Profesörlerin tekrar 'değerlendirilecek' olması tepkilere neden oldu
Zorlu akademik süreçlerden geçmiş yaklaşık 2 bin profesör, doçent, yardımcı doçent ve doktoralı asistan ile üniversiteden ayrılmış doktoralı diş hekiminin bakanlıktaki bir kurul tarafından değerlendirilecek olması tepkilere neden oldu. Yönetmeliğin iptali için Danıştay'a dava açıldı
Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı yeni düzenlemeyle diş hekimliğinde ilk kez uzmanlık uygulaması başladı. Eğitimi verecek olan öğretim üyelerinin uzmanlık alabilmesi için bugüne kadar yaptıkları tedavi ve uygulamalar ile akademik geçmişlerine ilişkin tüm dokümanlar basılı ve tam metin olarak istendi. Zorlu akademik süreçlerden geçmiş yaklaşık 2 bin profesör, doçent, yardımcı doçent ve doktoralı asistan ile üniversiteden ayrılmış doktoralı diş hekiminin bakanlıktaki bir kurul tarafından değerlendirilecek olması tepkilere neden oldu.
DİŞ HEKİMLİĞİNDE 6 UZMANLIK
'Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği' 18 Temmuz'da yürürlüğe girdi. Yönetmelikle birlikte, daha önce uzmanlık eğitimi olmayan diş hekimliğinde de bundan sonra 6 branşta uzmanlık eğitimi verilmesi kararlaştırıldı.
Diş hekimliğinde uzman olmak isteyenler, ÖSYM tarafından düzenlenecek Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı'na (DUS) girecek. Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi, Endodonti, Ortodonti, Pedodonti, Periodontoloji ve Protetik Diş Tedavisi alanlarında verilecek uzmanlık eğitimi de diş hekimliği fakültelerinde yapılacak.
Yönetmelik, uzmanlık eğitiminin ancak ilgili alanda uzmanlığı olan eğitim sorumlularınca verilebileceği hükmünü getiriyor. Bu nedenle uzmanlığın ilk kez getirildiği diş hekimliğinde, bu eğitimi verecek olan akademisyenlere ve doktoralı diş hekimlerine bakanlıkça uzmanlık belgesi verilecek. Öğretim üyelerinden ve doktoralı diş hekimlerinden 17 Ocak'a kadar bir dizi belgeyle Sağlık Bakanlığı'na başvurmaları istendi.
AKADEMİK SÜREÇLER HİÇE SAYILIYOR
İstenen detaylı belgeler bugüne kadar zorlu akademik süreçlerden geçen diş hekimliği fakültelerindeki öğretim üyelerinin tepkisine neden oldu. İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Meriç, yönetmeliğe her hangi bir itirazlarının bulunmadığını, diş hekimliğinde uzmanlığın getirilmesini olumlu bulduklarını belirterek şöyle konuştu:
'Öğretim üyelerini uzmanlık almak için başvuru ve değerlendirmeden geçmekten muaf tutabilirlerdi. Örneğin ben profesör oluncaya kadar onlarca akademik bariyerden geçtim; doktora tezi hazırlayıp savundum; doçentlik sınavından geçtim, profesör oldum. Dekan olmak için ayrıca YÖK'ün incelemesinden, onayından geçtim. Şimdi bir kurul bütün akademik geçmişimize ilişkin yayınları, verdiğimiz eğitimleri, uygulamaları inceleyecek ve bütün bunları değerlendirip, uzman olup olamayacağımıza karar verecek. Bu beni etik olarak rahatsız etti. Bunları toplamak bile başlı başına bir sorun. Sadece bu yayınlar bile onlarca klasör tutar. Sonra bu kurul, bu yayınları nasıl okuyacak ve nasıl değerlendirecek?'
YARGIYA TAŞINDI
Yönetmeliğin tıpta uzmanlık eğitimini olumsuz etkileyecek pek çok unsuru barındırdığını açıklayan Türk Tabipleri Birliği (TTB) de bazı maddelerin Anayasa'ya, tüzüğe aykırılıklar içerdiği gerekçesiyle Danıştay'da iptal davası açtı. Veteriner, eczacı ve kimyagerlerin de TUS'ta başarılı olmak şartıyla uzmanlık eğitimi yapabileceği hükmünü getiren yönetmeliğin geçici 4. maddesi de iptal davasına konu oldu.
AB KRİTERİ
Yönetmeliğe göre uzmanlık başvuruları, Tıpta Uzmanlık Kurulu (TUK) tarafından değerlendirilecek. 3'ü bakanlık bürokratı 16 kişiden oluşan kurulda diş hekimliği ile ilgili 3 üye bulunuyor. Uzmanlaşmanın AB'ye uyum çerçevesinde gerekli olduğunu ve sağlık kuruluşlarında çalışan diş hekimlerinin özlük haklarını elde etmelerine katkıda bulunacağını ifade eden TUK Üyesi Prof. Dr. Gülsüm Ak, şunları söyledi: 'TUK, profesör ve öğretim üyelerinin akademik yeterliliklerini ya da makamlarını değerlendirmeyecek. Ancak Yüksek Öğretim Kanunu'na göre uzmanlık ve doktoranın tanımları farklıdır. 2002 'Tıpta Uzmanlık Tüzüğü'nden sonra Danıştay diş hekimliği ile ilgili uzmanlık dallarını iptal etmiş ve doktora ile uzmanlığın eşdeğer olmadığı kararına varmıştır. Bu nedenle doktoralıların muaf tutularak, otomatikman uzmanlık belgesi alması mümkün değil. Kurul, başvuruda istenen yayınların içeriğini, bilimsel niteliğini incelemeyecek. Başvuranların bu çalışmaları, sadece başvurulan uzmanlık alanında çalıştıklarını ve bilimsel yayın yaptıklarını göstermeleri için isteniyor. '
Süleyman ARIOĞLU/İSTANBUL