Robotik cerrahi ile mesane kanseri ameliyatını 30 doktor izledi
Robotik cerrahi ile yaptığı mesane kanseri ameliyatlarıyla tüm dünyada çığır açan Prof. Peter Wiklund, Ankara'da ilk ameliyatını gerçekleştirdi. Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan ameliyatı çeşitli illerden gelen 30 kadar hekim de izledi. İsveç Karolinska Tıp Fakültesi Üroloji Bölümü hocası olan Peter Wiklund, robotik cerrahi yöntemiyle hastanın vücudunda küçük birkaç delikten, hiç iz bırakmadan ve en az fonksiyonel kayıpla ameliyat yapıyor. Hasta böylelikle kısa sürede iyileşiyor ve kanama riski düşük oluyor. Mesane kanserinde robotik cerrahinin Türkiye'de ilk uygulandığı kişi ise 41 yaşındaki mesane kanseri hastası M.A. adlı erkek oldu. Wiklund'un öncülüğünde, tüm evrelerinin internet ortamında hekimlere izlettirildiği ameliyatta, öncelikle mesane ve prostat çıkartıldı. Ardından kanserin yayılma ihtimali olan lenf modları temizlendi. Son aşamada ise hastaya ince bağırsaktan idrar kesesi oluşturuldu.
DA VİNCİ'DEN İLERİ
Ankara Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi 1. Üroloji Klinik Şefi Prof. Dr. M. Derya Balbay, Türkiye'de bir süredir kullanılan Da Vinci yöntemi ile 5 kez mesane kanseri ameliyatı gerçekleştirildiğini belirtti. Peter Wiklund'dan sonra robotik cerrahi yöntemini kullanacak olan Balbay, Da Vinci yöntemiyle yapılan ameliyatların tümünde belli bir aşamadan sonra açık ameliyata dönüldüğünü kaydetti. Balbay, Wiklund'un kullandığı yöntemde ise tüm aşamalarda kapalı ameliyat gerçekleştirildiğini söyledi. İşlemler robotla 1 cm gibi çok küçük birkaç delikten gerçekleşiyor ve vücutta iz kalmıyor. Açık ameliyata göre ise 20'de bir daha az kan kaybına uğrayan hasta daha kısa sürede iyileşiyor.
ROBOTUN FAYDALARI
Avrupa'da 50 bin dolar civarında bedelle yapılan ameliyat, Türkiye'de 5-6 bin dolara yapılıyor.
Robotla yapıldığında cinsel fonksiyonlar bozulmuyor.
Ameliyat robotla gerçekleştiği için vücut estetiğini koruyor.
Açık ameliyatta dikişler nedeniyle sonradan oluşan fıtık, robotla yapılan ameliyatta oluşmuyor. Çünkü ağır dikiş gerektirmiyor.
Robotla yapılan ameliyatlarda hasta daha çabuk iyileşiyor. Nedeni açık ameliyatta 2 litreye yakın kan kaybı olurken, robotla ameliyatta sadece 150-250 cc kan kaybı olması.