Depremin ayak sesleri

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 16 Aralık 2009 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Trakya ile Kuzey Anadolu fayı arasında bağlantı gördük

Nuray GÜREL

Fransız Le Suroit gemisi Marmara Denizi'nde fay hattıyla ilgili ilk çalışmayı tamamladı. Ortaya çıkan sonuç ürkütücü: ?Marmara Denizi tabanında gaz ve petrol çıkışları var. Çıkışlar Küçükçekmece'nin güneyinde ve Tekirdağ ile Silivri arasında zirve yapıyor.? Prof. Naci Görür ?Artık Marmara'da deprem alarmı verildi? dedi.

Fransız Le Suroit gemisi Marmara Denizi'ndeki fay hattıyla ilgili ilk çalışmayı gerçekleştirdi. Le Suroit'in AB ESONET Projesi çerçevesinde Marmara'da kurulacak deniz altı gözlem istasyonlarıyla ilgili çalışmanın sonuçları, Beyoğlu'ndaki Fransız Sarayı'nda düzenlenen basın toplantısında açıklandı. İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Naci Görür, araştırmada Marmara tabanındaki fayların bazı bölümlerinde gaz ve sıvı çıkışları olduğunun tespit edildiğini duyurdu. Marmara Denizi'nde açığa çıkan gaz ve sıvının, denizaltında gözlem istasyonları kurularak kimyasal ve fiziksel olarak gözlemlenebileceğini ifade eden Prof. Dr. Görür, ?Marmara Denizi'nde kimyasal ve fiziksel değişimleri gözlemek bir bakıma deprem süreci başladığında depremin ayak seslerini önceden duymak anlamına gelir? dedi.

?Tehlike artık kapıda?

Prof. Dr. Görür, Fransız araştırmacıların, Marmara'nın tabanına öncelikle iki deprem istasyonu kurulmasını önerdiklerini belirtti. Bilim adamlarının, 1999 depreminden sonra Marmara'da 30 yıl içinde deprem olacağını söylediğini anımsatan Prof. Dr. Görür, ?Artık Marmara'da deprem alarmı verildi. Deprem tehlikesi kapıda ve bu tehlike geçmeyecektir. Bu alarmın ülkeyi yönetenlerce de ciddi alınması lazım? diye konuştu.

ESONET

AB'nin Avrupa Denizleri Gözlem Ağı İstasyonları (ESONET) projesiyle tüm Avrupa denizlerinde deniz altı gözlem istasyonlarının kurulması öngörülüyor. Böylece deprem başta olmak üzere doğal tehlikelerin gözlemlenmesi ve tedbir alınması hedefleniyor.

Le Suroit gemisi Marmara Denizi'nde 40 gün süren araştırmada fay hatlarını inceledi.

?Küçükçekmece ve Silivri'de yoğunluk'

Fransa Deniz Araştırmaları Enstitüsü'- nden Prof. Dr. Lois Geli, Le Suroit gemisinin 4 Kasım-14 Aralık arasında yaptığı çalışmaları anlattı. ?Marmara Denizi tabanında gaz ve petrol çıkışları olduğunu tespit ettik? diyen Geli, bu çıkışların Küçükçekmece'nin güneyinde ve Tekirdağ ile Silivri arasında zirve yaptığının görüldüğünü açıkladı. Prof. Dr. Geli, gözlem istasyonlarının da bu bölgelere kurulmasını önerdiklerini söyledi.

İstasyonlar 2011'de

İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Namık Çağatay, Fransızların önerdiği denizaltı gözlem istasyonlarından birinin Küçükçekmece'nin 12 kilometre güneyine, diğerinin de Marmara Adası'nın 15-20 kilometre kuzeyine kurulmasının planlandığını belirterek, ayrıca bir pilot istasyonun da Gebze'nin beş kilometre güneyine kurulduğunu anlattı. ?Gerekli kaynaklar bulunursa istasyonların 2011 yılında faaliyete geçmesi planlanıyor? diyen Prof. Dr. Çağatay, istasyonların işletme giderleri de dahil beş yıllık maliyetinin 10 milyon euro olacağının da hesaplandığını kaydetti. Prof. Dr. Çağatay, Marmara'nın tümünün deprem riski altında olduğunu, ancak fayın nereden kırılacağını kimsenin bilmediğini de söyledi.

Proje çerçevesinde Marmara Denizi'nde kurulması planlanan gözlem istasyonlarının İTÜ, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesince işletileceğini kaydeden Prof. Dr. Görür, bu konuda yetkili kurumların ve merkezi yönetimin desteğini beklediklerini de söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber