız bize destek vermek için buraya gelmiş durumdalar. Kendilerine teşekkür ediyorum. Biz yarın da var olacağız ama bundan sonra TCDD Genel Müdürlüğü ayağını denk alsın."

"Benim o gün trenleri hareket ettirmeme gibi bir görevim yoktu" diyen Dursun Gözen, "Burada bütün arkadaşlar yasalardan gelen gücünü kullanarak bir gün işe gelmediler. Bir gün işe gelmemelerinden dolayı beni sorumlu gördüler. Ama arkadaşlarımız kendi haklarını aradılar. 25 Kasım'dan sonra bayram geldi. Trenleri durduran bu arkadaşlarım, 110 kuruş mesaiyle çalışıyor. 110 kuruş dolmuş parası dahi etmiyor. Gece sabaha kadar çalışıyorlar, karşılığında 110 kuruş alıyorlar. Dolayısıyla bu arkadaşlarımız geçim

sıkıntısında. Bu sebeple bu eylemi kendileri yaptı, sendikalar da kendilerine önderlik etti" ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber